PROGRAM

CZWARTEK, 13 października 2022 r.

czwartek
17:00 – 18:00


scena główna

POKAZ

Warzenie na scenie

Warzenie piwa na żywo z Mazowieckim Oddziałem Terenowym Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przyjdź i zobacz, jak samodzielnie zrobić piwo

czwartek
18:00 – 19:00


scena główna

PRELEKCJA

Docent przedstawia nowe browary

Michał „docent” Maranda od lat przedstawia debiutantów Warszawskiego Festiwalu Piwa. Spodziewajcie się szczerych rozmów na scenie! Docent nie zawodzi! Prowadzi Docent (Polskie Minibrowary.pl)

czwartek
19:00 – 19:40

scena główna

AKCJA

Wybiegaj browarka!

Zapraszamy na sportową akcję Wolnego Kraftu. Chciałbyś zacząć biegać? Doskonale! Porozmawiamy o tym z piwowarami, blogerami i fanami piwa, którzy aktywnie biegają. Porady, historie z życia, jak zacząć i czego unikać.

czwartek
19:40 – 19:55

scena główna

KONKURS

Wnieśmy toast

Masz gadane? Rozbawiłeś do łez ciocię na imieninach? A może jesteś szarmancki i bałamucisz swą elegancją panie w mięsnym? Mamy coś dla Ciebie! Wpadnij na scenę, zarzuć toastem, który rozśmieszy, wzruszy albo doprowadzi do łez. Najlepsze toasty nagrodzimy

czwartek
19:00 – 19:40

scena główna

AKCJA

Wybiegaj browarka!

Chciałbyś zacząć biegać? Doskonale! Porozmawiamy o tym z piwowarami, blogerami i fanami piwa, którzy aktywnie biegają. Porady, historie z życia, jak zacząć i czego unikać. Zapraszamy na sportową akcję Wolnego Kraftu.

czwartek
20:00


murawa stadionu

Wielkie Otwarcie 14 Warszawskiego Festiwalu Piwa

Drodzy Goście Festiwalu! Chcemy powitać Was na 14. edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa z pompą! Będzie muzyka, będzie się działo. A przy okazji zrobimy sobie wspólne pamiątkowe zdjęcie. Zapraszamy na trybuny stadionu!

PIĄTEK, 14 października 2022 r.

piątek
16:00 – 16:45


scena główna

PODRÓŻE

Powsibroda: pieszo przez wsie Bałkanów, Mongolii i Polski

Ryszard „Powsibroda” na co dzień pracuje w rodzinnym browarze Mikołajki. A gdy nadchodzi urlop, zwiedza świat w nieco nietypowy sposób, bo pieszo. Ma za sobą długie samotne wycieczki po Bałkanach, Mongolii, czy Portugalii. O podróże dalsze i bliższe wypyta Ryśka Mateusz „Rudy” Kubiak (Kręte Ścieżki w Radio Kampus)

piątek
17:00 – 17:45


scena główna

PRELEKCJA

Prohibicja. Tragiczna historia zniewolenia

Artur Karpiński na scenie WFP mami, uwodzi, przeraża. Zapraszamy na kolejną, fascynującą opowieść mistrza. Tym razem o prohibicji w USA i jej dalekosiężnych skutkach.

piątek
17:45 – 18:00


scena główna

Przedstawienie Piwnych Przewodników Warszawskiego Festiwalu Piwa

Piwni Przewodnicy to specjaliści od piwa, których spotkasz na Festiwalu. Jeżeli potrzebujesz pomocy, nie wiesz jakie piwo warte jest uwagi – zapytaj Piwnego Przewodnika! Na scenie przedstawią się w całej okazałości i polecą, któremu piwo warto się przyjrzeć z bliska.

piątek
18:00 – 18:30


scena główna

KONKURS

Wyzwanie ostrości

Wyzwanie ostrości to pierwszy konkurs ostrego jedzenia na Warszawskim Festiwalu Piwa! Zapraszamy Was do zabawy. Jeżeli tylko macie żołądek ze stali i nie straszne Wam takie słowa jak habanero, a nawet carolina reaper. Zaprasza browar Gryfus.

piątek
18:30 – 19:00


scena główna

AKCJA

Wybiegaj browarka!

