DEGUSTACJE, MASTERCLASS, SAUNA
TASTINGS, MASTERCLASSES, SAUNA
WYCIECZKI Z PRZEWODNIKIEM
GUIDED TRIPS
SCENA GŁÓWNA
MAIN STAGE
WANT TO SEE ONLY THE ENVENTS IN ENGLISH? SWITCH TO OUR PAGE WARSAWBEERFESTIVAL.COM
DEGUSTACJE, MASTERCLASS, SAUNA
CZWARTEK, 19 października 2023 r.

czwartek
18:00 – 19:00
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
DEGUSTACJA / TASTING
Poznaj Świat Piwa
Degustacja “Poznaj Świat Piwa” to stała pozycja w festiwalowym menu. Jest świetnym wyborem, jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie piwa rzemieślniczego! Najwięksi pasjonaci wprowadzą Cię w ten fascynujący świat. Dowiesz się, jak należy degustować piwo i wypróbujesz wiedzę w praktyce na sześciu różnych stylach. Pojawią się tu zarówno trunki lekkie – jak i deserowe, gorzkie – jak i słodkie… a może nawet słone i kwaśne? Zaznajomimy Cię się z bogactwem piwnego rzemiosła. Po tym spotkaniu dostrzeżesz, że „jasne z pianką” już nie smakuje tak samo, a “złoty trunek” to zdecydowanie za mało, by opisać niezwykły świat piwa. Spotkanie poprowadzi piwowar i fan piwa, Jacek Błędowski.
czwartek
19:30 – 20:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
DEGUSTACJA / TASTING
Z piwniczki Samych Kraftów
Dawno, dawno temu grupa śmiałków postanowiła odeprzeć zmasowany atak bezdusznych koncernów i poświęciła się by stworzyć Kraft… Różnie ich drogi się potoczyły, część odniosła sukces, część poległa a ich spuściznę przykrył kurz niczym laktoza warzelnię… Masz teraz niepowtarzalną okazje podążyć ich śladem, wąskimi uliczkami starego miasta aż do samego skarbca zapomnianych butelek. Piwniczka Samych Kraftów, kryje wiele tajemnic i wspomnień, a waszym przewodnikiem będzie odwieczny kustosz tego miejsca, sam Marcin Kwil. Przed wyruszeniem w drogę należy zebrać drużynę.
czwartek
20:00 – 21:00
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
MASTERCLASS
Miodosytnia Augustowska
Miodosytnia Augustowska wywalczyła sobie mocną pozycję na mapie polskich miodosytni. Doskonale czują się w tradycyjnych stylach: trójniaki i czwórniaki, ale nie boją się także eksperymentów: miodów owocowych czy z kawą z rzemieślniczych palarni. Nie zabraknie motywów nawiązujących do Podlasia, czyli miodów z dodatkiem ziół. Zapowiada się świetna degustacja!
czwartek
20:00 – 21:00
sauna
SAUNA
Przebudzenie zmysłów: Pierwsza para na WFP
Po raz pierwszy na tej edycji festiwalu wchodzimy do sauny i zanurzamy się w ciepłe, dźwiękach i zapachach. Rozluźniamy mięśnie i uspokajamy oddech.
Czekać będzie na Was specjalność Parostacji czyli dosłowny kontakt z naturą za pośrednictwem dotyku miękkich pachnących gorących leśnych bukietów z gałęzi drzew. Będziemy was tymi witkami masować, ogrzewać, otulać a nawet chłostać. Do aromatów lasu dodamy aromat chmielu. To tak jakby wskoczyć do leśnej IPY
Po seansie chłodzimy się, będzie na Was czekać dosłowny kubeł zimnej wody. W efekcie jesteśmy jak nowo narodzeni i w pełni gotowi żeby delektować się dziełami arcymistrzów sztuki słodu i chmielu.
PIĄTEK, 20 października 2023 r.
piątek
15:00 – 16:00
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
MASTERCLASS
Quantum Satis Meadery
Już sama nazwa brzmi intrygująco – Ilość Wystarczająca (tak tłumaczy się z łaciny) to nowofalowa polska miodosytnia. A jej właściciel nie bierze jeńców – robi doskonałe i zaskakujące miody. Nagrody zbierane w konkursach nie kłamią. Quantum Satis trzeba poznać osobiście!
piątek
16:00 – 17:00
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
MASTERCLASS
Browar Golem – pożegnanie
Potężna degustacja na pożegnanie wspaniałego Browaru Golem, który kończy swoją działalność. I choć łezka w oku będzie się kręcić, można ją otrzeć tłustymi sztosami z Golema. Bo jak się żegnać, to z fasonem. Wpadajcie na golemowego masterclassa – to będzie niezapomniana degustacja!
piątek
16:30 – 18:00
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
MASTERCLASS
Beermaster Choice: The best of Ukraine
Po raz pierwszy przekrojowa degustacja najlepszych browarów ukraińskich. A selekcji dokonają piwowarzy z kijowskiego browaru Beermaster. Zapowiada się konkretna degustacja! / For the first time, a cross-sectional tasting of the best Ukrainian breweries. The selection will be made by brewers from the Kiev Beermaster brewery. It’s going to be a real tasting! This tasting will be in English, Polish and Ukrainian / Ta degustacja odbędzie się w języku polskim, ukraińskim i angielskim.
piątek
17:30 – 18:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
MASTERCLASS
Acid Joe
Bycie weteranem i legendą piwnej sceny oznacza, że już nie trzeba nic robić… no chyba, że się bardzo chce to wtedy ewentualnie można. Wreszcie można zrobić to czego wcześniej nie dało rady. Jeśli szukacie czegoś autorskiego, nietuzinkowego i autentycznego to ta degustacja jest dla was. Tutaj excel nie dobierał surowców, a chatgpt nie śledził światowych trendów. Po prostu: człowiek i piwo, ale jaki człowiek i jakie piwo!!!
piątek
18:00 – 19:00
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
FLAVORACTIV
Szkolenie z sensoryki piwnej / Beer Sensory Practices
The workshop is an excellent opportunity to improve your sensory skills using professional samples from FlavorActiV, under the supervision of Dr. Boris Gadzov, who deals with beer sensory science and training in breweries all over Europe. The workshop consists of a theoretical part and a tasting, during which you will have the opportunity to get acquainted with the flavor and aroma characteristics of beer. The whole thing will be complemented by a demonstration of recommended tasting techniques. / Warsztat będący doskonałą okazją by podszkolić się sensorycznie na profesjonalnych próbkach firmy FlavorActiV i to pod okiem dr. Borisa Gadzova, który na co dzień zajmuje się piwną sensoryką i szkoleniami w browarach rozsianych po całej Europie. Warsztat składa się z części teoretycznej oraz degustacji, podczas której będzie okazja zapoznać się z cechami smakowo-aromatycznymi występującymi w piwie. Całość zostanie uzupełniona demonstracją rekomendowanych technik degustacji. Uwaga! Ten warsztat będzie w języku angielskim / This workshop will be in English
piątek
19:00 – 20:00
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
MASTERCLASS
Oud Beersel
If the word lambic gives you chills and your imagination takes you to the Pajottenland and Zenne Valley, this tasting is for you. However, if you don’t know what we’re talking about, you should stop by to understand the beauty of wild and sour beers. Straight from the Belgian town of Beersel. / Jeżeli na słowo lambic dostajesz dreszczy, a wyobraźnia przenosi Cię w the Pajottenland and Zenne Valley to ta degustacja jest dla Ciebie. Jeżeli jednak nie wiesz o czym mowa, tym bardziej powinieneś wpaść, żeby zrozumieć piękno piw dzikich i kwaśnych. Prosto z belgijskiego miasteczka Beersel.
piątek
19:00 – 20:00
sauna
SAUNA
Chmielowy seans sensoryczny ze zgadywanką
Serwujemy alternatywne doświadczenie chmielu i nietypowy wymiar seansu aromaterapeutycznego. To tak jakby wskoczyć do IPy.
Jak będziemy w niej błogo pływać sprawdzimy czy nasze zmysły rozpoznają zapachy, którymi pachnie dany rodzaj chmielu. Po seansie chłodzimy się, będzie na Was czekać dosłowny kubeł zimnej wody. W efekcie jesteśmy jak nowo narodzeni i w pełni gotowi żeby delektować się chmielem, tym razem w płynnej postaci.
Warto zabrać ze sobą trzy ręczniki (jeden do wytarcia, drugi do siedzenia na nim w saunie, trzeci do okrycia się lub szlafrok) i klapki. Jeśli nie weźmiesz ich – nie martw się – nic nie trzeba poza ochotą na trochę ciepła -mamy ręczniki do wypożyczenia na pokładzie.
