PROGRAM

Wydarzenia płatne

CZWARTEK, 7 PAŹDZIERNIKA

czwartek
18:30

sala warsztatowa
Poznaj Świat Piwa – degustacja

Degustacja “Poznaj Świat Piwa” to stała pozycja w festiwalowym menu. Jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie piwa rzemieślniczego, to jest ona świetnym wyborem!

poziom: podstawowy, czas trwania: 1h

czwartek
18:30

sala warsztatowa
MasterClass z browarem Maltgarden – degustacja

Po raz pierwszy na Warszawskim Festiwalu Piwa – degustacje MasterClass doskonałych polskich browarów rzemieślniczych. Będzie to wyjątkowa możliwość bezpośredniego spotkania z właścicielem browaru Maltgarden: Łukaszem Rokickim. Dodatkowym gościem będzie Maciej Jeleń, szef kuchni Maltgarden Beer & Food, czyli kołobrzeskiego lokalu browaru. Oprócz możliwości degustacji kilku wybranych, przekrojowych piw browaru będą także przekąski przygotowane przez Macieja. Będą piwa wyjątkowe i trudno dostępne!

poziom: podstawowy/ zaawansowany, czas trwania: 1h

czwartek
20:00

sala warsztatowa
Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo – warsztaty

Zafascynował Cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz próbować nowe piwa? Doskonale! Zapraszamy Cię na warsztaty Sztuka degustacji. Możesz rozwinąć swoje umiejętności i dowiedzieć się jak profesjonalnie oceniać piwo.

poziom: podstawowy/ średnio zaawansowany, czas trwania: 1,5h

PIĄTEK, 8 PAŹDZIERNIKA

piątek
17:00

sala warsztatowa
MasterClass z browarem Pinta – degustacja

Po raz pierwszy na Warszawskim Festiwalu Piwa – degustacja MasterClass doskonałych polskich browarów rzemieślniczych. Będzie to wyjątkowa możliwość bezpośredniego spotkania z twórcami browaru Pinta i nowego projektu, Pinta Barrel Brewing. Będzie można dowiedzieć się z pierwszej ręki, co słychać w browarze, a także o tym, co wydarzy się wkrótce. A wszystko to przy degustacji kilku wyselekcjonowanych piw z browaru Pinta oraz Pinta Barrel Brewing. Będą także niespodzianki i wyjątkowe piwa do degustacji.

poziom: podstawowy/ zaawansowany, czas trwania: 1h

piątek
18:00

sala warsztatowa
FlavorActiV: Szkolenie z sensoryki piwnej (EN) – warsztaty

Warsztaty sensorycznie na profesjonalnych próbkach firmy FlavorActiV prowadzone przez dr. Borisa Gadzova, który na co dzień zajmuje się piwną sensoryką i szkoleniami w browarach w całej Europie. Uwaga! Ten warsztat będzie prowadzony w języku angielskim / This workshop will be in English

poziom: zaawansowany, czas trwania: 1,5h

piątek
18:30

sala warsztatowa
Poznaj Świat Piwa – degustacja

Degustacja “Poznaj Świat Piwa” to stała pozycja w festiwalowym menu. Jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie piwa rzemieślniczego, to jest ona świetnym wyborem!

poziom: podstawowy, czas trwania: 1h

piątek
20:00

sala warsztatowa
Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo – warsztaty

Zafascynował Cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz próbować nowe piwa? Doskonale! Zapraszamy Cię na warsztaty Sztuka degustacji. Możesz rozwinąć swoje umiejętności i dowiedzieć się jak profesjonalnie oceniać piwo.

poziom: podstawowy/ średnio zaawansowany, czas trwania: 1,5h

piątek
20:00

sala warsztatowa
FlavorActiV: Chmiel – sensoryka piwa: aspekty pozytywne (EN) – warsztaty zaawansowane

Zaawansowane warsztaty sensoryczne FlavorActiV polecane producentom piwa, piwowarom, sędziom i entuzjastom piwa. Tematyka: pozytywne aspekty sensoryczne wnoszone do piwa przez chmiel. Prowadzi dr. Borisa Gadzova. Uwaga! Ten warsztat będzie prowadzony w języku angielskim / This workshop will be in English

poziom: zaawansowany / dla profesjonalistów, czas trwania: 1,5h

SOBOTA, 9 PAŹDZIERNIKA

sobota
14:00

sala warsztatowa
Piwa z browaru De la Senne – degustacja

Brukselski browar De la Senne całkiem niedawno rozpoczynał swoją działalność jako mikrobrowar. Obecnie wyrósł do piwnej potęgi. Browar warzy piwa, które ma oddawać ducha różnorodnej stolicy Belgii. Podczas degustacji będzie można spróbować 6 niezwykłych piw, które zaprezentuje osobiście przedstawiciel browaru.

