18 października 2016

Podsumowanie WFP5

Zmęczeni, ale szczęśliwi. Jubileuszowa edycja festiwalu po raz kolejny udowodniła, że piwo rzemieślnicze to nie przemijająca moda, ale fala która niesie nas ku przyszłości pełnej nieznanych smaków i aromatów. To ogrom pracy zarówno naszej, jak i wszystkich wystawców, którzy stają na głowie, żeby warzyć coraz lepsze piwa i zadowolić Wasze wybredne gusta. Jesteśmy szczególnie dumni, że Niuchter – szklanka zaprojektowana przez nas i wykonana ręcznie na zamówienie, tak bardzo przypadła Wam do gustu. Przez trzy dni Stadion Miejski Legii Warszawa odwiedziło 16 tys. ludzi. Dziękujemy.

Zaczynaliśmy dokładnie dwa lata temu w małej hali z nielicznymi wtedy browarami rzemieślniczymi. Dziś jesteśmy siłą, z którą liczą się najwięksi. Przy każdej kolejnej edycji widać, że poziom polskich piw jest coraz wyższy – pojawiają się piwa ekstremalne, na krawędzi, ale też style klasyczne, ekstremalnie pijalne w najlepszym wydaniu. Nie mamy się czego wstydzić – polska scena piw rzemieślniczych błyskawicznie nadrabia zaległości i pozostawia w tyle kraje, które wystartowały w podobnym czasie. Jeszcze niedawno po dobre piwo jeździliśmy za granicę, dziś to do nas przyjeżdżają Belgowie, Czesi, Niemcy, Włosi i Amerykanie. Wracają zachwyceni naszym poziomem i bezkompromisowym podejściem.

Podczas tej edycji festiwalu polała się rekordowa liczba piw i specjalnych premier (w praktyce było ich trochę więcej niż poniższe dane wyciągnięte z aplikacji), zaprezentowały się topowe browary z Polski i ze świata. Kto z nas mógłby przypuszczać, że w parę lat od powstania pierwszych browarów będzie się u nas warzyć koźlaki lodowe, piwa leżakowane w beczkach po winie i mocnych alkoholach, zwariowane reinterpretacje mniej popularnych stylów takich jak Gose czy owocowe lambiki. Że grupa pasjonatów z sukcesem wskrzesi tradycyjny styl grodziskie, który stanie się inspiracją dla browarów z całego świata.

Poniżej garść liczb z WFP5:

wfp5_liczby

Dziękujemy Wam za to, że wspieracie nas od samego początku. Za olbrzymi entuzjazm i wiele ciepłych słów.

 
Zapraszamy Was na kolejną edycję, która odbędzie się 20-22 kwietnia 2017 roku. Po raz kolejny damy z siebie wszystko.

 

Organizatorzy Warszawskiego Festiwalu Piwa

 

 

Aplikacja pozwoliła wyciągnąć nam też szczegółowe statystyki o stylach, które pojawiły się na wydarzeniu:

AIPA 44
IPA 41
RIS 39
Stout 28
APA 24
IIPA 20
Ale 19
Saison 19
Pale Ale 16
Sour Ale 16
Inne 15
Barley Wine 14
Pils 14
Porter 13
American Wheat 12
Hefe Weizen 11
Witbier 11
Gose 10
Weizen 10
Berliner Weisse 9
CDA 9
Session IPA 8
Black Ale 7
Wheat 7
Wild Ale 7
Blond Ale 6
American Amber Ale 5
FES 5
Grodziskie 5
Saison IPA 5
Sour 5
Brown Ale 4
Koźlak 4
Quadrupel 4
Robust Porter 4
Strong Ale 4
Tripel IPA 4
Golden Ale 3
Lager 3
Pilzner 3
Red Ale 3
Roggenbier 3
Summer Ale 3
Wheat IPA 3
Amber Ale 2
Pumpkin Ale 2
Bock 1
Doppelbock 1
Dunkelweizen 1
ESB 1
Piernikowe 1
Rauchweizen 1
Sweet Stout 1
Weizenbock 1

Facebook komentarze

Poprzedni post: WFP5 – podstawowe informacje, kolejny post: Znamy datę WFP6!

 

Jeden komentarz w temacie “Podsumowanie WFP5

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *