PROGRAM

ATTENTION! Tickets for tastings and workshops do not entitle you to enter the festival. Please purchase an entrance ticket or 3-day pass separately. The program may be subject to minor changes due to reasons beyond our control.

Paid events

THURSDAY, 25TH OF OCTOBER

thursday
17:45

workshop room
Poznaj Świat Piwa

Podróż przez różnorodne piwne style, która ma na celu zapoznać uczestników z bogactwem piwnego świata. Pojawią się tu zarówno piwa lekkie, jak i deserowe, gorzkie jak i słodkie. Po tym spotkaniu „jasne z pianką” nie będzie już nigdy smakować tak samo, a świat piwa stanie przed Tobą otworem. Uczestnicy degustacji otrzymają próbki sześciu piw. Prowadzi Aleksander Hurko (Alchemia Podcast, Browar Monsters, sędzia PSPD).

thursday
19:00

workshop room
Brut IPA vs New England IPA

Brut IPA i New England IPA to jedne z najnowszych trendów w światowym piwowarstwie. Wydaje się, że New England IPA zadomowiła się już na stałe, ale czy podobnie będzie z Brut IPA? Zdania są w tej sprawie mocno podzielone – tym bardziej warto wyrobić sobie własne. Janek Gadomski (sędzia PSPD, zdobywca Pucharu PSPD, Alchemia Podcast, Browar Monsters) przybliży założenia obu stylów i przeprowadzi degustację 6 wybranych piw.

FRIDAY, 26TH OF OCTOBER

friday
17:00

workshop room
Hoppy Poland: Dive straight into the Hoppiness of Polish Beer Revolution!

This tasting is prepared for people coming to our festival from abroad. It will feature six Polish beers in hoppy styles selected by Olek Hurko (Alchemia Podcast, Monsters Brewery, beer judge). He will give a talk about beer styles, tasting techniques, Polish craft beer scene and what beers are worth trying during this edition of the festival. This tasting will be in English.

friday
18:30

workshop room
FlavorActiv: Dobre praktyki oceny piwa / Beer Sensory Best Practices

This workshop will be a great opportunity to learn about beer sensory science using professional GMP flavour standards provided by FlavorActiV. It will be conducted by dr Boris Gadzov, who is doing beer sensory courses in breweries spread all over Europe. It includes 30 min of theory part and 60 min of practical tasting session with 10 basic off- flavours in beer and demonstration of the recommended tasting techniques. This workshop will be in English.

friday
19:00

workshop room
Frontaal Tasting

Frontaal beers tasting.

List of beers:
1. Rhodesian BA Jack Daniels – 11,3% – BA Barleywine
2. My Milkshake IPA brings all the boys to the yard – 7% – MilkShake
IPA w/ Mango
3. Mad about Cacao – RIS w/cacao
4. North 2017 – 8,6% – Imperial Brown Stout
5. Simcoe 2nd anniversary – 5,3% – Brut IPA

(the list is subject to change)

It will be lead by owner and head brewer Roel Buckens.
This tasting will be in English!

SATURDAY, 27TH OF OCTOBER

saturday
15:00

workshop room
Dym w płynie, czyli piwa wędzone

Dym z ogniska, zapach boczku, a nawet spalonej instalacji elektrycznej – to tylko niektóre z aromatów występujących w piwach wędzonych. Na tej degustacji dowiecie się czym są piwa wędzone oraz jaka jest ich geneza. Spróbujemy też najlepszych wędzonek dostępnych na festiwalu. Uczestnicy degustacji otrzymają próbki sześciu piw. Prowadzi Aleksander Hurko (Alchemia Podcast, Browar Monsters, sędzia PSPD).

saturday
16:30

workshop room
Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo.

Zafascynował Cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz próbować nowe piwa? Doskonale! Zapraszam Cię na warsztaty degustacyjne. Możesz rozwinąć swoje umiejętności i dowiedzieć się jak profesjonalnie oceniać piwo. Zobaczysz, jak robią to zawodowi sensorycy, sędziowie piwa z Polski i zagranicy. Poznasz grupy smaków i aromatów oraz nauczysz się je rozpoznawać. Każdy uczestnik oceni próbki 4 piw. Prowadzi Przemek Iwanek (Piwo i Cydr), który na co dzień zajmuje się szkoleniem sędziów piwnych PSPD.

saturday
16:30

workshop room
FlavorActiV: How to Improve Bitterness Taste and Make it Pleasant in the Beer

This workshop will be a great opportunity to learn about beer sensory science using professional GMP flavour standards provided by FlavorActiV. It will be conducted by dr Boris Gadzov, who is doing beer sensory courses in breweries spread all over Europe. It includes 30 min of theory part and 60 min of practical tasting session with bitter, hoppy flavours and combinations presented in 10 samples, representing common bitterness/hoppy issues in beers. This workshop will be in English.

saturday
18:30

workshop room
Poznaj Świat Piwa

Podróż przez różnorodne piwne style, która ma na celu zapoznać uczestników z bogactwem piwnego świata. Pojawią się tu zarówno piwa lekkie, jak i deserowe, gorzkie jak i słodkie. Po tym spotkaniu „jasne z pianką” nie będzie już nigdy smakować tak samo, a świat piwa stanie przed Tobą otworem. Uczestnicy degustacji otrzymają próbki sześciu piw. Prowadzi Przemek Iwanek (Piwo i Cydr).

saturday
18:30

workshop room
Van Moll Tasting

Van Moll beers tasting.

Beer list:
1. TRIPLE TROUBLE, Tripel, 8,5%
2. ONS BLACKIE, Imperial Stout, 9%
3. MORRICONE, Imperial Tiramisu Stout, 10,2%
4. SHADOW ASSASSIN BOURBON BA, Black Barley Wine Bourbon Barrel Aged, 11%
5. ZOLTAN – BALLECHIN, Imperial Stout Whisky Barrel Aged, 11%

(the list is subject to change)

It will be lead by sales manager Freek Willems.
This tasting will be in English!

Free events

THURSDAY, 25TH OF OCTOBER

thursday
18:15

main stage
Docent prezentuje Strefę Nowych Browarów #wfp9

W tej edycji na festiwalu debiutują:

Wpadnij koniecznie pod scenę główną by poznać ludzi, którzy za nimi stoją. Prowadzenie Michał “Docent” Maranda z Polskie Minibrowary.

thursday
19:15

main stage
Brewing with Wet Hop

Steve Dresler will talk on the festival stage about brewing with wet hop.

Steve Dresler was one of the first Sierra Nevada’s employees. Steve worked there for 34 years and he’s responsible for almost all the beers that were launched by this brewery, including first wet-hop beer in nowadays history. Under his direction, Sierra Nevada won eight World Beer Cup awards, 31 GABF medals, and has grown into the third largest craft brewery in the United States.

This lecture will be in English.

thursday
20:15

main stage
Podróż do początków craftu – panel dyskusyjny

W panelu udział wezmą: Dorota Chrapek (homebrewing.pl), Wojtek Frączyk (Browar Widawa), Bartek Napieraj (AleBrowar), Grzegorz Zwierzyna (Browar PINTA). Prowadzenie Michał Janiak (Małe Piwo TV).

thursday
21:00

stadium pitch
Official welcoming of the festival guests at the stadium field

FRIDAY, 26TH OF OCTOBER

friday
16:30

main stage
Dyskusja z gościem specjalnym #wfp9 Stevem Dreslerem

Steve Dresler był jednym z pierwszych pracowników Sierra Nevada Brewing, przepracował jako główny piwowar ponad 34 lata i w tym czasie był odpowiedzialny za tworzenie niemal wszystkich nowych piw, wśród nich m.in. pierwszego nowożytnego piwa na tzw. mokrym chmielu, czyli szyszce świeżo zebranej z plantacji i wrzucanej do kotła bez żadnej obróbki. W czasie jego kariery browar Sierra Nevada zdobył 8 nagród i 31 medali na World Beer Cup.

friday
17:30

main stage
Browary Zagraniczne na #wfp9 – Poznaj Piwowara

Dyskusja na scenie z przedstawicielami zagranicznych browarów obecnych na #wfp9.

friday
18:15

main stage
Fermentum Mobile: Browar spod strzechy, czyli rzecz o warzeniu piwa w zagrodach Europy

Zanim stało się zuniformizowanym produktem wielkich koncernów, piwo było trunkiem warzonym w gospodarstwach w całej europie. W kilku miejscach naszego kontynentu tradycje przyrządzania “zagrodowych” piw przetrwały do dziś. Oto opowieść o współczesnych piwach typu farmhouse. 