poziom: podstawowy/ zaawansowany, czas trwania: 1h

sobota
15:30

sala warsztatowa
Piwa z browaru Cantillion – degustacja

Browar Cantillion to ikona piwowarstwa. Odtworzył zapomnianą tradycję kwaśnych lambików i jest jednym z najbardziej znanych – i jednocześnie najmniejszych – browarów na całym świecie. Na degustacji będzie można spróbować 6 piw, zaprezentowanych przez przedstawicieli browaru. Każdy z uczestników otrzyma brandowane szkło Cantillion.

poziom: podstawowy/ zaawansowany, czas trwania: 1h

sobota
16:00

sala warsztatowa
Poznaj Świat Piwa – degustacja

Degustacja “Poznaj Świat Piwa” to stała pozycja w festiwalowym menu. Jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie piwa rzemieślniczego, to jest ona świetnym wyborem!

poziom: podstawowy, czas trwania: 1h

sobota
17:00

sala warsztatowa
Piwa z browaru Cantillion – degustacja

Browar Cantillion to ikona piwowarstwa. Odtworzył zapomnianą tradycję kwaśnych lambików i jest jednym z najbardziej znanych – i jednocześnie najmniejszych – browarów na całym świecie. Na degustacji będzie można spróbować 6 piw, zaprezentowanych przez przedstawicieli browaru. Każdy z uczestników otrzyma brandowane szkło Cantillion.

poziom: podstawowy/ zaawansowany, czas trwania: 1h

sobota
17:30

sala warsztatowa
Polskie Cydry Rzemieślnicze – degustacja

Co ciekawego dzieje się w cydrach rzemieślniczych? Jakie cydrownie właśnie się pojawiły? O tym wszystkim, przy sympatycznej degustacji, opowie Przemek Iwanek, miłośnik i znawca cydrów. Będą najlepsze oraz najnowsze cydrownie z Polski. Warto być!

poziom: podstawowy/ średnio zaawansowany, czas trwania: 1h

sobota
18:30

sala warsztatowa
MasterClass z browarem Brokreacja – degustacja

Po raz pierwszy na Warszawskim Festiwalu Piwa – degustacja MasterClass doskonałych polskich browarów rzemieślniczych. Będzie to wyjątkowa możliwość bezpośredniego spotkania z twórcami piwa z browaru Brokreacja, wspólnej degustacji, swobodnego zdawania pytań. Browar Brokreacja przyszykował set prawdziwych petard – najmocniejszych piw leżakowanych w beczkach oraz dzikich. To pierwsza taka okazja do przekrojowego spróbowania mocarzy do Brokreacji. Będą trudno dostępne piwa oraz niespodzianki!

poziom: podstawowy/ średnio zaawansowany, czas trwania: 1h

Wydarzenia bezpłatne

CZWARTEK, 7 PAŹDZIERNIKA

czwartek
16:00

stanowisko browaru wagabunda
Spotkanie z pisarzem: Michałem Gołkowskim i premiera piwa Sybirpunk

Wyjątkowe spotkanie na stoisku browaru Wagabunda – premiera piwa Sybirpunk i spotkanie z pisarzem Michałem Gołkowskim, twórcą m.in. uniwersum Sybirpunka. Prawdziwa gratka dla fanów fantastyki i piwa!

czwartek
17:00

scena główna
Pokaz warzenia piwa na scenie WFP

Pokaz warzenia piwa zaprezentuje Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych (PSPD).

czwartek
18:00

scena główna
Docent przedstawia nowe browary

Podczas prelekcji znany i lubiany Michał „docent” Maranda (PolskieMinibrowary.pl) przedstawi debiutantów na Warszawskim Festiwalu Piwa, którzy na tej edycji wystawiają się w Sferze Nowych Browarów.

czwartek
19:00

scena główna
Przedstawienie Piwnych Przewodników

Piwni Przewodnicy od lat towarzyszą Warszawskiemu Festiwalowi Piwa. Jeżeli potrzebujesz porady dotyczącej piwa lub browaru – poproś ich, chętnie pomogą! Na scenie opowiedzą, jakie najciekawsze piwa udało im się spróbować.

czwartek
20:00

scena główna
Prelekcja: Introwertyk dolnej fermentacji – jak dobrać piwo do charakteru?

Prelekcja blogera Michała „Sidda” Zaborowskiego (Chmielokracja), który zajmuje się piwem jako zawodowy piwowar i publicysta. Będzie zaskakująco!

czwartek
21:00

murawa stadionu
Powitanie Gości 12 Warszawskiego Festiwalu Piwa!

Nasze rozstanie trwało długo – zbyt długo. Ale teraz tym przyjemniej będzie powitać Was, drodzy Goście 12 Warszawskiego Festiwalu Piwa! Przy okazji zrobimy sobie pamiątkowe zdjęcie!

