PROGRAM
CZWARTEK, 24 marca 2022 r.
czwartek
17:00 – 20:30
scena główna
KONKURS
I Piwne Mistrzostwa Sensoryczne Polski
Nadwiślańska Olimpiada Sensoryczna (NOS). Pierwsze w Polsce otwarte zmagania w sensoryce piwa. Na zwycięzców czekają atrakcyjne nagrody. Każdy może wziąć udział! Podejmiesz rękawicę?
czwartek
20:00
murawa stadionu
Powitanie Gości Warszawskiego Festiwalu Piwa z podkładem muzycznym
Chcemy powitać Was, drodzy Goście, na 13. edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa! Przy okazji zrobimy sobie pamiątkowe zdjęcie!
czwartek
20:30 – 21:00
scena główna
PODRÓŻE
Podróże winne i piwne – Zbigniew Kmieć
Pierwszy gość cyklu „Podróże” – Zbigniew Kmiec, miłośnik wina i podróży opowie czym jest enoturystyka. Czy browary mają szanse stać się atrakcjami turystycznymi na miarę winnic? Rozmowę poprowadzi Przemek Iwanek
czwartek
21:00 – 22:00
scena główna
KONKURS
I Piwne Mistrzostwa Sensoryczne Polski – finał
Finał I Nadwiślańskiej Olimpiady Sensorycznej (NOS). Kto okaże się najlepszym sensorycznym nosem w Polsce? Wszystko wyjaśni się podczas Finału.
PIĄTEK, 25 marca 2022 r.
piątek
16:00 – 16:45
scena główna
PRELEKCJA
Docent przedstawia nowe browary
Michał „docent” Maranda od lat przedstawia debiutantów Warszawskiego Festiwalu Piwa. Spodziewajcie się szczerych rozmów na scenie! Docent nie zawodzi! Prowadzi Docent (Polskie Minibrowary.pl)
piątek
17:00 – 17:45
scena główna
PODRÓŻE
Podróże i Tradycja: Górna Frankonia – królestwo lagera
Daniel Mielczarek (FAM) podróżuje po Górnej Frankonii i zbiera najciekawsze opowieści z Królestwa Lagera. Dzięki temu na stoisku FAM znajdziecie doskonałe piwa, a na scenie Daniela z gośćmi, którzy opowiedzą o tym niezwykłym piwnym regionie. (Rozmowa będzie częściowo w języku angielskim)
piątek
18:00 – 18:25
scena główna
DYSKUSJA
Jak powstała książka „Wybierz sobie piwo”?
Jak napisać książkę o piwie? Opowie doświadczony w temacie Jurek Gibadło, autor książki „Wybierz sobie piwo”. Można przybić piąteczkę z autorem i zyskać autograf z dedykacją – w książce.
piątek
18:30 – 19:00
scena główna
STAND-UP
Michał: człowiek, który został Beergeekiem (cz. I)
Piwny stand up – część 1. Michał opowie, jak to się stało, że został beergeekiem. Będzie nostalgicznie, będzie nieco przerażająco, ale przede wszystkim: zabawnie. Rozsiądźcie się wygodnie pod sceną! Birgik Michał nadciąga! Zaprasza Michał „Sidd” Zaborowski (Chmielokracja)
piątek
19:00 – 20:00
scena główna
PODRÓŻE
Jak pić piwo w Brazylii?
Nie ma takiego miejsca na świecie, do którego nie docierają piwni podróżnicy. Artura Napiórkowskiego zawiało aż do Brazylii. W ramach cyklu „Podróże” zajrzymy do największego kraju Ameryki Południowej. Czy pije się w kraju kapibary? Opowie i pokaże na zdjęciach Artur Napiórkowski (Multitap Crawl)
piątek
20:00 – 21:00
scena główna
DYSKUSJA
Belgijskie browary: Westmalle, Rodenbach i La Trappe
Nie ma drugiego tak wyjątkowego kraju na mapie piwnej jak Belgia. Tradycyjne browary belgijskie tworzą piwa eleganckie i szlachetne. Który z kraftowych browarów nie zainspirował się belgisjkim piwem – chociaż raz? O wspaniałych tradycjach i współczesności z przedstawicielami browarów Westmalle, Rodenbach i La Trappe porozmawia Michał Stemplowski (Chmielobrody Blog) (ta rozmowa będzie w języku angielskim)
SOBOTA, 26 marca 2022 r.