Chciałbyś zacząć biegać? Doskonale! Porozmawiamy o tym z piwowarami, blogerami i fanami piwa, którzy aktywnie biegają. Porady, historie z życia, jak zacząć i czego unikać. Zapraszamy na sportową akcję Wolnego Kraftu.

piątek
19:00 – 19:40


scena główna

PODRÓŻE

Uzbekistan: w poszukiwaniu piwa

Nie ma takiego miejsca na świecie, do którego nie docierają piwni podróżnicy. Wojtek Trząski (blog z piwem.pl) powraca na scenę WFP prosto z Uzbekistanu. Gdzie i co tam można wypić? – wypyta Mateusz „Rudy” Kubiak (Kręte Ścieżki w Radio Kampus)

piątek
19:40 – 19:55


scena główna

KONKURS

Wnieśmy toast

Masz gadane? Rozbawiłeś do łez ciocię na imieninach? A może jesteś szarmancki i bałamucisz swą elegancją panie w mięsnym? Mamy coś dla Ciebie! Wpadnij na scenę, zarzuć toastem, który rozśmieszy, wzruszy albo doprowadzi do łez. Najlepsze toasty nagrodzimy

piątek
20:00 – 20:30


murawa stadionu

FINAŁ KONKURSU

Ogłoszenie wyników XII Warszawskiego Konkursu Piw Domowych

To już XII edycja Warszawskiego Konkursu Piw Domowych im. Wojtka Trześniowskiego. Kto tym razem zdobędzie główną nagrodę? Zapraszamy na trybuny, skąd będzie doskonały widok na ogłoszenie wyników

piątek
20:30 – 21:15


murawa stadionu

PODRÓŻE

Polska jest piękna (i Czechy też)

Tomasz Gebel (blog Piwne Podróże) w poszukiwaniu piwa objechał niemal całą Polskę. A nawet zahaczył o kraje sąsiednie. Jakie spotkały go tam przygody? I czy znalazł piwo, którego szukał? – o to wszystko wypyta go Mateusz „Rudy” Kubiak (Kręte Ścieżki w Radio Kampus)

SOBOTA, 15 października 2022 r.

sobota
12:30 – 13:15


scena główna

AKCJA

Wybiegaj browarka!

Chciałbyś zacząć biegać? Doskonale! Porozmawiamy o tym z piwowarami, blogerami i fanami piwa, którzy aktywnie biegają. Porady, historie z życia, jak zacząć i czego unikać. Zapraszamy na sportową akcję Wolnego Kraftu.

sobota
13:30 -15:15


scena główna

GOTOWANIE

Jarecki gotuje na scenie Warszawskiego Festiwalu Piwa

Piwo to doskonała baza do gotowania, co wielokrotnie udowodnił nam Jarek Jarecki. Co tym razem upichci nasz szalony kucharz? Będziecie mogli spróbować osobiście!

sobota
15:15 -15:30


scena główna

PIWNI PRZEWODNICY

Najciekawsze piwa festiwalu wg Piwnych Przewodników

Piwni Przewodnicy to specjaliści od piwa, których spotkasz na Festiwalu. Jeżeli potrzebujesz pomocy, nie wiesz jakie piwo warte jest uwagi – zapytaj Piwnego Przewodnika! Na scenie przedstawią się w całej okazałości i polecą, któremu piwo warto się przyjrzeć z bliska.

