PROGRAM

Wydarzenia płatne

WFP BEZ GRANIC1

sobota
14:00

Kup i degustuj – specjalny zestaw WFP Bez Granic

Zamów boks 10 specjalnie przygotowanych piw festiwalowych z dostawą do domu, by degustować wspólnie z nami na żywo! Możesz też udać się do jednego ze współpracujących z nami lokali, gdzie znajdziesz specjalne piwa na kranie.

Uwaga: opcja nieobowiązkowa – w WFP Bez Granic można brać udział także bez degustacji! 🙂

WFP BEZ GRANIC2

sobota
17:00

Gość specjalny WFP – John Palmer – część 1

Specjalnym gościem tej edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa Bez Granic będzie John Palmer. Uznany amerykański pisarz, autor książek: „Brewing Classic Styles”, „Water” i „How To Brew” którego polskie tłumaczenie książki jest w przygotowaniu! Luźną rozmowę o piwie poprowadzi z nim Michał Stemplowski – Chmielobrody.

WFP10

sobota
16:00

sala warsztatowa
Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo – warsztaty

Zafascynował Cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz próbować nowe piwa? Doskonale! Zapraszamy Cię na warsztaty degustacji. Możesz rozwinąć swoje umiejętności i dowiedzieć się jak profesjonalnie oceniać piwo. Dowiesz się, jak robią to zawodowi sensorycy, sędziowie piwa z Polski i zagranicy. Poznasz grupy smaków i aromatów oraz nauczysz się je rozpoznawać. Prowadzi: Artur Napiórkowski (MultitapCrawl, doświadczony sędzia piwa)

Przedsprzedaż: cena promocyjna obowiązuje do 25 marca.

czwartek
17:30

sala warsztatowa
Polish Best: Breweries, EN – degustacja

Na polskim rynku piw rzemieślniczych dużo się dzieje. Pojawia się coraz więcej nowych browarów, które warzą doskonałe piwa. Odkryj  6 piw z interesujących browarów wybranych przez Artura Napiórkowskiego (Multitap Crawl). Ta degustacja będzie w języku angielskim. / This tasting will be in English.

Przedsprzedaż: cena promocyjna obowiązuje do 25 marca

piątek
17:30

sala warsztatowa
FlavorActiV: Szkolenie z sensoryki piwnej, EN – warsztaty

Warsztat będący doskonałą okazją by podszkolić się sensorycznie na profesjonalnych próbkach firmy FlavorActiV i to pod okiem dr. Borisa Gadzova, który na co dzień zajmuje się piwną sensoryką i szkoleniami w browarach rozsianych po całej Europie. Warsztat składa się z części teoretycznej oraz degustacji, podczas której  będzie okazja zapoznać się z cechami smakowo-aromatycznymi występującymi w piwie.  Całość zostanie uzupełniona demonstracją rekomendowanych technik degustacji. Uwaga! Ten warsztat będzie prowadzony w języku angielskim / This workshop will be in  English

Przedsprzedaż: cena promocyjna obowiązuje do 25 marca.

sobota
18:00

sala warsztatowa
Poznaj Świat Piwa – degustacja

Degustacja “Poznaj Świat Piwa” to stała pozycja w naszym festiwalowym menu. Jest ona świetnym wyborem, jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie piwa rzemieślniczego. Pozwól oprowadzić się po nim ekspertowi z branży. Dowiesz się, jak należy degustować piwo i na przykładzie sześciu wybranych stylów zaznajomisz się z bogactwem piwnego rzemiosła. Pojawią się tu zarówno trunki lekkie, jak i deserowe, gorzkie jak i słodkie, a może nawet słone i kwaśne. Po tym spotkaniu dostrzeżesz, że „jasne z pianką” już nie smakuje tak samo, a określenie “złoty trunek” to zdecydowanie za mało, by opisać niezwykły świat piwa. 😉 Prowadzi: Mateusz Puślecki (sędzia piwa, prezes mazowieckiego PSPD).

piątek
19:00

sala warsztatowa
Poznaj Świat Piwa – degustacja

Degustacja “Poznaj Świat Piwa” to stała pozycja w naszym festiwalowym menu. Jest ona świetnym wyborem, jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie piwa rzemieślniczego. Pozwól oprowadzić się po nim ekspertowi z branży. Dowiesz się, jak należy degustować piwo i na przykładzie sześciu wybranych stylów zaznajomisz się z bogactwem piwnego rzemiosła. Pojawią się tu zarówno trunki lekkie, jak i deserowe, gorzkie jak i słodkie, a może nawet słone i kwaśne. Po tym spotkaniu dostrzeżesz, że „jasne z pianką” już nie smakuje tak samo, a określenie “złoty trunek” to zdecydowanie za mało, by opisać niezwykły świat piwa. 😉 Spotkanie poprowadzi: Artur Kamiński (sędzia piwa i prezes PSPD)

Przedsprzedaż: cena promocyjna obowiązuje do 25 marca.

czwartek
19:00

sala warsztatowa
Barrel Aged: piwa leżakowane w beczkach – degustacja

Barrel Aged, czyli leżakowanie piwa w beczkach jest obecnie niezwykle popularne na całym świecie. Nic dziwnego: ta technika pozwala osiągnąć niesamowite rezultaty. Smak piwa staje się szlachetny, głębszy i zdecydowanie bogatszy. Podczas naszej degustacji sprawdzimy, jak radzą sobie z leżakowaniem polscy rzemieślnicy. Przetestujemy, które beczki wnoszą najciekawsze smaki oraz jak dębina wpływa na smak i aromat piwa. Spotkanie poprowadzi: Mateusz Puślecki (sędzia piwa, prezes mazowieckiego PSPD)

Przedsprzedaż: cena promocyjna obowiązuje do 25 marca.

piątek
19:30

sala warsztatowa
FlavorActiV: Mikrobiologia piwa, aspekty pozytywne, EN – warsztaty zaawansowane

Nic nie jest w stanie zastąpić wiedzy i umiejętności zdobytych podczas profesjonalnych szkoleń sensorycznych. Szczególną okazją do poszerzenia wiedzy piwnej są warsztaty sensoryczne dla zaawansowanych. Pod okiem dr. Borisa Gadzova uczestnicy zgłębią wiedzę o pozytywnych aspektach mikrobiologii piwa i wpływie drobnoustrojów na cechy smakowo-aromatyczne piwa. Warsztat składa się z części teoretycznej oraz degustacji, podczas której  będzie okazja zapoznać się z cechami smakowo-aromatycznymi występującymi w piwie.  Całość zostanie uzupełniona demonstracją rekomendowanych technik degustacji. Uwaga! Ten warsztat będzie prowadzony w języku angielskim / This workshop will be in  English

Przedsprzedaż: cena promocyjna obowiązuje do 25 marca.

czwartek
20:30

sala warsztatowa
Gorące Nowości – degustacja

Nowości, szalone pomysły, niczym nie skrępowana kreatywność! Żaden produkt nie dostarcza tylu wrażeń, co piwa rzemieślnicze. Tu zdecydowanie dzieje się! Czasem tyle, aż czasem trudno nadążyć. My trzymamy rękę na pulsie i przychodzimy z pomocą! Podczas degustacji „Gorące Nowości” opowiemy co grzeje w polskim krafcie, zaprezentujemy najciekawsze pomysły, nowe browary i spróbujemy nowych piw. Opowie o nich: Mateusz Puślecki (sędzia piwa, prezes mazowieckiego PSPD)

Przedsprzedaż: cena promocyjna obowiązuje do 25 marca.