sobota
13:00 – 13:30
scena główna
OGŁOSZENIE WYNIKÓW
Ogłoszenie wyników Plebiscytu na Miejsce Roku Piwnej Mapy Warszawy
Plebiscyt “Miejsce roku” Piwnej Mapy Warszawy organizowany jest od lat. Dzięki niemu mamy możliwość docenienia najlepszych pubów i sklepów stolicy. Kto okaże się tegorocznym zwycięzcą? Prezentuje blog Kilka Słów o Piwie.
sobota
14:00 -15:45
scena główna
GOTOWANIE
Jarecki gotuje na scenie Warszawskiego Festiwalu Piwa
Piwo to doskonała baza do gotowania, co wielokrotnie udowodnił nam Jarek Jarecki. Co tym razem upichci nasz szalony kucharz? Będziecie mogli spróbować osobiście!
sobota
15:45 -16:00
scena główna
PIWNI PRZEWODNICY
Najciekawsze piwa festiwalu
Piwni Przewodnicy to specjaliści od piwa, których spotkasz na Festiwalu. Jeżeli potrzebujesz pomocy, nie wiesz jakie piwo warte jest uwagi – zapytaj Piwnego Przewodnika! Na scenie przedstawią się w całej okazałości i polecą, któremu piwo warto się przyjrzeć z bliska.
sobota
16:00 -16:45
scena główna
PODRÓŻE
Route 66. Przez Amerykę z piwem
Nie ma nic bardziej amerykańskiego, niż Route 66. Wojtek Trząski (z piwem.pl) opowie o swojej piwnej podróży przez USA szlakiem dawnej drogi nr 66. A wypytywać go będzie Mateusz „Rudy” Kubiak (Kręte Ścieżki w Radio Kampus)
sobota
17:00 – 17:45
scena główna
PODRÓŻE
Piwo od Děčína do Kuala Lumpur
Trudno zliczyć miejsca na świecie, które w poszukiwaniu piwa zwiedził Kuba Niemiec (The Beervault). O najlepsze i najgorsze miejsce do picia piwa, od Děčína do Kuala Lumpur, pytać będzie Mateusz „Rudy” Kubiak (Kręte Ścieżki w Radio Kampus)
sobota
18:00 -19:45
scena główna
LICYTACJA
Licytuj sztosy dla fundacji Rak’n’Roll
Piwo to ludzie – tak mówi dobrze znane hasło. Nic nie dowodzi tego lepiej, jak licytacja dla fundacji Rak’n’Roll. Nie jesteśmy w stanie opisać emocji, ani serducha jakie okazujecie potrzebującym. Tym razem Fundacja przekaże część zebranych środków na pomoc Ukrainie ❤️
sobota
20:00 – 20:30
scena główna
STAND-UP
Sidd: Beergeek, który pozostał Człowiekiem (cz. II)
Piwny stand up – część 2. Michał został już beergeekiem. Ale czy pozostało w nim choć trochę człowieka? Będzie o przygodach Michała w krafcie oraz o cennych i bolesnych doświadczeniach zebranych jako piwowar domowy i zawodowy. Rozsiądźcie się wygodnie. Nadciąga Michał „Sidd” Zaborowski (Chmielokracja)
sobota
21:00 – 21:15
scena główna
PSIEPOMAGA
Podsumowanie akcji Psie Pomaga
Warszawski Festiwal Piwa już po raz kolejny mocno angażuje się w pomoc zwierzakom. Zapraszamy na podsumowanie akcji Psie Pomaga! Będą pieski, będzie super-sympatycznie!
WARSZTATY I DEGUSTACJE
CZWARTEK, 24 marca 2022 r.
czwartek
18:00 – 19:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
WARSZTAT
Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo?