sobota
15:30 -16:00


scena główna

ROZMOWA

Rozmaitość jest wspaniała: Schlenkerla

Są browary – ikony. I jedną z nich jest bez wątpienia browar Schlenkerla, którego piwa wędzone są klasyką cenioną na całym świecie. Będziemy mieli wielką przyjemność gościć na scenie właściciela browaru Schlenkerla. Matthias Trum porozmawia na scenie z Michałem Stemplowskim (Chmielobrody) – rozmowa w języku angielskim

sobota
16:00 – 16:30


scena główna

ROZMOWA

Rozmaitość jest wspaniała: Põhjala

Põhjala to jeden z najbardziej znanych estońskich browarów rzemieślniczych. Jak to się stało, że stał się sławny w całej Europie? O nowoczesnym podejściu do warzenia piwa z piwowarem porozmawia Michał Stemplowski (Chmielobrody)- rozmowa w języku angielskim

sobota
16:30 – 16:50


scena główna

KONKURS

Wnieśmy toast

Masz gadane? Rozbawiłeś do łez ciocię na imieninach? A może jesteś szarmancki i bałamucisz swą elegancją panie w mięsnym? Mamy coś dla Ciebie! Wpadnij na scenę, zarzuć toastem, który rozśmieszy, wzruszy albo doprowadzi do łez. Najlepsze toasty nagrodzimy

sobota
17:00 – 17:45


scena główna

FINAŁ KONKURSU

Wyzwanie ostrości

Wyzwanie ostrości to pierwszy konkurs ostrego jedzenia na Warszawskim Festiwalu Piwa! Zapraszamy Was do zabawy. Jeżeli tylko macie żołądek ze stali i nie straszne Wam takie słowa jak habanero, a nawet carolina reaper. Zaprasza browar Gryfus

sobota
18:00 -19:45


scena główna

LICYTACJA CHARYTATYWNA

Licytuj piwne sztosy!

Piwo to ludzie – tak mówi dobrze znane hasło. Nic nie dowodzi tego lepiej, jak charytatywna licytacja na WFP. Nie jesteśmy w stanie opisać emocji, ani serducha jakie okazujecie potrzebującym. ❤️ Tym razem licytować będziemy dla Stowarzyszenia Od-Do

sobota
20:00 – 21:00


scena główna

STAND-UP

Zaćma barowa. Historie zza baru

Podobno nic nie boli tak, jak życie. Wiedzą o tym dobrze barmani, zawodowo narażeni na wysłuchiwanie cudzych historii. A to dopiero początek horroru. Rozsiądźcie się wygodnie. Z piwnym stan-upem nadciąga Michał „Sidd” Zaborowski (Chmielokracja)

WARSZTATY I DEGUSTACJE

CZWARTEK, 13 października 2022 r.

czwartek
17:30 – 18:30


sala warsztatowa pierwsze piętro

MASTERCLASS

Põhjala Brewery (j. angielski/ in English)

MasterClass tasting with brilliant Põhjala Brewery. They brewing in Tallin, Estonia and their delicious beers ale well known all over the Europe. come to the meeting and taste the excellent beers presented by the representative of the Põhjala brewery. This tasting will be in English / Uwaga! Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim

czwartek
18:30 – 19:30


sala warsztatowa pierwsze piętro

MASTERCLASS

Browar Maltgarden

Hit degustacji Warszawskim Festiwalu Piwa –  MasterClass z uwielbianym browarem Maltgarden! Będzie to wyjątkowa możliwość bezpośredniego spotkania z właścicielem browaru: Łukaszem Rokickim. Jak zwykle będą piwa wyjątkowe i trudno dostępne, a także foodpairingowe przekąski.

czwartek
19:30 – 20:30


sala warsztatowa pierwsze piętro

MASTERCLASS

Browar Moon Lark

Debiut browaru Moon Lark odbił się szerokim echem w branży piwnej, gdyż jego współzałożyciel jest doskonale znanym piwowarem. Pierwsza degustacja przekrojowa degustacja produktów browaru Moon Lark, który wychodzi poza granicę piwowarstwa i śmiało wchodzi w inne alkohole. Spodziewajcie się niespodzianek!

czwartek
20:00 – 21:00

sala warsztatowa pierwsze piętro

MASTERCLASS

Maltgarden Brewery (j. angielski/ in English)

MasterClass tasting with the beloved Maltgarden brewery! It will be a unique opportunity to meet the owner of the brewery: Łukasz Rokicki. As always, there will be unique and hard-to-find beers, as well as food pairing snacks. This tasting will be in English / Uwaga! Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim

PIĄTEK, 14 października 2022 r.

piątek
16:30 – 17:30


sala warsztatowa pierwsze piętro

DEGUSTACJA / TASTING

Hottest Polish Craft Breweries (j. angielski/ in English)

You want to know what to drink in Poland? This tasting shows you the hottest polish craft breweries. Discover the selection of 6 beers from most interesting polish breweries chosen by experienced beer judge and beer fan, Artur Napiórkowski. This tasting will be in English / Uwaga! Ta degustacja będzie prowadzona w języku angielskim

piątek
17:00 – 18:00


sala warsztatowa pierwsze piętro

MASTERCLASS

Schlenkerla Brewery (j. angielski/ in English)

Schlenkerla is one of the most appreciated traditional German breweries. They has been operating since 1405 in Bamberg. Schlenkerla is famous for its smoked beers, which became icons of the art of brewing. It will be a unique opportunity to meet the owner of the brewery, who will be conducted the tasting. This tasting will be in English / Uwaga! Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim

piątek
18:00 – 19:30


warsztatowa pierwsze piętro

WARSZTAT

Szkolenie sensoryczne FlavorActiV: Dobre praktyki oceny piwa (j. angielski/ in English)

Warsztat jest doskonałą okazją by podszkolić się sensorycznie na profesjonalnych próbkach firmy FlavorActiV i to pod okiem dr. Borisa Gadzova, który na co dzień zajmuje się piwną sensoryką i szkoleniami w browarach rozsianych po całej Europie. Warsztat składa się z części teoretycznej oraz degustacji, podczas której  będzie okazja zapoznać się z cechami smakowo-aromatycznymi występującymi w piwie.  Całość zostanie uzupełniona demonstracją rekomendowanych technik degustacji. Uwaga! Ten warsztat będzie prowadzony w języku angielskim / This workshop will be in  English

piątek
18:30 – 19:30


warsztatowa pierwsze piętro

DEGUSTACJA

Poznaj Świat Piwa

Degustacja “Poznaj Świat Piwa” to stała pozycja w festiwalowym menu. Jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie piwa rzemieślniczego, to jest ona świetnym wyborem! Nasz ekspert wprowadzi Cię w ten fascynujący świat. Dowiesz się, jak należy degustować piwo, a następnie przećwiczysz to w praktyce na sześciu różnych stylach. Pojawią się tu zarówno trunki lekkie, jak i deserowe, gorzkie jak i słodkie, a może nawet słone i kwaśne. Po tym spotkaniu dostrzeżesz, że „jasne z pianką” już nie smakuje tak samo, a określenie “złoty trunek” to zdecydowanie za mało, by opisać niezwykły świat piwa. 😉 Spotkanie poprowadzi doświadczony sędzia piwa, Artur Napiórkowski.

piątek
20:00 – 21:30


sala warsztatowa pierwsze piętro

WARSZTAT

Szkolenia sensoryczne FlavorActiV: Fermentation Issues (zaawansowany kurs) (j. angielski / in English)

Nic nie jest w stanie zastąpić wiedzy i umiejętności zdobytych podczas profesjonalnych szkoleń sensorycznych. Szczególną okazją do poszerzenia wiedzy piwnej są zaawansowane warsztaty sensoryczne, polecane producentom piwa, piwowarom, sędziom i entuzjastom piwa. Pod okiem dr. Borisa Gadzova uczestnicy zgłębią wiedzę o cechach sensorycznych, które wynikają z procesów fermentacji. Jak etapy fermentacji mogą wpłynąć na cechy smakowo-aromatyczne piwa? Warsztat składa się z części teoretycznej oraz degustacji, podczas której  będzie okazja zapoznać się z cechami smakowo-aromatycznymi występującymi w piwie. Uwaga! Ten warsztat będzie prowadzony w języku angielskim / This workshop will be in English

piątek
20:00 – 21:30


sala warsztatowa pierwsze piętro

WARSZTAT

Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo

Zafascynował Cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz próbować nowe piwa? Doskonale! Zapraszamy Cię na warsztaty degustacji. Możesz rozwinąć swoje umiejętności i dowiedzieć się jak profesjonalnie oceniać piwo. Dowiesz się, jak robią to zawodowi sensorycy, sędziowie piwa z Polski i zagranicy. Poznasz grupy smaków i aromatów oraz nauczysz się je rozpoznawać. Prowadzi sędzia i fan piwa Aleksander Hurko.