Oczywiście do sauny przychodzimy na trzeźwo! Alkohol jest substancją której należy używać z głową, a w saunie ma tendencje do nagłego uderzenia. Dlatego do sauny polecamy pyszny kwas chlebowy, czy piwa niskoprocentowe, których znajdziecie na festiwalu niemały wybór.
piątek
20:30 – 22:00
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
FLAVORACTIV
Zaawansowane szkolenie z sensoryki piwnej / Advanced Beer Sensory Practices
Nothing can replace the knowledge and skills acquired during professional sensory training. Advanced sensory workshops, conducted by Dr. Boris Gadzov, recommended to beer producers, brewers, judges and beer enthusiasts, are a special opportunity to expand beer knowledge. The workshop consists of a theoretical part and a tasting, during which you will have the opportunity to get acquainted with the flavor and aroma characteristics of beer. / Nic nie jest w stanie zastąpić wiedzy i umiejętności zdobytych podczas profesjonalnych szkoleń sensorycznych. Szczególną okazją do poszerzenia wiedzy piwnej są zaawansowane warsztaty sensoryczne, polecane producentom piwa, piwowarom, sędziom i entuzjastom piwa. Pod okiem dr. Borisa Gadzova uczestnicy zgłębią wiedzę o cechach sensorycznych, które wynikają z surowców oraz procesów technologicznych. Warsztat składa się z części teoretycznej oraz degustacji, podczas której będzie okazja zapoznać się z cechami smakowo-aromatycznymi występującymi w piwie. Uwaga! Ten warsztat będzie w języku angielskim / This workshop will be in English
piątek
21:00 – 22:00
sauna
SAUNA
Chmielowy seans sensoryczny ze zgadywanką
Wchodzimy do sauny żeby zanurzyć się w ciepłe, dźwiękach i zapachach. Rozluźniamy mięśnie i uspokajamy oddech. Po seansie chłodzimy się, będzie na Was czekać dosłowny kubeł zimnej wody. W efekcie jesteśmy jak nowo narodzeni i w pełni gotowi żeby delektować się dziełami arcymistrzów sztuki słodu i chmielu.
Warto zabrać ze sobą trzy ręczniki (jeden do wytarcia, drugi do siedzenia na nim w saunie, trzeci do okrycia się lub szlafrok) i klapki. Jeśli nie weźmiesz ich – nie martw się – nic nie trzeba poza ochotą na trochę ciepła – mamy ręczniki do wypożyczenia na pokładzie.
Oczywiście do sauny przychodzimy na trzeźwo! Alkohol jest substancją której należy używać z głową, a w saunie ma tendencje do nagłego uderzenia. Dlatego do sauny polecamy pyszny kwas chlebowy, czy piwa niskoprocentowe, których znajdziecie na festiwalu niemały wybór.
SOBOTA, 21 października 2023 r.
sobota
16:00 – 17:00
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
DEGUSTACJA / TASTING
American Dream – degustacja z beergeekiem
Najgęstsza degustacja Warszawskiego Festiwalu Piwa! Jeżeli kiedykolwiek marzyłeś, by przenieść się do Ameryki i pić gęste soczkowate turbo modne piwa, to w tą sobotę Twoje marzenia się urzeczywistnią. W krainę piwnej wyobraźni poprowadzi Cię znany beergeek Łukasz Gralewski, który osobiście wybrał dla Ciebie najbardziej wypasione turbo soczki prościutko z US&A. Uwaga: degustacja super-limitowana, tylko 16 miejsc!
sobota
16:00 – 17:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
MASTERCLASS
Cydr Chyliczki
Nie ma drugiej tak docenianej cydrowni rzemieślniczej w Polsce, jak Chyliczki. Liczne nagrody w kraju i zagranicą – to nie może być pomyłka! Na degustacji MasterClass z właścicielem będzie okazja do degustacji zarówno cydrów dobrze znanych, jak i wyjątkowych i niedostępnych.
sobota
17:30 – 18:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
DEGUSTACJA / TASTING
The best of the best
There’s a lot of things going on polish craft beer market. More and more new breweries appear, brewing great quality beers. So, what’s new? We keep an eye on polish craft. Discover the selection of 6 most interesting beers from polish breweries chosen by beer judge and beer fan, Jacek Błędowski. / W świecie piwnym dzieje się naprawdę mnóstwo ciekawych rzeczy. Browary warzą coraz więcej ciekawych, doskonałej jakości piw. Tak więc co nowego? Trzymamy rękę na pulsie polskiego kraftu. Degustacja 6 piw selekcji sędziego piwa – Jacka Błędowskiego. This tasting will be in English / Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim.
sobota
18:00 – 19:00
sauna
SAUNA
Jak kot na zapiecku – leniwa sesja saunowa
Nasz saunowy wehikuł daje możliwość odcięcia się od zgiełku festiwalowego, aby znaleźć równowagę i nagrzać się tak żeby chłodzenie się potem pysznym zimnym trunkiem było doświadczeniem jeszcze bardziej wyjątkowym.