WFP11

sobota
15:30

sala warsztatowa
Barrel Aged: piwa leżakowane w beczkach – degustacja

Barrel Aged, czyli leżakowanie piwa w beczkach jest obecnie niezwykle popularne na całym świecie. Podczas naszej degustacji sprawdzimy, jak radzą sobie z leżakowaniem polscy rzemieślnicy i które beczki dają najlepszy efekt.

Poziom: średnio zaawansowany

piątek
17:00

sala warsztatowa
Poznaj Świat Piwa – degustacja

Degustacja “Poznaj Świat Piwa” to stała pozycja w festiwalowym menu. Jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie piwa rzemieślniczego, to jest ona świetnym wyborem!

poziom: podstawowy

sobota
17:00

sala warsztatowa
Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo – warsztaty

Zafascynował Cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz próbować nowe piwa? Doskonale! Zapraszamy Cię na warsztaty Sztuka degustacji. Możesz rozwinąć swoje umiejętności i dowiedzieć się jak profesjonalnie oceniać piwo.

poziom: podstawowy/ średnio zaawansowany

piątek
17:30

sala warsztatowa
FlavorActiV: Szkolenie z sensoryki piwnej (EN) – warsztaty

Warsztaty sensorycznie na profesjonalnych próbkach firmy FlavorActiV prowadzone przez dr. Borisa Gadzova, który na co dzień zajmuje się piwną sensoryką i szkoleniami w browarach w całej Europie. Uwaga! Ten warsztat będzie prowadzony w języku angielskim / This workshop will be in English

poziom: zaawansowany

czwartek
18:00

sala warsztatowa
Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo – warsztaty

Zafascynował Cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz próbować nowe piwa? Doskonale! Zapraszamy Cię na warsztaty Sztuka degustacji. Możesz rozwinąć swoje umiejętności i dowiedzieć się jak profesjonalnie oceniać piwo.

poziom: podstawowy/ średnio zaawansowany

czwartek
18:00

sala warsztatowa
Polish Best: beers and breweries – degustacja (EN)

Najciekawsze polskie piwa i najlepsze browary – czyli po prostu Polish Best. Degustacja, która przybliża polski kraft. Uwaga! Ta degustacja jest w języku angielskim / This tasting will be in English

poziom: podstawowy/ średnio zaawansowany

piątek
18:30

sala warsztatowa
Najbardziej szalone piwa Festiwalu! – degustacja

Niezwykłe style, nieoczekiwane połączenia, a przede wszystkim: szalone dodatki. Wszystko to, czego nie spodziewacie się w piwie. Najbardziej odjechana degustacja festiwalu!

poziom: podstawowy/ średnio zaawansowany

sobota
19:00

sala warsztatowa
Poznaj Świat Piwa – degustacja

Degustacja “Poznaj Świat Piwa” to stała pozycja w festiwalowym menu. Jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie piwa rzemieślniczego, to jest ona świetnym wyborem!

poziom: podstawowy

piątek
19:30

sala warsztatowa
FlavorActiV: Drożdże – sensoryka piwa: aspekty pozytywne i negatywne (EN) – warsztaty zaawansowane

Zaawansowane warsztaty sensoryczne FlavorActiV polecane producentom piwa, piwowarom, sędziom i entuzjastom piwa. Tematyka: pozytywne i negatywne aspekty sensoryczne wnoszone do piwa przez drożdże. Prowadzi dr. Borisa Gadzova. Uwaga! Ten warsztat będzie prowadzony w języku angielskim / This workshop will be in English

poziom: zaawansowany / dla profesjonalistów

czwartek
20:00

sala warsztatowa
Poznaj Świat Piwa – degustacja

Degustacja “Poznaj Świat Piwa” to stała pozycja w festiwalowym menu. Jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie piwa rzemieślniczego, to jest ona świetnym wyborem!

poziom: podstawowy

piątek
20:00

sala warsztatowa
Beer Revolution in Poland – Where to go, what to drink? – degustacja (EN)

Co nakręca piwną rewolucję w Polsce? Gdzie najlepiej pójść? Co najlepiej wypić? My wiemy! Przybliżamy polski kraft. Uwaga! Ta degustacja jest w języku angielskim / This tasting will be in English

poziom: podstawowy/ średnio zaawansowany

WFP12

sobota
14:00

sala warsztatowa
Piwa z browaru De la Senne – degustacja

Brukselski browar De la Senne całkiem niedawno rozpoczynał swoją działalność jako mikrobrowar. Obecnie wyrósł do piwnej potęgi. Browar warzy piwa, które ma oddawać ducha różnorodnej stolicy Belgii. Podczas degustacji będzie można spróbować 6 niezwykłych piw, które zaprezentuje osobiście przedstawiciel browaru.

poziom: podstawowy/ zaawansowany, czas trwania: 1h

sobota
15:30

sala warsztatowa
Piwa z browaru Cantillion – degustacja

Browar Cantillion to ikona piwowarstwa. Odtworzył zapomnianą tradycję kwaśnych lambików i jest jednym z najbardziej znanych – i jednocześnie najmniejszych – browarów na całym świecie. Na degustacji będzie można spróbować 6 piw, zaprezentowanych przez przedstawicieli browaru. Każdy z uczestników otrzyma brandowane szkło Cantillion.

poziom: podstawowy/ zaawansowany, czas trwania: 1h

sobota
16:00

sala warsztatowa
Poznaj Świat Piwa – degustacja

Degustacja “Poznaj Świat Piwa” to stała pozycja w festiwalowym menu. Jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie piwa rzemieślniczego, to jest ona świetnym wyborem!

poziom: podstawowy, czas trwania: 1h

piątek
17:00

sala warsztatowa
MasterClass z browarem Pinta – degustacja

Po raz pierwszy na Warszawskim Festiwalu Piwa – degustacja MasterClass doskonałych polskich browarów rzemieślniczych. Będzie to wyjątkowa możliwość bezpośredniego spotkania z twórcami browaru Pinta i nowego projektu, Pinta Barrel Brewing. Będzie można dowiedzieć się z pierwszej ręki, co słychać w browarze, a także o tym, co wydarzy się wkrótce. A wszystko to przy degustacji kilku wyselekcjonowanych piw z browaru Pinta oraz Pinta Barrel Brewing. Będą także niespodzianki i wyjątkowe piwa do degustacji.

poziom: podstawowy/ zaawansowany, czas trwania: 1h

sobota
17:00

sala warsztatowa
Piwa z browaru Cantillion – degustacja

Browar Cantillion to ikona piwowarstwa. Odtworzył zapomnianą tradycję kwaśnych lambików i jest jednym z najbardziej znanych – i jednocześnie najmniejszych – browarów na całym świecie. Na degustacji będzie można spróbować 6 piw, zaprezentowanych przez przedstawicieli browaru. Każdy z uczestników otrzyma brandowane szkło Cantillion.

poziom: podstawowy/ zaawansowany, czas trwania: 1h

sobota
17:30

sala warsztatowa
Polskie Cydry Rzemieślnicze – degustacja

Co ciekawego dzieje się w cydrach rzemieślniczych? Jakie cydrownie właśnie się pojawiły? O tym wszystkim, przy sympatycznej degustacji, opowie Przemek Iwanek, miłośnik i znawca cydrów. Będą najlepsze oraz najnowsze cydrownie z Polski. Warto być!