Prowadzenie Filip Paprocki (Fermentum Mobile).

friday
19:00

tables 2nd floor
Klask Championship

The KLASK game board is shaped like a ball field with two deep holes functioning as goals in each end of the field. In the middle of the field, three white magnetic pieces serve as “obstacles” – do NOT attract them to your own gaming piece! Your gaming piece is a black magnet. You control it by holding a large magnet under the board. This magnet is connected to a small magnet placed on the field. The purpose of the game is to push the small, red ball around on the field with your magnet/gaming piece, shoot the ball past the obstacles and your opponent and into the goal hole (Klask). It’s so much fun when your opponent suddenly is covered in white obstacles or you drop your gaming piece into the goal – something which might happen if you get a little too eager!

friday
19:15

main stage
Piwa niskoalkoholowe i bezalkoholowe – panel dyskusyjny

Prowadzenie Michał Sułkowski (Kilka Słów o Piwie, Piwna Mapa Warszawy).

friday
20:00

stadium pitch
Announcement of the results of Wojciech Trześniowski Warsaw Homebrew Competition

Warsaw Homebrew Competition is one of the biggest beer competitions in Poland. During the festival Polish Homebrewers Association will announce its results. The winner will brew beer based on his recipe in one of the Polish craft breweries. The beer will debut at the next edition of the festival. Wojciech Trześniowski was a homebrewer and professional brewer. He was a part of the competition crew until he died tragically in brewery accident.

Competition website.

SATURDAY, 27TH OF OCTOBER

saturday
14:15

main stage
Viva Mexico! Raport ze stanu meksykańskiego craftu

Prelekcja Przemka Iwanka (Piwo i Cydr).

saturday
15:30

main stage
Jarecki Gotuje na scenie #wfp9

Jarecki Gotuje to połączenie pasji piwowarskiej i gastronomicznej Jarka Pyciora (znanego m.in. z Craft Beer Muranów). Podczas sobotniego pokazu na scenie głównej #wfp9 zaprezentuje jak umiejętnie łączyć ze sobą pozornie niepasujące składniki, uwzględniając wśród nich zarówno piwo jak i surowce potrzebne do jego uwarzenia. Tym razem przygotuje dla Was między innymi precle ze słodem, chorizo i piwną musztardą, mus czekoladowy z podwójną IPA, oraz BeerBros. shrimp!

 

saturday
17:00

main stage
O najdziwniejszych dodatkach w piwie, czyli od śledzia po bycze jądra i nie tylko

Często w trakcie warzenia i leżakowania piwa dodawane są doń wszelkiej maści dodatki. Zest z cytrusów, płatki dębowe czy najróżniejsze przeciery i pulpy owocowe. A co jeśli piwowar pójdzie o krok dalej? W końcu kraft to też sztuka tworzenia i komponowania piwa, a sztuka przecież nie zna granic. Stąd też nierzadko możemy w piwie spotkać bardziej ekstremalne ingrediencje. Bycze jądra? Śledzie? Drożdże, pobrane ze ścian budynku? A to tylko czubek góry lodowej! Góry, którą możecie poznać nieco lepiej podczas tego wykładu.

Prowadzenie Michał Stemplowski (Chmielobrody Blog).

saturday
18:00

main stage
The Early Days of Craft and My Career at Sierra Nevada

Steve Dresler will talk on the festival stage about the early days of craft beer and his career at Sierra Nevada brewery.

Steve Dresler was one of the first Sierra Nevada’s employees. He worked there for 34 years and he’s responsible for almost all the beers that were launched by this brewery, including first wet-hop beer in nowadays history. Under his direction, Sierra Nevada won eight World Beer Cup awards, 31 GABF medals, and has grown into the third largest craft brewery in the United States.

This lecture will be in English.

saturday
19:00

main stage
Table Football Tournament – results announcement

You’ll find more info about the tournament and how to sign up here.

saturday
19:40

main stage
Granaty – skąd się biorą eksplozje piw? Jak im zapobiegać? Kto za nie odpowiada? – panel dyskusyjny

Czy uczestnikom panelu uda się znaleźć właściwe odpowiedzi na zwarte w temacie pytania, a atmosfera dyskusji będzie równie gorąca, jak środek lata, który obfitował w butelkowe eksplozje? 😉