PIĄTEK, 8 PAŹDZIERNIKA

piątek
17:00

scena główna
Prelekcja: Przyszłość kraftu okiem oldskulowca – nadzieja czy zwątpienie?

Artur Karpiński z Browaru Golem i Beer, Bacon & Liberty podzieli się przemyśleniami o przyszłości kraftu,

piątek
18:00

scena główna
Dyskusja: Labels – Art and Marketing

Etykiety i wizualna strona browaru jest niezwykle istotna. O pomysłach na identyfikację wizualną porozmawiają Artur Napiórkowski i Bartek Łukasiewicz (Thirst.pl) oraz graficy browarów: de la Senne i Cantillon. Dyskusja w języku angielskim.

piątek
19:00

scena główna
Prelekcja: O piwie przed, w trakcie i (być może) po pandemii

Michał Stemplowski (Chmielobrody Blog) poruszy temat, nad którym wszyscy się zastanawiają, ale każdy boi się powiedzieć na głos… Prelekcja „O piwie przed, w trakcie i (być może) po pandemii”

piątek
20:00

murawa stadionu
Ogłoszenie wyników Warszawskiego Konkursu Piw Domowych

WKPD, czyli Warszawski Konkurs Piw Domowych im. Wojtka Trześniowskiego, to jeden z ważniejszych konkursów dla piwowarów domowych. Ogłoszenie wyników jak zwykle odbędzie się na murawie stadionu przy pełnych trybunach.

SOBOTA, 9 PAŹDZIERNIKA

sobota
13:00

scena główna
Ćwiczenia: BeerFit, czyli proste ćwiczenia z piwem – odwołane

NIESTETY, Z PRZYCZYN ZDROWOTNYCH ĆWICZENIA NIE ODBĘDĄ SIĘ. PRZEPRASZAMY!

Piwo i ćwiczenia – to da się połączyć! Justyna Błasiak (Zakład Aktywności Fizycznej i Browar Zakładowy) rozpocznie sobotę rozgrzewką na scenie. Przyjdźcie i poćwiczmy razem! Pamiętajcie, aby zabrać ze sobą dobre piwo!

sobota
14:00

scena główna
Gotowanie: Jarecki gotuje na scenie WFP

Jak na każdej edycji Jarek Jarecki założy fartuch by ugotować coś pysznego z piwem. Co to będzie tym razem?  Nie wiadomo, za to na pewno będzie można spróbować!

sobota
15:45

scena główna
Przedstawienie Piwnych Przewodników

Piwni Przewodnicy od lat towarzyszą Warszawskiemu Festiwalowi Piwa. Jeżeli potrzebujesz porady dotyczącej piwa lub browaru – poproś ich, chętnie pomogą! Na scenie zapytamy ich, jakie najciekawsze piwa udało im się spróbować.

sobota
16:00

scena główna
PsiePomaga – podsumowanie akcji

PsiePomaga to akcja, w ramach której razem browarami i pubami pomagamy czworonogom. Zebrane fundusze trafią do stowarzyszeń „RATUJ” i „Uszy do Góry”. Na scenie podsumujemy całą akcję i powiemy, ile pieniędzy udało nam się zebrać.

sobota
16:30

scena główna
Dyskusja: Belgian breweries: de la Senne, Cantillon, En Stoemelings, Petrus

Rozmowę z belgijskimi browarami, z których każdy ma zupełnie inne podejście do piwowarstwa, poprowadzi znany i lubiany Michał Kopik (Piwny Garaż). Dyskusja w języku angielskim.

sobota
17:30

scena główna
Ogłoszenie wyników konkursu Mazowiecki Beer Challange

Mazowiecki Oddział PSPD stworzył nowy konkurs dla piwowarów domowych. Na scenie WFP odbędzie się ogłoszenie wyników Mazowieckiego Beer Challange. Zwycięzca uwarzy piwo z warszawskim Browarem Palatum.

sobota
18:00

scena główna
Licytacja: Licytuj sztosy dla fundacji Rak’n’Roll

Po raz kolejny będziemy mogli pomóc fundacji Rak’n’Roll. O 18:00 rozpocznie się licytacja doskonałych piw i tajemniczych pudełek, z której środki trafią do Fundacji. Całość poprowadzi Michał Stemplowski (Chmielobrody).

sobota
20:00

scena główna
Dyskusja: New wave of brewing – Nowa fala piwowarstwa

Jak będzie wyglądała przyszłość piwowarstwa? Z chmielin na dnie fermentora spróbuje wywróżyć ją Artur Karpiński (Browar Golem, Beer, Bacon & Liberty), który zaprosi do dyskusji gości, którzy trzymają rękę na pulsie najnowszych trendów i zmian.