poziom: podstawowy/ średnio zaawansowany, czas trwania: 1h

piątek
18:00

sala warsztatowa
FlavorActiV: Szkolenie z sensoryki piwnej (EN) – warsztaty

Warsztaty sensorycznie na profesjonalnych próbkach firmy FlavorActiV prowadzone przez dr. Borisa Gadzova, który na co dzień zajmuje się piwną sensoryką i szkoleniami w browarach w całej Europie. Uwaga! Ten warsztat będzie prowadzony w języku angielskim / This workshop will be in English

poziom: zaawansowany, czas trwania: 1,5h

czwartek
18:30

sala warsztatowa
Poznaj Świat Piwa – degustacja

Degustacja “Poznaj Świat Piwa” to stała pozycja w festiwalowym menu. Jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie piwa rzemieślniczego, to jest ona świetnym wyborem!

poziom: podstawowy, czas trwania: 1h


18:30

sala warsztatowa
Beer Revolution in Poland – Where to go, what to drink? – degustacja (EN)

Co nakręca piwną rewolucję w Polsce? Gdzie najlepiej pójść? Co najlepiej wypić? My wiemy! Przybliżamy polski kraft. Uwaga! Ta degustacja jest w języku angielskim / This tasting will be in English

poziom: podstawowy/ średnio zaawansowany, czas trwania: 1h

sobota
18:30

sala warsztatowa
MasterClass z browarem Brokreacja – degustacja

Po raz pierwszy na Warszawskim Festiwalu Piwa – degustacja MasterClass doskonałych polskich browarów rzemieślniczych. Będzie to wyjątkowa możliwość bezpośredniego spotkania z twórcami piwa z browaru Brokreacja, wspólnej degustacji, swobodnego zdawania pytań. Browar Brokreacja przyszykował set prawdziwych petard – najmocniejszych piw leżakowanych w beczkach oraz dzikich. To pierwsza taka okazja do przekrojowego spróbowania mocarzy do Brokreacji. Będą trudno dostępne piwa oraz niespodzianki!

poziom: podstawowy/ średnio zaawansowany, czas trwania: 1h

czwartek
18:30

sala warsztatowa
MasterClass z browarem Maltgarden – degustacja

Po raz pierwszy na Warszawskim Festiwalu Piwa – degustacje MasterClass doskonałych polskich browarów rzemieślniczych. Będzie to wyjątkowa możliwość bezpośredniego spotkania z właścicielem browaru Maltgarden: Łukaszem Rokickim. Dodatkowym gościem będzie Maciej Jeleń, szef kuchni Maltgarden Beer & Food, czyli kołobrzeskiego lokalu browaru. Oprócz możliwości degustacji kilku wybranych, przekrojowych piw browaru będą także przekąski przygotowane przez Macieja. Będą piwa wyjątkowe i trudno dostępne!

poziom: podstawowy/ zaawansowany, czas trwania: 1h

piątek
18:30

sala warsztatowa
Poznaj Świat Piwa – degustacja

Degustacja “Poznaj Świat Piwa” to stała pozycja w festiwalowym menu. Jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie piwa rzemieślniczego, to jest ona świetnym wyborem!

poziom: podstawowy, czas trwania: 1h

piątek
20:00

sala warsztatowa
Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo – warsztaty

Zafascynował Cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz próbować nowe piwa? Doskonale! Zapraszamy Cię na warsztaty Sztuka degustacji. Możesz rozwinąć swoje umiejętności i dowiedzieć się jak profesjonalnie oceniać piwo.

poziom: podstawowy/ średnio zaawansowany, czas trwania: 1,5h

czwartek
20:00

sala warsztatowa
Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo – warsztaty

Zafascynował Cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz próbować nowe piwa? Doskonale! Zapraszamy Cię na warsztaty Sztuka degustacji. Możesz rozwinąć swoje umiejętności i dowiedzieć się jak profesjonalnie oceniać piwo.

poziom: podstawowy/ średnio zaawansowany, czas trwania: 1,5h

piątek
20:00

sala warsztatowa
FlavorActiV: Chmiel – sensoryka piwa: aspekty pozytywne (EN) – warsztaty zaawansowane

Zaawansowane warsztaty sensoryczne FlavorActiV polecane producentom piwa, piwowarom, sędziom i entuzjastom piwa. Tematyka: pozytywne aspekty sensoryczne wnoszone do piwa przez chmiel. Prowadzi dr. Borisa Gadzova. Uwaga! Ten warsztat będzie prowadzony w języku angielskim / This workshop will be in English

poziom: zaawansowany / dla profesjonalistów, czas trwania: 1,5h

WFP9

sobota
15:00

sala warsztatowa
Dym w płynie, czyli piwa wędzone

Dym z ogniska, zapach boczku, a nawet spalonej instalacji elektrycznej – to tylko niektóre z aromatów występujących w piwach wędzonych. Na tej degustacji dowiecie się czym są piwa wędzone oraz jaka jest ich geneza. Spróbujemy też najlepszych wędzonek dostępnych na festiwalu. Uczestnicy degustacji otrzymają próbki sześciu piw. Prowadzi Aleksander Hurko (Alchemia Podcast, Browar Monsters, sędzia PSPD).

sobota
16:30

sala warsztatowa
FlavorActiV: How to Improve Bitterness Taste and Make it Pleasant in the Beer

Warsztat będący doskonałą okazją by podszkolić się sensorycznie na profesjonalnych próbkach firmy FlavorActiV, pod okiem dr. Borisa Gadzova, który na co dzień zajmuje się piwną sensoryką i szkoleniami w browarach rozsianych po całej Europie. Warsztat składa się z 30-minutowej części teoretycznej oraz 60-minutowej degustacji podczas której będzie okazja zapoznać się z 10 aromatami związanymi z goryczką w piwie. Całość zostanie uzupełniona demonstracją rekomendowanych technik degustacji. Wbrew pozorom ten warsztat nie jest skierowany tylko do zaawansowanych. W końcu goryczka to jeden z najistotniejszych elementów składowych smaku piwa. Skorzystają z niego zarówno piwowarzy komercyjni i domowi, jak i sędziowie, ale i dla osób, które nie miały wcześniej wiele wspólnego z sensoryką będzie to doskonały sposób na łyknięcie (także dosłowne) fachowej, można by rzec „insajderskiej” wiedzy i lepsze zrozumienie piwnej goryczki. Uwaga! Ten warsztat będzie prowadzony w języku angielskim.

sobota
16:30

sala warsztatowa
Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo.

Zafascynował Cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz próbować nowe piwa? Doskonale! Zapraszam Cię na warsztaty degustacyjne. Możesz rozwinąć swoje umiejętności i dowiedzieć się jak profesjonalnie oceniać piwo. Zobaczysz, jak robią to zawodowi sensorycy, sędziowie piwa z Polski i zagranicy. Poznasz grupy smaków i aromatów oraz nauczysz się je rozpoznawać. Każdy uczestnik oceni próbki 4 piw. Prowadzi Przemek Iwanek (Piwo i Cydr), który na co dzień zajmuje się szkoleniem sędziów piwnych PSPD.

piątek
17:00

sala warsztatowa
Hoppy Poland: Dive straight into the Hoppiness of Polish Beer Revolution!

