Ale Historia!

Razem z browarami rzemieślniczymi kultywujemy tradycję, promujemy eksperymenty i kształtałtujemy trendy w świecie kraftu

Przedstawiamy Wam piwa uwarzone w ramach projektu Ale Historia!

Do spróbowania podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa

17-19 października stadion Legii

Z festiwalową szklanką każde z wymienionych piw tańsze o 1 pln!

Kliknij, aby posłuchać:

Porter Bałtowski

info: Porter Bałtycki, 20,7 Blg 8,4% alk

Porter Bałtowski został uwarzony na pierwsze urodziny Browaru Bałtów, łącząc smaki palonego karmelu, herbatników, razowego pieczywa i suszonych owoców. Polska słynie z porterów bałtyckich, a każdy browar tworzy je nieco inaczej. Browar Bałtów wierzy, że ich porter stanie się światowym wzorem w przyszłości.

Kliknij, aby posłuchać:

Pieśń Pszczoły

info: Miodowo-propolisowy pale ale, 12.5 Blg, 4,5% alk

Pieśń Pszczoły to lekki braggot z dodatkiem propolisu, który wzbogaca jego aromat. Piwo zdobyło brąz w kategorii Honey Beer na konkursie KPR w 2022 roku. Jest także jednym z najchętniej wybieranych piw z Browaru Bałtów.


Kliknij, aby posłuchać:

Serce Smoka

info: Pils, 11,8 Blg, 4,9% alk

Pils to jedno z najpopularniejszych piw w Europie, choć jego warzenie wymaga sporego doświadczenia i precyzji. Klasyczny pils powinien być orzeźwiający, z wyraźną goryczką i lekkim chmielowo-słodowym aromatem. Serce Smoka z Browaru Bałtów to propozycja dla tych, którzy chcą spróbować piwa będącego kolejnym krokiem w tej wielowiekowej tradycji.



Kliknij, aby posłuchać:

DZIEŃ DOBRY ZDROWIE

NOLO

info: bezalkoholowa hazy IPA

Przyszłość należy do piw bezalkoholowych, które smakiem dorównują alkoholowym odpowiednikom. NOLO, bezalkoholowa hazy IPA z Browaru Bury, to świetny przykład takiego piwa, chmielonego polskimi i amerykańskimi odmianami. Osiągnięto pełnię smaku i wyraźną goryczkę, tworząc piwo idealne dla fanów Hazy IPA.

Wolny Kraft

DZIEŃ DOBRY ZDROWIE

kwas chlebowy z rokitnikiem

info: Kwas chlebowy, 6 Blg, 0% alk

Rokitnik to nasz polski superfood, ma mnóstwo witamin, jest dobry na skórę i równie zdrowy przy jedzeniu. A przy tym jest bardzo smaczny, jeśli tylko odpowiednio go przygotować! We współporacy z Naszą Tłocznią użyliśmy soku z ekologicznej uprawy, który jest słodki i aromatyczny. Zgodnie z planem wzbogacił nasz kwas chlebowy o przyjemną owocowość, ale nie ukrył jego charakteru, dzięki czemu jest jeszcze bardziej orzeźwiający!

Kliknij, aby posłuchać:

Wolny Kraft

TEN KWAS POMAGA!

kwas chlebowy

info: Kwas chlebowy, 5 Blg, 0% alk.

Na pomysł stworzenia kwasu chlebowego wpadłem na Warszawskim Festiwalu Piwa, kiedy po saunie miałem ochotę na coś nawadniającego. Cały projekt zajął nam cały rok, razem z Michałem Lassotą nagraliśmy serial w którym pytamy się ludzi mądrzejszych od nas, jak to zrobić, żeby było smaczne, zdrowe i orzeźwiające. Od małego spędzałem czas blisko piekarni Putka, które prowadziła moja rodzina i często jedliśmy chleb, który się nie sprzedał. Przez lata pracując w słodownictwie i piwowarstwie nauczyłem się, jak komponować ze sobą rózne rodzaje słodów. To produkt, który wymyśliliśmy zupełnie od nowa, ale dla którego od początku inspiracją był tradycyjny kwas, który często robiono w domach. Jest kwaskowy, nie ma alkoholu i dodatku cukru i jesteśmy dumni z tego, że możemy polewać go na festiwalu.

Kliknij, aby posłuchać:

KORNIK

kategoria: Ale Tradycja!

info: Pale ALE z dodatkiem, 13 Blg, 5 % alk

Marek Dziubonos w swoim browarze ma już ponad 1000 warek na koncie, a 1001 uwarzonym piwem był własnie Kornik, który na dobre zadomowił się we wschodniej Polsce. Początek tej historii to rok 2017, kiedy na niespotykaną skalę nastąpiła gradacja kornika drukarza, który zaatakował większość świerków w Puszczy Białowieskiej. Choć dorosły owad ma zaledwie 4 mm rozpalił skrajne emocje: Lasy Państwowe chciały wywieźć i sprzedać zasiedlone świerki, a organizacje ekologiczne były zdania, że przyroda sama się wyreguluje. Ten wielki konflikt trwał około roku. Ponieważ kornik podzielił ludzi, Marek wpadł na pomysł, by Kornikiem ich połączyć, może dobre piwo zadziałą ponad podziałami? Do lekkiego pale ale trafiły pędy świerków (czyli to, co korniki lubia najbardziej) i tak powstało lekkie, pijalne piwo z niską goryczką i delikatnym, leśnym aromatem. Szybko połączył ludzi o różnych poglądach – chętnie sięgały po niego obie strony konfliktu i do dzisiaj jest jednym z chętniej wybieranych piw z Browaru Markowego.