SOBOTA, 15 października 2022 r.

sobota
16:00 – 17:00


sala warsztatowa pierwsze piętro

DEGUSTACJA

Poznaj Świat Piwa

Degustacja “Poznaj Świat Piwa” to stała pozycja w festiwalowym menu. Jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie piwa rzemieślniczego, to jest ona świetnym wyborem! Nasz ekspert wprowadzi Cię w ten fascynujący świat. Dowiesz się, jak należy degustować piwo, a następnie przećwiczysz to w praktyce na sześciu różnych stylach. Pojawią się tu zarówno trunki lekkie, jak i deserowe, gorzkie jak i słodkie, a może nawet słone i kwaśne. Po tym spotkaniu dostrzeżesz, że „jasne z pianką” już nie smakuje tak samo, a określenie “złoty trunek” to zdecydowanie za mało, by opisać niezwykły świat piwa. 😉 Spotkanie poprowadzi doświadczony sędzia i znawca piwa, Jacek Błędowski.

sobota
17:00 – 18:00


sala warsztatowa pierwsze piętro

MASTERCLASS

Cydrownia Chyliczki

Nie ma drugiej tak docenianej cydrowni rzemieślniczej w Polsce, jak Chyliczki. Liczne nagrody w Polsce i zagranicą – to nie może być pomyłka! Na degustacji MasterClass z właścicielem browaru Chyliczki będzie okazja do degustacji zarówno cydrów dobrze znanych, jak i wyjątkowych i niedostępnych.

sobota
17:30 – 19:00


sala warsztatowa pierwsze piętro

WARSZTAT

Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo

Zafascynował Cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz próbować nowe piwa? Doskonale! Zapraszamy Cię na warsztaty degustacji. Możesz rozwinąć swoje umiejętności i dowiedzieć się jak profesjonalnie oceniać piwo. Dowiesz się, jak robią to zawodowi sensorycy, sędziowie piwa z Polski i zagranicy. Poznasz grupy smaków i aromatów oraz nauczysz się je rozpoznawać. Prowadzi doświadczony sędzia piwa Mateusz Puślecki.

sobota
18:30 – 19:30


sala warsztatowa pierwsze piętro

DEGUSTACJA / TASTING

Top Polish Craft Beers To Try This Season (j. angielski/ in English)

There’s a lot of things going on polish craft beer market. More and more new breweries appear, brewing great quality beers. So, what’s new? We keep an eye on polish craft. Discover the selection of 6 most interesting beers from polish breweries chosen by beer judge and beer fan, Jacek Błędowski. This tasting will be in English / Uwaga! Ta degustacja będzie prowadzona w języku angielskim

sobota
19:30 – 20:30


sala warsztatowa pierwsze piętro

DEGUSTACJA / TASTING

Legendary Polish Beers You Can’t Miss (j. angielski/ in English)

There are some iconic beers everybody knows. You should know them, if you want to understand what craft is. Discover 6 legendary polish beers, selected by beer judge and beer fan, Jacek Błędowski. This tasting will be in English / Uwaga! Ta degustacja będzie prowadzona w języku angielskim

sobota
20:00 – 21:00


sala warsztatowa pierwsze piętro

MASTERCLASS

Browar Spółdzielczy

Wymrażanki, czyli piwa wymrażane, przez co zyskują na intensywności smaków, aromatów i mocy stały się znakiem rozpoznawczym browaru Spółdzielczego. Po raz pierwszy będzie możliwość przekrojowej degustacji wymrażanek od browaru Spółdzielczego. To także unikalna możliwość degustacji wspólnie z właścicielami browaru.