Ta degustacja przygotowana jest przede wszystkim (ale nie tylko!) dla osób przyjeżdżających na nasz festiwal z zagranicy. Uczestnicy spróbują 6 polskich piw rzemieślniczych wybranych przez Aleksandra Hurko (Alchemia Podcast, Browar Monsters, sędzia PSPD). Prowadzący opowie o stylach i technikach degustacyjnych, także przybliży nieco polską scenę rzemieślniczą skupiając się na esencji rewolucji, czyli piwach mocno chmielonych. Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim.

czwartek
17:45

sala warsztatowa
Poznaj Świat Piwa

Podróż przez różnorodne piwne style, która ma na celu zapoznać uczestników z bogactwem piwnego świata. Pojawią się tu zarówno piwa lekkie, jak i deserowe, gorzkie jak i słodkie. Po tym spotkaniu „jasne z pianką” nie będzie już nigdy smakować tak samo, a świat piwa stanie przed Tobą otworem. Uczestnicy degustacji otrzymają próbki sześciu piw. Prowadzi Aleksander Hurko (Alchemia Podcast, Browar Monsters, sędzia PSPD).

sobota
18:30

sala warsztatowa
Poznaj Świat Piwa

Podróż przez różnorodne piwne style, która ma na celu zapoznać uczestników z bogactwem piwnego świata. Pojawią się tu zarówno piwa lekkie, jak i deserowe, gorzkie jak i słodkie. Po tym spotkaniu „jasne z pianką” nie będzie już nigdy smakować tak samo, a świat piwa stanie przed Tobą otworem. Uczestnicy degustacji otrzymają próbki sześciu piw. Prowadzi Przemek Iwanek (Piwo i Cydr).

piątek
18:30

sala warsztatowa
FlavorActiv: Dobre praktyki oceny piwa / Beer Sensory Best Practices

Warsztat będący doskonałą okazją by podszkolić się sensorycznie na profesjonalnych próbkach firmy FlavorActiV i to pod okiem dr. Borisa Gadzova, który na co dzień zajmuje się piwną sensoryką i szkoleniami w browarach rozsianych po całej Europie. Warsztat składa się z 30-minutowej części teoretycznej oraz 60-minutowej degustacji podczas której będzie okazja zapoznać się z 10 podstawowymi, często niepożądanymi aromatami w piwie. Całość zostanie uzupełniona demonstracją rekomendowanych technik degustacji. Uwaga! Ten warsztat będzie prowadzony w języku angielskim.

sobota
18:30

sala warsztatowa
Degustacja piw z browaru Van Moll

Uczestnicy tej degustacji spróbują 5 piw z holenderskiego browaru Van Moll.

Będą to:
1. TRIPLE TROUBLE, Tripel, 8,5%
2. ONS BLACKIE, Imperial Stout, 9%
3. MORRICONE, Imperial Tiramisu Stout, 10,2%
4. SHADOW ASSASSIN BOURBON BA, Black Barley Wine Bourbon Barrel Aged, 11%
5. ZOLTAN – BALLECHIN, Imperial Stout Whisky Barrel Aged, 11%

(lista piw może ulec zmianie)

Poprowadzi ją Freek Willems, kierownik sprzedaży browaru.
UWAGA! Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim.

czwartek
19:00

sala warsztatowa
Brut IPA vs New England IPA

Brut IPA i New England IPA to jedne z najnowszych trendów w światowym piwowarstwie. Wydaje się, że New England IPA zadomowiła się już na stałe, ale czy podobnie będzie z Brut IPA? Zdania są w tej sprawie mocno podzielone – tym bardziej warto wyrobić sobie własne. Janek Gadomski (sędzia PSPD, zdobywca Pucharu PSPD, Alchemia Podcast, Browar Monsters) przybliży założenia obu stylów i przeprowadzi degustację 6 wybranych piw.

piątek
19:00

sala warsztatowa
Degustacja piw z browaru Frontaal

Uczestnicy tej degustacji spróbują 5 piw z holenderskiego browaru Frontaal.

Będą to:
1. Rhodesian BA Jack Daniels – 11,3% – BA Barleywine
2. Only Goat Can Judge Me – Rye Saison w Pink Pepper and Hibiscus
3. Mad about Cacao – RIS w/cacao
4. North 2017 – 8,6% – Imperial Brown Stout
5. West Chocolate bock with coffee, vanilla, cocoa nibs

(lista piw może ulec zmianie)

Poprowadzi ją właściciel i zarazem główny piwowar browaru Roel Buckens.
UWAGA! Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim.

Wydarzenia bezpłatne

WFP BEZ GRANIC1

sobota
15:00

Nie daj się nabrać i kupuj piwa jak ekspert

Dawno, dawno temu mieliśmy do wyboru 3-4 style piwa pod różnymi markami. Dziś nawet najwięksi fani piwa mają problem z określeniem liczby browarów w Polsce. Jak w tym szaleństwie nie stracić głowy? Jak wybierać dobre piwo – opowiedzą doświadczeni eksperci, blogerzy i właściciele sklepu z alkoholem rzemieślniczym: Tomasz Kopyra (blog.kopyra.com), Michał „Docent” Maranda (Polskie Minibrowary.pl), (Polskie Minibrowary.pl) oraz Wojciech Bychawski i Bartek Nosowicz (sklep White Whale).

sobota
16:00

Piwna turystyka – gdzie na dobre piwo w Polsce i zagranicą?

Dwóch wytrawnych turystów z zacięciem do gawędziarstwa – Kuba Niemiec (The Beervault) i Tomasz Gebel (Piwne Podróże) – poprowadzi Was w najdalsze zakątki Polski i świata. Wszędzie tam, gdzie warzy się piwo. Będą wycieczkowe porady!

sobota
17:30

Gość specjalny WFP – Stan Hieronymus – część 2

Druga część rozmowy ze Stanem Hieronymusem, legenda amerykańskiej publicystyki piwnej i autorem kilku doskonałych książek o piwie. Stana wypytuje Michał Stemplowski – Chmielobrody.

sobota
18:00

Chmielowa bomba – jak robi się ekstremalnie chmielone piwa?

Styl IPA i APA dla wielu jest synonimem piwnej rewolucji. Sekrety warzenia ekstremalnie aromatycznych piw zdradzą doświadczeni piwowarzy, Darek Piecuch (Browar Piwne Podziemie) i Janek Gadomski (Browar Monsters).

sobota
19:00

Piwo w kuchni i w koktajlu

Rozmowa o kuchni i piwie. Michał Kopik (Piwny Garaż, Mermaid Brewing) opowie jak piwo sprawdza się w gotowaniu. Będzie też o miksologii, czyli zastosowaniu piwa w koktajlach i foodpairingu, czyli doborze piwa do potraw.

sobota
20:00

Whisky, wino czy… piwo? – rozmowa z ekspertami

Trzy światy, które czasem więcej łączy, niż dzieli. A jednak rzadko kiedy spotykają się razem. Na Warszawskim Festiwalu Piwa Bez Granic postanowiliśmy zatrzeć te granice. Z ekspertami od whisky, wina i piwa porozmawiamy o różnicach, wpływie i podobieństwach tych trzech fascynujących alkoholi. Rozmawiać będą: Radek Janowski, Aleksander Tiepłow  (Z Innej Beczki) oraz Sławek Sochaj i Maciej Nowicki (Ferment, Winicjatywa)

sobota
21:00

Piwa deserowe – duma czy uprzedzenie? – dyskusja

Piwa deserowe, zwane z angielska pastry. Dla jednych – doskonała rzecz, nowatorski styl, który łączy wszystko, co najlepsze w piwie. Dla innych – produkt piwopodobny i zdrada kraftowych ideałów. Zaprosiliśmy gorących zwolenników oraz przeciwników piw deserowych Grzegorza Durtana (browar Deer Bear), Artura Karpińskiego (browar Golem, Beer, Bacon & Liberty) i Michała Kopika (Piwny Garaż, Mermaid Brewing). Teraz zastanawia nas tylko jedno: czy podczas dyskusji będą strzelały pioruny?!