Zafascynował Cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz próbować nowe piwa? Doskonale! Zapraszamy Cię na warsztaty degustacji. Możesz rozwinąć swoje umiejętności i dowiedzieć się jak profesjonalnie oceniać piwo. Dowiesz się, jak robią to zawodowi sensorycy, sędziowie piwa z Polski i zagranicy. Poznasz grupy smaków i aromatów oraz nauczysz się je rozpoznawać. Prowadzi doświadczony sędzia piwa Aleksander Hurko.
czwartek
18:30 – 19:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
MASTERCLASS
Browar Maltgarden, Maltgarden Beer & Food i Hayb Coffee
Trzecie urodziny browaru Maltgarden to doskonała okazja na degustację, jakiej jeszcze nie było. Łukasz Rokicki Maciej Jeleń i Mateusz Tryjanowski zaprezentują doskonałe piwa, foodpairingowe oraz… niespodziankę. Potrójna kooperacja Maltgarden, Maltgarden Beer & Food i Hayb Coffee na 3 urodziny.
czwartek
20:00 – 21:00
sala warsztatowa pierwsze piętro
WARSZTAT
New IPA: technologia, chmiele, nowe odmiany, olejki
Kacer Kulpa (Yakima Chief Hops) poprowadzi otwarte i bezpłatne warsztaty dla wszystkich piwowarów, którzy chcą wiedzieć więcej o chmielu. Opowie o nowych odmianach, technologiach i produktach oraz olejkach chmielowych. Poruszy także niezwykle istotny temat: jak zrobić super-aromatyczną IPA. Te warsztaty są bezpłatne.
czwartek
20:00 – 21:00
sala warsztatowa pierwsze piętro
DEGUSTACJA
Poznaj Świat Piwa
Degustacja “Poznaj Świat Piwa” to stała pozycja w festiwalowym menu. Jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie piwa rzemieślniczego, to jest ona świetnym wyborem! Nasz ekspert wprowadzi Cię w ten fascynujący świat. Dowiesz się, jak należy degustować piwo, a następnie przećwiczysz to w praktyce na sześciu różnych stylach. Pojawią się tu zarówno trunki lekkie, jak i deserowe, gorzkie jak i słodkie, a może nawet słone i kwaśne. Po tym spotkaniu dostrzeżesz, że „jasne z pianką” już nie smakuje tak samo, a określenie “złoty trunek” to zdecydowanie za mało, by opisać niezwykły świat piwa. 😉 Spotkanie poprowadzi doświadczony sędzia piwa, Jacek Błędowski.
PIĄTEK, 25 marca 2022 r.
piątek
17:00 – 18:00
sala warsztatowa pierwsze piętro
MASTERCLASS
Browar Nook otwiera piwniczkę z piwami leżakowanymi w beczkach
Jedyna taka okazja przekrojowej degustacji piw leżakowanych w beczkach po rumie. Będą rzeczy wyjątkowe, jak ostatnie sztuki piw leżakowanych w beczkach po niezwykłych rumach S.B.S. Nie lada gratką będzie możliwość spróbowania piwa EBONO – do którego użyta beczka jest owiana intrygującą tajemnicą i jest „białym krukiem” wśród beczek po rumie.
piątek
18:00 – 19:30
warsztatowa pierwsze piętro
WARSZTAT
Szkolenie sensoryczne FlavorActiV: Dobre praktyki oceny piwa (j. angielski/ in English)
Warsztat jest doskonałą okazją by podszkolić się sensorycznie na profesjonalnych próbkach firmy FlavorActiV i to pod okiem dr. Borisa Gadzova, który na co dzień zajmuje się piwną sensoryką i szkoleniami w browarach rozsianych po całej Europie. Warsztat składa się z części teoretycznej oraz degustacji, podczas której będzie okazja zapoznać się z cechami smakowo-aromatycznymi występującymi w piwie. Całość zostanie uzupełniona demonstracją rekomendowanych technik degustacji. Uwaga! Ten warsztat będzie prowadzony w języku angielskim / This workshop will be in English
piątek
18:30 – 19:30
warsztatowa pierwsze piętro
DEGUSTACJA
Poznaj Świat Piwa
Degustacja “Poznaj Świat Piwa” to stała pozycja w festiwalowym menu. Jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie piwa rzemieślniczego, to jest ona świetnym wyborem! Nasz ekspert wprowadzi Cię w ten fascynujący świat. Dowiesz się, jak należy degustować piwo, a następnie przećwiczysz to w praktyce na sześciu różnych stylach. Pojawią się tu zarówno trunki lekkie, jak i deserowe, gorzkie jak i słodkie, a może nawet słone i kwaśne. Po tym spotkaniu dostrzeżesz, że „jasne z pianką” już nie smakuje tak samo, a określenie “złoty trunek” to zdecydowanie za mało, by opisać niezwykły świat piwa. 😉 Spotkanie poprowadzi doświadczony sędzia piwa, Jacek Błędowski.