Kliknij, aby posłuchać:

Superdelic Session Sprau NE IPA

kategoria: Ale Eksperyment!

info: Session NE IPA, 14 Blg, 5.5 % alk

Po poznaniu słodowanego bobiku, który intensyfikuje aromat chmielu w piwie, pora sprawdzić, jak wpływa na przyprawy. Francuskie drożdże od firmy Fermentis oraz dodatki od Browamatora takie jak kolendra, curacao, różowy pieprz i skórka pomarańczy, tworzą unikalny profil piwa. ReCraft dopełnił całość dwoma francuskimi odmianami chmielu: Tardif de Bourgogne i Petit Blanc.

Kliknij, aby posłuchać:

Tardif de Bourgogne Sprau White

kategoria: Ale Kierunek!

info: Session NE IPA, 11 Blg, 4.5 % alk

Recraft uwielbia łączyć ludzi, a owocem takiej współpracy są całe serie nietuzinkowych piw. Akurat ta jest nie tylko ciekawym eksperymentem, ale przede wszystkim zaproszeniem do rozmowy o przyszłości. Jej bohaterem jest słodowany bobik. Zapamiętajcie to słowo: bobik. A jest tak dlatego, że poprawia glebę na przyszły rok pod uprawę jęczmienia. Okazuje się też, że po zesłodowaniu, podnosi w piwie wrażenie chmielowości. SPRAU – bo tak nazywa się ten dodatek, stworzony przez grupę słodowniczą Viking Malt, zostanie po raz pierwszy użyty w browarze na taką skalę. Drożdże wybrali specjaliści z Fermentis, a wszystko dostarczył Browamator, najstarszy sklep piwowarski w Polsce.

Kliknij, aby posłuchać:

Grodziskie

kategoria: Ale Tradycja!

info: Grodziskie 8 Blg, 3,2% alk

Piwo grodziskie z Wielkopolski, choć niemal zapomniane, przeżywa renesans dzięki pasjonatom piwowarstwa. Browar Sady, we współpracy z Szał Piw, Same Krafty i Smaki Piwa, stworzył jego klasyczną wersję. Klarowne, mocno wysycone, na pszenicznym słodzie wędzonym dębem i chmielu Nowotomyskim, przywraca smaki dawnych lat.



Kliknij, aby posłuchać:

Fruit Sour Ale

kategoria: Ale Eksperyment!

info: Sour ALE z owocami, 16 Blg, 6,5% alk

Fruit Sour Ale z gruszką, złotym kiwi i calamansi z Browaru Sady to wyjątkowe piwo zakwaszane bakteriami kwasu mlekowego. Dodano do niego prawie pół tony owoców bez użycia laktozy, aromatów czy kwasu mlekowego, co nadało mu naturalną słodycz i intensywny smak. Żadnych filtracji, tylko cztery podstawowe składniki piwa i mnóstwo owoców – tak Browar Sady definiuje eksperyment.

Kliknij, aby posłuchać:

Imperial Stout

kategoria: Ale Kierunek!

info: Imperialny stout z dodatkami, 28 Blg, 12.5% alk

Browar Sady wierzy, że przyszłość należy do piw ekstremalnych z kontrowersyjnymi dodatkami, które pokażą pełny potencjał piwa rzemieślniczego. W ich imperialnym stoucie z kakao i papryczkami carolina reaper, najostrzejsze papryczki świata zostały zrównoważone słodyczą czekolady, tworząc przyjemny balans. Celem było, by piwo było nie tylko wyraziste, ale też pijalne od pierwszego do ostatniego łyka.

Kliknij, aby posłuchać:

Marynka & Nelson Hazy IPA

kategoria: Ale Eksperyment!

info: Hazy IPA, 15 Blg, 5,8% alk

Po niezwykle udanym debiucie na poprzedniej edycji WFP, browar Świętosław Dębicki, oficjalny „Mistrz Jasnych Lagerów”, prezentuje piwo, którego nie możecie przegapić: Hazy IPA chmielone polską (Marynka) i nowozelandzką (Nelson) odmianą chmielu. Dzięki najnowszym badaniom naukowym wiemy już, że niektóre szczepy drożdży potrafią – podczas fermentacji – przetwarzać substancje zawarte w chmielu w sposób, który tworzy zupełnie nowe związki smakowe. Proces ten nazywamy biotransformacją i jest najnowszym trendem w piwowarstwie, który pozwala nadać mu zupełnie nowy aromat. Wymaga od piwowara nie tylko doświadczenia, ale też szerokiej wiedzy na temat szczegółowych procesów biochemicznych. Zgodnie z naszymi przewidywaniami Nelson wniósł do piwa soczyste, owocowe smaki, a klasyczna Marynka lekką ostrość i pieprzność. W ten sposób w jednym piwie połączymy ze sobą chmiele, które nigdy by się nie spotkały, przecież rosną na antypodach!