WFP BEZ GRANIC2

sobota
14:00

Start festiwalu

Rozpoczynamy specjalną edycję Warszawskiego Festiwalu Piwa – Bez Granic! Spotkamy się z organizatorami i opowiemy, co dziś zobaczycie na żywo.

sobota
14:10

Proste ćwiczenia z piwem – BeerFit

Co można zrobić z piwem w dłoni? Kilka bardzo fajnych ćwiczeń. Proste ćwiczenia z piwem, czyli BeerFit dobre w każdym wieku i dla każdej płci – poprowadzi najlepsza instruktorka fitness w piwnym świecie, czyli Justyna Błasiak

sobota
14:30

Piwo i zdrowy tryb życia – czy da się to połączyć?

Brzuch piwny wcale nie musi Cię straszyć. Nawet kebab nie jest groźny! Jeśli tylko zadbasz o zdrowy tryb życia. Jak to zrobić, jak łączyć piwo ze sportem – opowiedzą nasi goście, psychodietetyk i fanka piwa Aga Łaniewska oraz Łukasz Rokicki, lekkoatleta i współwłaściciel browaru Maltgarden.

sobota
15:30

Razem degustujemy festiwalowe piwa – degustacja 1

Pierwsza degustacja 2 specjalnych, festiwalowych piw. Jako pierwsi fachowo ocenią piwa Jacek Błędowski (sędzia, piwowar, fan piwa), Michał Kopik (PiwnyGaraż.pl i Mermaid Brewing) i Michał „Docent” Maranda (PolskieMinibrowary.pl).

sobota
16:00

Uwarzyliśmy dla was piwo, zobacz jak

Cztery browary, czterech piwowarów – połączymy się z browarami: Maryensztadt, Maltgarden, Nepomucen i Trzech Kumpli. Zapytamy, co słychać w browarach i jakie piwa przygotowali z myślą o Was. Udział wezmą Kuba Piesio, Łukasz Rokicki, Piotr Musielak, Piotr Sosin.

sobota
16:30

Razem degustujemy festiwalowe piwa – degustacja 2

Druga degustacja festiwalowa. Trzech śmiałków: Kacper Groń (Piwna Zwrotnica), Patryk Piechocki (Piwny Brodacz), Paweł Paluchowski (Piwny Klub, Lotny Festiwal Piwa) zmierzy się z dwoma specjalnymi festiwalowymi piwami.

sobota
17:00

Gość specjalny WFP – John Palmer – część 1

Specjalnym gościem tej edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa Bez Granic będzie John Palmer. Uznany amerykański pisarz, autor książek: „Brewing Classic Styles”, „Water” i „How To Brew” którego polskie tłumaczenie książki jest w przygotowaniu! Luźną rozmowę o piwie poprowadzi z nim Michał Stemplowski – Chmielobrody.

sobota
17:30

Razem degustujemy festiwalowe piwa – degustacja 3

Trzecia  degustacja 2 specjalnych, festiwalowych piw. Tym razem degustować z Wami będą Piotr Kucharski (Chmielowisko) tłumacz książki Johna Palmera „How To Brew”, Tomasz Wójcik „Elroy” (piwo.org) i Paweł Leszczyński (Warszawski Festiwal Piwa)

sobota
18:00

Gość specjalny WFP – John Palmer – część 2

Druga część rozmowy ze specjalnym gościem WFP Bez Granic, Johnem Palmerem. Autora popularnych książek o piwie przepytywać będzie Michał Stemplowski (Chmielobrody).

sobota
18:30

Razem degustujemy festiwalowe piwa – degustacja 4

Czwarta degustacja 2 specjalnych, festiwalowych piw – wspólnie z Michałem Sułkowskim (Kilka Słów o Piwie) i Łukaszem Wilczyńskim

sobota
19:00

Kuchnia WFP – doskonałe steki i burgery z amerykańskiej wołowiny!

Znany piwowar i kucharz, Michał Kopik (PiwnyGaraż.pl i Mermaid Brewing) profesjonalnie zajmie się amerykańską wołowiną. Co z tego wyjdzie? Jak wykorzysta piwo w potrawach? Wszystko prosto z świetnej kuchni multitapu Maryensztadt Beer and Food.

sobota
20:00

Orgia smaku – szlachetne i wyjątkowe przekąski

Co pić? Z grubsza wiadomo. Ale co do tego jeść? Temat idealnej przekąski do piwa, wina, whisky i wszelkich innych doskonałych alkoholi poruszy dwóch specjalistów: Jacek Krupa (Sery Rzemieślnicze, fan piwa) i Tomek Zaremba (sommelier, kreatywny szef kuchni). Będzie smakowicie!

sobota
20:30

Razem degustujemy festiwalowe piwa – degustacja 5

Piąta, ostatnia degustacja dwóch specjalnych, festiwalowych piw – tym razem piwa zdegustują Patryk Puszkiewicz (Pora Na Kraft) i Jarek Jarecki (Jarecki Gotuje)

sobota
21:00

Ile naprawdę warte jest piwo rzemieślnicze – dyskusja

Ile kosztuje kraft i czemu tak drogo? A może tanio? O cenie i wartości piwa, koszcie jego wytworzenia, a także ile kraft kosztuje zagranicą opowiedzą eksperci: Tomasz Kopyra (blog Kopyra), Grzegorz Zwierzyna (browar Pinta) i Łukasz Kojro (browar Palatum).

 

sobota
21:40

Zakończenie Festiwalu

Wszystko, co dobre, kiedyś się kończy. Nawet Warszawski Festiwal Piwa Bez Granic. Oficjalnie będziemy życzyć Wam: dobranoc!

WFP10

sobota
13:00

scena główna
Historyczne style piwa, których (najprawdopodobniej) nie znacie

Zapalony piwowar domowy i rzemieślnik: Maciej Branicki od lat zgłębia historyczne style piwa. Swoje badania podsumuje na scenie #WFP10.

sobota
14:00

scena główna
Bałkański kocioł, czyli co warzy się na Bałkanach

Kacper Groń i Karolina Papińska, czyli Piwna Zwrotnica opowiedzą o swojej piwnej podróży na Bałkany.

sobota
15:00

scena główna
Przedstawienie Piwnych Przewodników

Przedstawienie na scenie Piwnych Przewodników, którzy chętnie doradzą i pomogą w wyborze piwa każdemu z uczestników festiwalu 🙂

sobota
15:30

scena główna
Jarecki Gotuje ramen z piwowarem Josefikiem

Show z gotowaniem na scenie: dwaj piwowarzy i miłośnicy japońskiej kuchni wspólnie uwarzą szalony piwny ramen.

sobota
16:00

stoły ii piętro
Turniej Klaska

Zapraszamy na turniej w grze Klask. Klask to gra dla totalnie WSZYSTKICH, w której obowiązują jasne i czyste zasady: wspólna zabawa i radość grania. Stoły do Klaska będą dostępne przez niemalże cały festiwal.