piątek
20:00 – 21:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
WARSZTAT
Szkolenia sensoryczne FlavorActiV: Beer microbiology (zaawansowany kurs) (j. angielski / in English)
Nic nie jest w stanie zastąpić wiedzy i umiejętności zdobytych podczas profesjonalnych szkoleń sensorycznych. Szczególną okazją do poszerzenia wiedzy piwnej są zaawansowane warsztaty sensoryczne, polecane producentom piwa, piwowarom, sędziom i entuzjastom piwa. Pod okiem dr. Borisa Gadzova uczestnicy zgłębią wiedzę o cechach sensorycznych, które wynikają z działalności drobnoustrojów. Warsztat składa się z części teoretycznej oraz degustacji, podczas której będzie okazja zapoznać się z cechami smakowo-aromatycznymi występującymi w piwie. Uwaga! Ten warsztat będzie prowadzony w języku angielskim / This workshop will be in English
piątek
20:00 – 21:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
WARSZTAT
Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo
Zafascynował Cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz próbować nowe piwa? Doskonale! Zapraszamy Cię na warsztaty degustacji. Możesz rozwinąć swoje umiejętności i dowiedzieć się jak profesjonalnie oceniać piwo. Dowiesz się, jak robią to zawodowi sensorycy, sędziowie piwa z Polski i zagranicy. Poznasz grupy smaków i aromatów oraz nauczysz się je rozpoznawać. Prowadzi doświadczony sędzia piwa Artur Napiórkowski.
SOBOTA, 26 marca 2022 r.
sobota
16:30 – 17:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
DEGUSTACJA
Poznaj Świat Piwa
Degustacja “Poznaj Świat Piwa” to stała pozycja w festiwalowym menu. Jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie piwa rzemieślniczego, to jest ona świetnym wyborem! Nasz ekspert wprowadzi Cię w ten fascynujący świat. Dowiesz się, jak należy degustować piwo, a następnie przećwiczysz to w praktyce na sześciu różnych stylach. Pojawią się tu zarówno trunki lekkie, jak i deserowe, gorzkie jak i słodkie, a może nawet słone i kwaśne. Po tym spotkaniu dostrzeżesz, że „jasne z pianką” już nie smakuje tak samo, a określenie “złoty trunek” to zdecydowanie za mało, by opisać niezwykły świat piwa. 😉 Spotkanie poprowadzi doświadczony sędzia piwa, bloger, Michał Kopik.
sobota
17:00 – 18:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
MASTERCLASS
AleBrowar: bierbrandy
AleBrowar prezentuje degustację 6 wyjątkowych destylatów z Podola Wielkiego. Wyjątkowa okazja przekrojowego testowania bierbrandów, czyli destylatów z piwa z AleBrowaru i browaru Nook.
sobota
18:00 – 19:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
WARSZTAT
Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo
Zafascynował Cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz próbować nowe piwa? Doskonale! Zapraszamy Cię na warsztaty degustacji. Możesz rozwinąć swoje umiejętności i dowiedzieć się jak profesjonalnie oceniać piwo. Dowiesz się, jak robią to zawodowi sensorycy, sędziowie piwa z Polski i zagranicy. Poznasz grupy smaków i aromatów oraz nauczysz się je rozpoznawać. Prowadzi doświadczony sędzia piwa Artur Napiórkowski.
sobota
18:30 – 19:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
DEGUSTACJA
Polish Best (j. angielski/ in English)
There’s a lot of things going on polish craft beer market. More and more new breweries appear, brewing great quality beers. So, what’s new? We keep an eye on polish craft. Discover the selection of 6 most interesting beers from polish breweries selected by experienced beer judge and beer fan, Jacek Błędowski. This tasting will be in English / Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim.
sobota
20:00 – 21:00
sala warsztatowa pierwsze piętro
MASTERCLASS
Browar Monsters i premiera Sick Boy Brewing
Browar Monsters prezentuje: projekt „Sick Boy Brewing”. Prapremiera 7 piw dzikich leżakowanych w beczkach BA i Sauvignon blanc.