Warto zabrać ze sobą trzy ręczniki (jeden do wytarcia, drugi do siedzenia na nim w saunie, trzeci do okrycia się lub szlafrok) i klapki. Jeśli nie weźmiesz ich – nie martw się – nic nie trzeba poza ochotą na trochę ciepła -mamy ręczniki do wypożyczenia na pokładzie.
Oczywiście do sauny przychodzimy na trzeźwo! Alkohol jest substancją której należy używać z głową, a w saunie ma tendencje do nagłego uderzenia. Dlatego do sauny polecamy pyszny kwas chlebowy, czy piwa niskoprocentowe, których znajdziecie na festiwalu niemały wybór.
sobota
18:00 – 19:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
WARSZTAT / WORKSHOP
Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo
Zafascynował Cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz próbować nowe piwa? Doskonale! Zapraszamy Cię na warsztaty degustacji. Możesz rozwinąć swoje umiejętności i dowiedzieć się jak profesjonalnie oceniać piwo. Dowiesz się, jak robią to zawodowi sensorycy, sędziowie piwa z Polski i zagranicy. Poznasz grupy smaków i aromatów oraz nauczysz się je rozpoznawać. Prowadzi doświadczony sędzia piwa, Michał Kopik.
sobota
20:00 – 21:00
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
MASTERCLASS
Browar Golem – pożegnanie
Potężna degustacja na pożegnanie wspaniałego Browaru Golem, który kończy swoją działalność. I choć łezka w oku będzie się kręcić, można ją otrzeć tłustymi sztosami z Golema. Bo jak się żegnać, to z fasonem. Wpadajcie na golemowego masterclassa – to będzie niezapomniana degustacja!
sobota
21:00 – 22:00
sauna
SAUNA
Spotkanie z żywiołami
Po raz ostatni na tej edycji festiwalu zanurzamy się w ciepłe, dźwiękach i zapachach. Po seansie chłodzimy się, będzie na Was czekać dosłowny kubeł zimnej wody. W efekcie jesteśmy jak nowo narodzeni i w pełni gotowi żeby delektować się dziełami arcymistrzów sztuki słodu i chmielu.
Warto zabrać ze sobą trzy ręczniki (jeden do wytarcia, drugi do siedzenia na nim w saunie, trzeci do okrycia się lub szlafrok) i klapki. Jeśli nie weźmiesz ich – nie martw się – nic nie trzeba poza ochotą na trochę ciepła -mamy ręczniki do wypożyczenia na pokładzie.
Oczywiście do sauny przychodzimy na trzeźwo! Alkohol jest substancją której należy używać z głową, a w saunie ma tendencje do nagłego uderzenia. Dlatego do sauny polecamy pyszny kwas chlebowy, czy piwa niskoprocentowe, których znajdziecie na festiwalu niemały wybór.
WYCIECZKI Z PRZEWODNIKIEM
CZWARTEK, 19 października 2023 r.

czwartek
17:00 – 18:00
stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor
WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM Z DEGUSTACJĄ / GUIDED TRIP WITH TASTING
Michał Toński: Tropem najciekawszych pilsów i lagerów WFP
Od paru lat ogłasza się rok lagera w krafcie, ale 2023 zdecydowanie ma ten potencjał. Wyruszymy tropem najlepszych, najciekawszych i najbardziej unikalnych pilsów i lagerów jakie w czasie trwania wycieczki będą dostępne na festiwalu i oczywiście ich spróbujemy!
czwartek
18:00 – 19:00
stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor
WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM Z DEGUSTACJĄ / GUIDED TRIP WITH TASTING
Dominik Hawraj: Klasyka polskiego kraftu / Polish craft classic
Przeprowadzenie nowych adeptów Polskiego kraftu/zagranicznych smakoszy piwa po znanych i lubianych pozycjach, towarzyszących nam od lat. Mowa tu o piwach takich jak Atak Chmielu, czy PanIPAni (wycieczka z degustacją, w języku polskim i angielskim). / Taking new adepts of Polish craft/foreign beer connoisseurs through known and liked items that have been accompanying us for years. We are talking about beers such as Atak Chmielu, czy PanIPAni (tour with tasting, in English and Polish).