Strona wydarzenia

piątek
16:00

scena główna
Przedstawienie Piwnych Przewodników

Przedstawienie na scenie Piwnych Przewodników, którzy chętnie doradzą i pomogą w wyborze piwa każdemu z uczestników festiwalu 🙂

piątek
16:30

scena główna
Kiedyś to było! – sentymentalna podróż do korzeni kraftu

Wspólnie z Kamilem Kowalewskim cofniemy się w czasie do korzeni kraftu. Kamil z z blogu Smaki Piwa na swych zdjęciach udowodni, że kiedyś to było!

sobota
16:30

murawa stadionu
Koncert orkiestry dętej

Tradycyjny koncert orkiestry dętej na murawie stadionu.

sobota
16:30

scena główna
5 lat w godzinę. Podsumowanie pięciu lat polskiego kraftu

Najlepsze podsumowania sceny piw rzemieślniczych tworzą Karolina i Kacper, czyli Piwna Zwrotnica. Tym razem ich raport z 5 lat polskiego kraftu.

czwartek
17:00

scena główna
Warzymy keptinis – pokaz warzenia tradycyjnego piwa litewskiego

Litewscy piwowarzy, Simonas Gutautas (Browar Dundilis) i Ričardas Pocius (Browar Pilsots), używając tradycyjnych narzędzi, uwarzą piwo ze słodu pieczonego w piecu. Do fermentacji zastosują wyjątkowe drożdże, dzięki którym gotowe piwo będzie można spróbować o 18:30 w piątek i sobotę na stanowisku John King (3 p.)

piątek
17:30

scena główna
Podsumowanie roku Piwnej Mapy Warszawy

Michał Sułkowski z blogu Kilka Słów o Piwie zaprezentuje podsumowanie roku Piwnej Mapy Warszawy.

sobota
17:30

scena główna
Piłkarzyki na #WFP10: wręczenie nagród

Podsumowanie piłkarzyków na #WFP10 i wręczenie nagród zwycięzcom.

piątek
18:00

scena główna
UK Craft Beer Scene – Brytyjska scena piw rzemieślniczych (en)

Z Danem, przedstawicielem brytyjskiego browaru Brew By Numbers o tym, jak wygląda scena kraftowa na Wyspach – porozmawia Michał Janiak z Małe Piwo FM.

sobota
18:00

scena główna
Panel dyskusyjny: Zero to hero. Czy piwowarzy domowi są kadrą dla rzemieślników?

Artur Napiórkowski z Multitapcrawl.pl przepyta zawodowych piwowarów: czy ścieżka kariery od piwowara domowego do rzemieślnika jest możliwa?

 

czwartek
18:00

scena główna
Docent przedstawia nowe browary

Michał „Docent” Maranda (Polskie Minibrowary) przedstawi festiwalowych debiutantów ze Strefy Nowych Browarów. To do nich należy przyszłość polskiego kraftu!

sobota
18:30

murawa stadionu
Koncert orkiestry dętej

Tradycyjny koncert orkiestry dętej na murawie stadionu.

czwartek
19:00

scena główna
Tradycyjne piwa litewskie (en)

Simonas Gutautas, piwowar litewskiego browaru Dundulis opowie o tradycyjnych piwach litewskich. Prelekcja będzie prowadzona w języku angielskim.

sobota
19:00

scena główna
Przedstawienie Piwnych Przewodników

Przedstawienie na scenie Piwnych Przewodników, którzy chętnie doradzą i pomogą w wyborze piwa każdemu z uczestników festiwalu 🙂

piątek
19:00

scena główna
Panel dyskusyjny: Postkraft.

Przesilenie, zmęczenie? A może to wstęp do czegoś nowego? Dyskusję poprowadzi Michał Janiak z Małe Piwo FM

sobota
19:30

scena główna
Polski kraft od narodzin do dziś, czyli historia pewnego beergeeka

Michał Stemplowski (Chmielobrody) opowie swoją historię, która splata się z historią narodzin polskiego kraftu.

czwartek
20:00

scena główna
Przedstawienie Piwnych Przewodników

Przedstawienie na scenie Piwnych Przewodników, którzy chętnie doradzą i pomogą w wyborze piwa każdemu z uczestników festiwalu 🙂

piątek
20:00

murawa stadionu
Koncert batucady

Niezwykle żywiołowy pokaz i koncert Samby Batucady na murawie stadionu.

piątek
20:00

scena główna
Najlepszy multitap i sklep z piwem rzemieślniczym w Warszawie 2019

Ogłoszenie wyników plebiscytu Piwnej Mapy Warszawy, prowadzonej przez Michała Sułkowskiego, znanego także z bloga Kilku Słów o Piwie. Dowiecie się, które miejsca zdobyły serca miłośników piwa.

sobota
20:00

murawa stadionu
Koncert batucady

Niezwykle żywiołowy pokaz i koncert Samby Batucady na murawie stadionu.

czwartek
20:30

scena główna
Skarby z litewskiej chaty. Historia drożdży Senalio Mieles

Filip Paprocki, głównodowodzący firmą produkującą drożdże Fermentum Mobile opowie o specyficznych drożdżach stosowanych do litewskiego piwa tradycyjnego. Szczep Senalio Mieles to drożdże, które fermentują niezwykle szybko. Zostaną zastosowane do piwa warzonego na scenie, a efektu ich pracy będzie można spróbować już następnego dnia (w piątek).

piątek
20:30

scena główna
Panel dyskusyjny: Make craft great again!

Panel dyskusyjny prowadzony przez Przemka Iwanka (Alchemia – podcast o piwie, Kraft Magia), który przepyta właścicieli browarów i kreatorów marek co zrobić, by piwo rzemieślnicze nadal było gorącym tematem.

sobota
20:30

scena główna
Panel dyskusyjny: Mały, ale wariat – browar jako jednoosobowa działalność gospodarcza

Michał „Sidd” Zaborowski z blogu Chmielokracja porozmawia z właścicielami mikrobrowarów. Czy to dobry pomysł na biznes?

czwartek
21:00

murawa stadionu
Oficjalne otwarcie 10 Warszawskiego Festiwalu Piwa

Na murawie stadionu Legii organizatorzy powitają gości Festiwalu i oficjalnie otworzą #WFP10. Otwarciu będzie towarzyszył koncert batucady.

piątek
22:00

murawa stadionu
Koncert batucady

Niezwykle żywiołowy pokaz i koncert Samby Batucady na murawie stadionu.

sobota
22:00

murawa stadionu
Koncert batucady

Niezwykle żywiołowy pokaz i koncert Samby Batucady na murawie stadionu.