czwartek
19:00 – 20:00
stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor
WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM Z DEGUSTACJĄ / GUIDED TRIP WITH TASTING
Dominik Hawraj: Wycieczka o tematyce piw mocnych / The trail over the strong beers
Wycieczka tropem prawdziwych mocarzy – imperialne portery i stouty, belgian strong ale, barley wine, piwa wymrażane itp. potężne sztosy (wycieczka z degustacją, w języku polskim i angielskim). / A tour in the footsteps of real powerhouses – imperial porters and stouts, Belgian strong ale, barley wine, frozen beers, etc. powerful hits (tour with tasting, in English and Polish).
czwartek
20:00 – 21:00
stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor
WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM Z DEGUSTACJĄ / GUIDED TRIP WITH TASTING
Adam Szewczyk: Wild’n’Sour
Poznaj świat dzikich drożdży i bakterii oraz niezwykły efekt, jaki wnoszą do piwa. Selekcji dokona doświadczony sędzia (wycieczka z degustacją, w języku polskim).
PIĄTEK, 20 października 2023 r.
piątek
13:00 – 14:00
stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor
DARMOWA WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM / FREE GUIDED TRIP
Adam Szewczyk: Kraft to nie tylko piwo
Rewolucja rzemieślnicza nie kończy się na piwie. Poznaj rzemieślnicze miody, cydry oraz hybrydy piwa z innymi trunkami (wycieczka bez degustacji, w języku polskim).
piątek
16:00 – 17:00
stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor
DARMOWA WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM / FREE GUIDED TRIP
Łukasz Rek: Klasyka odkryta na nowo
Chciałbym przedstawić Wam klasyczne piwne style, za które zabrały się browary rzemieślnicze. Pokazać różnice w tym, co dają nam koncerny, a tym czego powinniśmy oczekiwać od piwa (wycieczka bez degustacji, w języku polskim).
piątek
17:00 – 18:00
stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor
DARMOWA WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM / FREE GUIDED TRIP
Michał„Chmielobrody” Stemplowski: Gorzko i oldschoolowo!
Zabiorę Was w podróż po piwach gorzkich, charakternych i pachnących tym, czym kraft pachniał jeszcze kilka lat temu. To nie będzie spacer po grzecznych pejstri sałerkach czy naładowanych laktozą RISach. To wycieczka, która oddzieli kobiety i mężczyzn od dziewczynek i chłopców (wycieczka bez degustacji, w języku polskim).
piątek
18:00 – 19:00
stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor
WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM Z DEGUSTACJĄ / GUIDED TRIP WITH TASTING
Kasia Maciąg: Czarno to widzę
Czy ciemne musi być mocne? Brown ale, old ale, stout, porter i RIS, czyli spacer przez ciemną stronę mocy (wycieczka z degustacją, w języku polskim, z możliwością indywidualnego tłumaczenia na j. angielski).
piątek
19:00 – 20:00
stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor
WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM Z DEGUSTACJĄ / GUIDED TRIP WITH TASTING
Arecki: Piwa ciemne i wędzone, dzikie
Wycieczka ze mną, czyli z piwnym przewodnikiem, przez piwa na ciemnym słodzie, piwa wędzone, a także dzikie (wycieczka z degustacją, w języku polskim).
SOBOTA, 21 października 2023 r.
sobota
13:00 – 14:00
stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor
DARMOWA WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM / FREE GUIDED TRIP
Michał Toński: WFP dla początkujących beergeeków
Wycieczka dedykowana festiwalowym świeżakom, zainteresowanym piwem rzemieślniczym. Oprowadzę po terenie festiwalu, opowiem o jego atrakcjach, piwach i browarach – ze szczególnym uwzględnieniem takich, można spotkać praktycznie tylko na WFP (wycieczka bez degustacji, w języku polskim).
sobota
14:00 – 15:00
stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor
DARMOWA WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM / FREE GUIDED TRIP
Michał Toński: WFP for newcomers
A tour for first time guests of the festival. I will show you around, present the amusements, and of course tell you something about breweries and beers, expecially those exclusive for WFP (tour without tasting, in English). / Wycieczka dedykowana festiwalowym świeżakom, zainteresowanych piwem rzemieślniczym. Oprowadzę po terenie festiwalu, opowiem o jego atrakcjach, piwach i browarach – ze szczególnym uwzględnieniem takich, można spotkać praktycznie tylko na WFP (wycieczka bez degustacji, w języku angielskim).
sobota
15:00 – 16:00
stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor
DARMOWA WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM / FREE GUIDED TRIP
Kamil „Kowal” Kowalewski: Polski szampan – ojciec piwnej rewolucji
Polski szampan, czyli Piwo Grodziskie od wieków jest częścią polskiej kultury kulinarnej. To wyjątkowe piwo o mały włos nie zostało tylko nic nieznaczącym wspomnieniem na kartach historii. Dzięki piwowarom domowy nie tylko nie zaginęło, ale równie rozpoczęło w Polsce piwną rewolucję (wycieczka bez degustacji, w języku polskim).
sobota
16:00 – 17:00
stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor
WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM Z DEGUSTACJĄ / GUIDED TRIP WITH TASTING
Dominik Hawraj: Kraft dla laików
Wycieczka ukierunkowana na osoby o mniej wyrafinowanym/doświadczonym podniebieniu. Stawiająca raczej na piwa słodsze, lżejsze, bardziej przyjazne dla nowych odbiorców (wycieczka z degustacją, w języku polskim i angielskim). / A tour geared towards people with a less refined/experienced palate. It focuses on sweeter, lighter beers, more friendly to new customers (tour with tasting, in English and Polish).
SCENA GŁÓWNA
CZWARTEK, 20 października 2023 r.

czwartek
18:00 – 19:00
scena główna
main stage
PRELEKCJA / PRELECTION
Docent przedstawia nowe browary
Michał „Docent” Maranda zaprezentuje browary debiutujące na Warszawskim Festiwalu Piwa.
czwartek
19:00 – 19:30
scena główna
main stage
DYSKUSJA / DISCUSSION
Czy miody pitne są dla leśnych dziadków?
Z miodosytniami Quantum Satis i Augustowska Miodosytnia o tym, co ciekawego dzieje się na rynku miodów pitnych porozmawia Przemek Iwanek.
czwartek
19:30 – 19:45
scena główna
main stage
BEER GUIDES / PIWNI PRZEWODNICY
Poznaj Piwnych Przewodników
Dowiedz się, gdzie można znaleźć piwne perełki i jak zapisać się na Wycieczkę z Przewodnikiem po Festiwalu.
czwartek
20:00 – 20:30
murawa stadionu
stadium turf
WIELKIE OTWARCIE / GRAND OPENING
Wielkie Otwarcie WFP
Powitanie gości Festiwalu na murawie stadionu – zapraszamy na trybuny – będzie na co popatrzeć!
czwartek
20:30 – 21:00
scena główna
main stage
DYSKUSJA / DISCUSSION
Zeleno Zlato
O Słowenii i jej chmielowym skarbie – rozmawia Kacper Groń (Piwna Zwrotnica) z gośćmi.
czwartek
21:00 – 21:30
scena główna
main stage
KONKURS / CONTEST
Wznieśmy toast! / Let’s Raise a toast!
Otwarty konkurs na najciekawszy toast. Przyjdź i wznieś toast. Najlepsze zgarną nagrody! / Open competition for the most interesting toast. The best will win prizes!
czwartek
24:00 – ?
Kufle i Kapsle
Nowogrodzka 25
AFTERPARTY
Browamator i goście
Największy sklep dla piwowarów w Polsce – Browamator – zaprasza na piękny wieczór z ekipami browarów ReCraft i Browar Górniczo Hutniczy!
PIĄTEK, 20 października 2023 r.
piątek
16:00 – 16:30
scena główna
main stage
PODRÓŻE / TRAVELS
Brazil for a beer
What does the beer world in Brazil look like – Nadhine França, Brazilian journalist, will lead the discussion / Do Brazylii na piwo – jak wygląda piwny świat w Brazylii opowie Nadhine França, brazylijska dziennikarka
piątek
16:30 – 16:45
scena główna
main stage
BEER GUIDES / PIWNI PRZEWODNICY
Poznaj Piwnych Przewodników
Dowiedz się, gdzie można znaleźć piwne perełki i jak zapisać się na Wycieczkę z Przewodnikiem po Festiwalu.