WFP11

sobota
13:00

scena główna
BeerFit, czyli proste ćwiczenia z piwem

Czy można pić piwo i być fit? Oczywiście, że tak! Na serię prostych ćwiczeń zaprasza Justyna Błasiak (Zakład Aktywności Fizycznej i browar Zakładowy). Nie zapomnij zabrać piwa w szklance lub butelce!

sobota
14:00

scena główna
Urzekła mnie ta historia. Czyli beergeek poleca

Na scenicznej kanapie zasiądzie kilku znanych fanów piwa. Będą snuć piwne opowieści, przedstawiać mrożące w żyłach historie i bawić do łez.

piątek
15:00

scena główna
Ważymy się warzyć piwo – z mazowieckim oddziałem PSPD

Pokaz warzenia piwa poprowadzą specjaliści z PSPD. W programie odpowiedzi na nurtujące pytania: Jak zacząć przygodę z piwowarstwem? Czym kierować się przy zakupie sprzętu do warzenia? Od jakich stylów piwnych zacząć przygodę?

sobota
15:00

scena główna
Jarecki gotuje na scenie #WFP11!

Jarecki Gotuje to połączenie pasji piwowarskiej i gastronomicznej Jarka oraz jego piwnych gości. Podczas pokazu na scenie głównej #WFP11 zaprezentuje jak umiejętnie łączyć ze sobą składniki, by ugotować z piwem coś pysznego. Tak, będzie można spróbować.

czwartek
16:00

stoisko browaru de facto
Premiera Piwa Czarna Ważka: RIS, Whisky Barrel Aged

Zapraszamy na premierę piwa Czarna Ważka, uwarzonego w stylu Russian Imperial Stout. Zblendowane po półrocznym leżakowaniu w dwóch rodzajach drewnianych beczek po szkockiej whisky: Bowmore i Glen Garioch.

czwartek
16:00

stanowisko browaru podgórz
Premiera Porterów Bałtyckich Browaru Podgórz

Mamy przyjemność zaprezentować Wam, aż 4 wersje premierowe porteru bałtyckiego: Imperialny 652 m n.p.m. 25°Blg, 11% Alk., Imperialny 652 m n.p.m. Barrel Aged 25°Blg, 11% Alk., Klasyczny 652 m n.p.m. 22°Blg, 8,5% Alk. (z dodatkami randall), Klasyczny 652 m n.p.m. Barrel Aged 22°Blg, 8,5% Alk. Wszystkie portery, jak na Podgórz przystało, leżakowane przez 1 rok w leżaku!

piątek
17:00

scena główna
Poradnik młodego rewolucjonisty – jak rozmawiać o piwie z niewierzącymi

Artur Karpiński znany z browaru Golem oraz blogu Beer Bacon Liberty powie, jak rozmawiać o piwie z ludźmi, którym brak wiary w piwo rzemieślnicze. Jak przedstawiać im piwną rewolucję? Jakich argumentów używać? On to wie!

sobota
17:00

scena główna
Przedstawienie Piwnych Przewodników

Przedstawienie na scenie Piwnych Przewodników, którzy chętnie doradzą i pomogą w wyborze piwa każdemu z uczestników festiwalu 🙂

czwartek
17:00

stoisko browaru palatum
Premiera: Dziennikarskie Pimp up my beer

Premiera dwóch piw przygotowanych przez dziennikarzy.

sobota
17:00

stoisko browar harpagan
Harpagan CUP

Hu ha! Masz w sobie werwę Harpagana? Jesteś gotów stanąć w szranki z prawdziwymi siłaczami, oddanymi crossfitowcami i zapalonymi miłośnikami wyciskania na klatę? Lubisz pompkę i endorfinki? Czujesz w sobie tego wewnętrznego dzika? Już w sobotę warszawski Harpagan Cup! Serię turniejów siłowo-sprawnościowych, w których możesz wygrać kratę piwa i sporo gadżetów! Start sobota o 17:00 na WFP przy naszym stoisku. Pamiętajcie by wcześniej do nas wpaść i się zapisać, a tym samym zaakceptować regulamin konkursu. Znajdziecie go tutaj.

sobota
17:30

scena główna
Piłkarzyki na #WFP11: wręczenie nagród

Podsumowanie piłkarzyków na #WFP11 i wręczenie nagród zwycięzcom.

czwartek
18:00

scena główna
Docent przedstawia nowe browary

Michał „Docent” Maranda (Polskie Minibrowary) przedstawi festiwalowych debiutantów ze Strefy Nowych Browarów. To do nich należy przyszłość polskiego kraftu!

piątek
18:00

scena główna
Co to jest piwo rzemieślnicze?

Co właściwie oznacza to słowo i dlaczego browary koncernowe próbuję je zawłaszczyć? – zapyta o to gości panelu dyskusyjnego Michał Stemplowski (Chmielobrody).

sobota
18:00

scena główna
Wszystko co chciałbyś wiedzieć o piwie, ale boisz się zapytać

Piwo od A do Z. Najbardziej niewygodne pytania, także prosto z publiczności. Piotrowi Halickiemu, dziennikarzowi Onetu oraz blogerowi (Lewy Chmielowy) opowiadać będą znane osobistości świata piw rzemieślniczych.

piątek
18:00

stanowisko browaru wagabunda
Premiera „Gryfiego Mleka”

Premiera „Gryfiego Mleka” – piwa inspirowanego „Panem Lodowego Ogrodu”, powstałego w kooperacji z wydawnictwem Fabryka Słów oraz Jarosławem Grzędowiczem.

piątek
18:00

stoły ii piętro
Kukudziura – konkurs celności

Spróbujcie swoich sił w rozgrywkach Kukudziury! Uczestnik, któremu uda się trafić 3 razy pod rząd otrzyma płynną nagrodę! (Wyzwanie trwa do godziny 21).

sobota
18:00

stoły ii piętro
Kukudziura – konkurs celności

Spróbujcie swoich sił w rozgrywkach Kukudziury! Uczestnik, któremu uda się trafić 3 razy pod rząd otrzyma płynną nagrodę! (Wyzwanie trwa do godziny 22).

czwartek
19:00

scena główna
Przedstawienie Piwnych Przewodników

Przedstawienie na scenie Piwnych Przewodników, którzy chętnie doradzą i pomogą w wyborze piwa każdemu z uczestników festiwalu 🙂

piątek
19:00

scena główna
Cześć, jestem tu nowy!

Jak zacząć swoją przygodę z piwem rzemieślniczym? Michał Sidd Zaborowski (Chmielokracja) pomoże zrozumieć kraft wszystkim, którzy stykają się z nim po raz pierwszy

sobota
19:00

scena główna
Licytuj sztosy dla fundacji Rak’n’Roll

Poszukiwane piwa oraz szklanki do zdobycia na scenie #WFP11 – przy okazji licytacji charytatywnej dla fundacji Rak’n’Roll. Kup piwo i pomóż w walce z rakiem!

czwartek
20:00

scena główna
Beer Around the World – rozmowa z Kaeru Beer (en)

Ich świat niewątpliwie kręci się wokół piwa. Z Kaeru Beer, piwnymi dziennikarzami, którzy podróżują po świecie – porozmawia Michał Janiak (Małe Piwo FM). Rozmowa w języku angielskim.

piątek
20:00

murawa stadionu
Ogłoszenie wyników IX Warszawskiego KPD

Zapraszamy na trybuny stadionu! Na murawie ogłosimy laureatów Warszawskiego Konkursu Piw Domowych 2019 im. Wojtka Trześniowskiego. Oraz poznamy zdobywcę tytułu Grand Prix 2019 – czyli najlepszego piwa spośród nadesłanych z całej Polski!

sobota
20:00

scena główna
Jak mówić i pisać o piwie?