piątek
16:45 -17:30
scena główna
main stage
ROZMOWA / CONVERSATION
Untappd & WFP & Funky Fluid
Summary of the joint campaign of Warsaw Beer Festival, Funky Fluid Brewery and Untappd. Two specially brewed beers went on a journey to 17 European countries. Thanks to Untappd, we can check how beer fans rated them. Will their assessments differ from those from Poland? Does the origin of beers and the country of evaluation matter? Or maybe it comes down to taste? Everything will become clear right before your eyes! Mirek Kołodziej will lead the discussion. / Podsumowanie wspólnej akcji WFP, Funky Fluid i Untappd. Dwa specjalnie uwarzone piwa wyruszyły w podróż do 17 krajów Europy. Dzięki Untappd sprawdzimy, jak ocenili je fani piwa. Czy ich oceny będą różnić się od ocen znad Wisły? Czy pochodzenie piw oraz kraj oceniania ma znaczenie? A może w grę wchodzą gusta? Wszystko wyjaśni się na Waszych oczach! Rozmowę poprowadzi Mirek Kołodziej
piątek
17:30 – 18:15
scena główna
main stage
PRELEKCJA / TALK
Oldskulowiec na postkraftowej pustyni
Artur Karpiński (Beer, Bacon & Liberty oraz Browar Golem) podzieli się swoim spojrzeniem na świat piwa. Będzie jak zwykle bezkompromisowo i po bandzie!
piątek
18:15 – 19:00
scena główna
main stage
PODRÓŻE / TRAVELS
Great Canada – oczami Trząskich
Wojtek Trząski i Mateusz „Rudy” Kubiak. Wojtek z żoną od lat przemierzają świat w poszukiwaniu przygód i oczywiście piwa. Wojtek, istny gawędziarz, opowie co spotkało ich w wielkiej Kanadzie i czy są tam ciekawe browary.
piątek
19:00 – 20:30
scena główna
main stage
KONKURS / CONTEST
Wyzwanie ostrości
Po raz trzeci na scenie #WFP odbędzie się Wyzwanie Ostrości, czyli konkurs ostrego jedzenia z browarem Gryfus. Każdy może stawać w szranki. Ale przemyślcie to dobrze. Sosy dostarcza Dziki Bill, będzie więc naprawdę ostro!
piątek
20:30 – 21:30
murawa stadionu
stadium turf
ROZDANIE NAGRÓD / AWARD CEREMONY
Ogłoszenie wyników 13 Warszawskiego Konkursu Piw Domowych
im. Wojtka Trześniowskiego
Zajrzyj na trybuny, by zobaczyć wręczenie nagród w najważniejszym mazowieckim konkursie piw organizowanym przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych.
piątek
20:30 – 21:30
scena główna
main stage
KONKURS / CONTEST
Harpagan Cup
przyjdź i powalcz o miano największego harpagana WFP! Wykaż się tężyzną fizyczną i żelazną wolą umysłu. Konkurs dla prawdziwych harpaganów!
piątek
21:30 – 22:15
scena gówna
main stage
FILMY / MOVIES
Galeria Polskiego Viralu
Najmocniejsze wiralowe filmy polskiego internetu z komentarzami prosto z Radia Kampus. Rozsiądź się wygodnie i przypomnij sobie, co znaczy śmiech przez łzy.
piątek
22:00 – ?
Hopito
Chmielna 24
AFTERPARTY
Hopito Chmielna
Wyśmienite piwa na kranach
SPECJALNY BURGER „DIABOLO” – niepowtarzalna gratka dla fanów ostrych smaków (dostępny tylko i wyłącznie w czasie trwania imprezy!)
Nowości od Browaru Nepomucen.
SOBOTA, 21 października 2023 r.
sobota
11:00 – 12:30
przed wejściem głównym
In front of the main entrance
SPORT
Wybiegaj browarka!
Biegniemy razem z Biegnij Warszawo i olimpijczykami promującymi bieganie! Śladami Janusza Kusocińskiego z przerwami na rozgrzewki ok. 5 km po Łazienkach. Wejściówki na Stoisku Festiwalowym. / We run together with Run Warsaw and Olympians promoting running! Through the Janusz Kusociński trail, that goes for 5 km in Łazienki park. Entrance tickets at the Festival Stand.
sobota
13:00 – 13:45
przed wejściem głównym
In front of the main entrance
SPORT
Joga na Murawie Stadionu Legii / Yoga on the pitch of the Legia Stadium
Przyjdź i poćwicz z nami! To niezwykła okazja by co nieco poćwiczyć na zielonej murawie stadionu Legii. Weź tylko własną matę!
sobota
13:00 – 13:30
scena główna
main stage
SPORT
Wybiegaj browarka!
Finał akcji sportowej Wolnego Kraftu. Porozmawiamy z zawodnikami, jak udał się kolejny bieg śladami Janusza Kusocińskiego.
sobota
14:00 – 14:30
scena główna
main stage
SPORT
Piwna joga / Beer yoga
Poćwicz z nami pod sceną WFP. Potrzebujesz wygodnego stroju, maty oraz coś do picia. Może być piwo, także całkowicie bezalkoholowe. To zapewni Browar Maryensztadt!
sobota
14:30 -16:00
scena główna
main stage
GOTOWANIE
Jarecki gotuje na scenie Warszawskiego Festiwalu Piwa
Kuchnia pełna niespodzianek to nic przy wyczynach Jareckiego. Kulinarne show, podczas którego może wydarzyć się wszystko. Pewny jest tylko finał, czyli częstowanie pysznymi przekąskami.
sobota
16:00 – 16:30
scena główna
main stage
DYSKUSJA / DISCUSSION
Diversity is great: Oud Beersel brewery (Belgium)
Michał Kopik will lead the discussion. Oud Beersel is located in the Senne river valley, 10 km from Brussels, an area with perfect conditions for brewing lambics. The conversation will revolve around beer, the history and the present of the brewery. / Dyskusja: Rożnorodność w dobrym stylu: browar Oud Beersel (Belgia) – dyskusję poprowadzi Michał Kopik (Piwny Garaż). Oud Beersel mieści się w dolinie rzeki Senne, 10 km od Brukseli, co tworzy doskonałe warunki do warzenia lambików. Rozmowa toczyć będzie się wokół piwa, historii i współczesności browaru.
sobota
16:30 – 17:00
scena główna
main stage
DYSKUSJA / DISCUSSION
Diversity is great: Beermaster brewery (Ukraine)
Łukasz Anczyk will lead the discussion. For the first time, WFP will have the pleasure of hosting a brewery from Kiev. Guests from Ukraine will talk about the local beer market. Has kraft permanently arrived in Ukraine? / Dyskusja: Rozmaitość jest wspaniała: browar Beermaster (Ukraina) – dyskusję poprowadzi Łukasz Anczyk (Opiwatele). Po raz pierwszy WFP będzie miał przyjemność gościć browar z Kijowa. Goście z Ukrainy opowiedzą o tamtejszym rynku piwa. Czy kraft na stale zagościł w Ukrainie?
sobota
17:00 – 17:30
scena główna
main stage
SPOTKANIE / MEETING
Psy do zadań specjalnych
Psy z Grupy Poszukiwawczo-Ratowniczej OSP Marki poznają gości WFP. Przewodnicy psów ratowników zabiorą swoich podopiecznych na Festiwal, by mogły zapoznać się z dużą grupą ludzi. To dla nich element szkolenia. A dla nas – możliwość poznania tych niezwykle utalentowanych zwierzaków.
sobota
17:30 – 18:00
przed wejściem głównym
In front of the main entrance
SPORT
Pod Prąd
Sprawdzimy, ile wywiosłowaliśmy wspólnie z Orange Theory Fitness na ergometrach wioślarskich podczas WFP. Każdy przepłynięty kilometr to pieniądze dla fundacji Active Amp – organizacji, która aktywizuje osoby po amputacjach przez sport. A naszymi sponsorami są: Sejfy.pl, Browar Palatum, Browar Podgórz i Warszawski Festiwal Piwa.
sobota
18:00 – 20:00
scena główna
main stage
AKCJA CHARYTATYWNA
Licytuj piwne sztosy! / Bid on white whales!
Licytacja dla Stowarzyszenia OD-DO. Nic tak nie rozgrzewa sceny do czerwoności, jak prowadzona przez Michała „Chmielobrodego” Stemplowskiego licytacja piw i birofiliów. Emocje gwarantowane! / Auction for the OD-DO Association. Nothing heats up the stage as much as an auction of beers and gadgets led by Michał „Chmielobrody” Stemplowski. Emotions guaranteed!
sobota
20:00 – 21:00
scena główna
main stage
DYSKUSJA / DISCUSSION
Ekologia w browarze czy greenwashing?
Jak nowoczesne technologie ułatwiają przejście na „zieloną” stronę browarom? I czy to w ogóle się opłaca – opowiedzą zaproszeni goście. Dyskusję poprowadzi Łukasz Anczyk.