Jeżeli kiedykolwiek myślałeś, żeby pisać (lub mówić) o piwie, to posłuchaj rad doświadczonego blogera, Kacpra Gronia (Piwna Zwrotnica). Podpowie jak mówić o piwie, jakich słów używać i jak odpowiednio podejść do krytyki.

czwartek
21:00

murawa stadionu
Powitanie Gości Warszawskiego Festiwalu Piwa

sobota
23:30

scena główna
Pożegnanie Gości Warszawskiego Festiwalu Piwa

WFP12

sobota
13:00

scena główna
Ćwiczenia: BeerFit, czyli proste ćwiczenia z piwem – odwołane

NIESTETY, Z PRZYCZYN ZDROWOTNYCH ĆWICZENIA NIE ODBĘDĄ SIĘ. PRZEPRASZAMY!

Piwo i ćwiczenia – to da się połączyć! Justyna Błasiak (Zakład Aktywności Fizycznej i Browar Zakładowy) rozpocznie sobotę rozgrzewką na scenie. Przyjdźcie i poćwiczmy razem! Pamiętajcie, aby zabrać ze sobą dobre piwo!

sobota
14:00

strefa piłkarzyków
Zaproszenie na Turniej Piłkarzyków – Pij i graj!

Wszystkich miłośników małej piłki nożnej zapraszamy na turniej piłkarzyków „Pij i graj!”, jedyny turniej sportowy, na którym zachęcamy do picia rzemieślniczego piwa! Zapisy: pilkarzyki@warszawskifestiwalpiwa.pl

sobota
14:00

scena główna
Gotowanie: Jarecki gotuje na scenie WFP

Jak na każdej edycji Jarek Jarecki założy fartuch by ugotować coś pysznego z piwem. Co to będzie tym razem?  Nie wiadomo, za to na pewno będzie można spróbować!

sobota
15:45

scena główna
Przedstawienie Piwnych Przewodników

Piwni Przewodnicy od lat towarzyszą Warszawskiemu Festiwalowi Piwa. Jeżeli potrzebujesz porady dotyczącej piwa lub browaru – poproś ich, chętnie pomogą! Na scenie zapytamy ich, jakie najciekawsze piwa udało im się spróbować.

sobota
16:00

scena główna
PsiePomaga – podsumowanie akcji

PsiePomaga to akcja, w ramach której razem browarami i pubami pomagamy czworonogom. Zebrane fundusze trafią do stowarzyszeń „RATUJ” i „Uszy do Góry”. Na scenie podsumujemy całą akcję i powiemy, ile pieniędzy udało nam się zebrać.

czwartek
16:00

stanowisko browaru wagabunda
Spotkanie z pisarzem: Michałem Gołkowskim i premiera piwa Sybirpunk

Wyjątkowe spotkanie na stoisku browaru Wagabunda – premiera piwa Sybirpunk i spotkanie z pisarzem Michałem Gołkowskim, twórcą m.in. uniwersum Sybirpunka. Prawdziwa gratka dla fanów fantastyki i piwa!

sobota
16:30

scena główna
Dyskusja: Belgian breweries: de la Senne, Cantillon, En Stoemelings, Petrus

Rozmowę z belgijskimi browarami, z których każdy ma zupełnie inne podejście do piwowarstwa, poprowadzi znany i lubiany Michał Kopik (Piwny Garaż). Dyskusja w języku angielskim.

czwartek
17:00

scena główna
Pokaz warzenia piwa na scenie WFP

Pokaz warzenia piwa zaprezentuje Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych (PSPD).

piątek
17:00

scena główna
Prelekcja: Przyszłość kraftu okiem oldskulowca – nadzieja czy zwątpienie?

Artur Karpiński z Browaru Golem i Beer, Bacon & Liberty podzieli się przemyśleniami o przyszłości kraftu,

sobota
17:30

scena główna
Ogłoszenie wyników konkursu Mazowiecki Beer Challange

Mazowiecki Oddział PSPD stworzył nowy konkurs dla piwowarów domowych. Na scenie WFP odbędzie się ogłoszenie wyników Mazowieckiego Beer Challange. Zwycięzca uwarzy piwo z warszawskim Browarem Palatum.

czwartek
18:00

strefa piłkarzyków
Zaproszenie na Turniej Piłkarzyków – Pij i graj!

Wszystkich miłośników małej piłki nożnej zapraszamy na turniej piłkarzyków „Pij i graj!”, jedyny turniej sportowy, na którym zachęcamy do picia rzemieślniczego piwa! Zapisy pod adresem pilkarzyki@warszawskifestiwalpiwa.pl.

piątek
18:00

strefa piłkarzyków
Zaproszenie na Turniej Piłkarzyków – Pij i graj!

Wszystkich miłośników małej piłki nożnej zapraszamy na turniej piłkarzyków „Pij i graj!”, jedyny turniej sportowy, na którym zachęcamy do picia rzemieślniczego piwa! Zapisy: pilkarzyki@warszawskifestiwalpiwa.pl

czwartek
18:00

scena główna
Docent przedstawia nowe browary

Podczas prelekcji znany i lubiany Michał „docent” Maranda (PolskieMinibrowary.pl) przedstawi debiutantów na Warszawskim Festiwalu Piwa, którzy na tej edycji wystawiają się w Sferze Nowych Browarów.

piątek
18:00

scena główna
Dyskusja: Labels – Art and Marketing

Etykiety i wizualna strona browaru jest niezwykle istotna. O pomysłach na identyfikację wizualną porozmawiają Artur Napiórkowski i Bartek Łukasiewicz (Thirst.pl) oraz graficy browarów: de la Senne i Cantillon. Dyskusja w języku angielskim.

sobota
18:00

scena główna
Licytacja: Licytuj sztosy dla fundacji Rak’n’Roll

Po raz kolejny będziemy mogli pomóc fundacji Rak’n’Roll. O 18:00 rozpocznie się licytacja doskonałych piw i tajemniczych pudełek, z której środki trafią do Fundacji. Całość poprowadzi Michał Stemplowski (Chmielobrody).

czwartek
19:00

scena główna
Przedstawienie Piwnych Przewodników

Piwni Przewodnicy od lat towarzyszą Warszawskiemu Festiwalowi Piwa. Jeżeli potrzebujesz porady dotyczącej piwa lub browaru – poproś ich, chętnie pomogą! Na scenie opowiedzą, jakie najciekawsze piwa udało im się spróbować.

piątek
19:00

scena główna
Prelekcja: O piwie przed, w trakcie i (być może) po pandemii

Michał Stemplowski (Chmielobrody Blog) poruszy temat, nad którym wszyscy się zastanawiają, ale każdy boi się powiedzieć na głos… Prelekcja „O piwie przed, w trakcie i (być może) po pandemii”

czwartek
20:00

scena główna
Prelekcja: Introwertyk dolnej fermentacji – jak dobrać piwo do charakteru?

Prelekcja blogera Michała „Sidda” Zaborowskiego (Chmielokracja), który zajmuje się piwem jako zawodowy piwowar i publicysta. Będzie zaskakująco!

piątek
20:00

murawa stadionu
Ogłoszenie wyników Warszawskiego Konkursu Piw Domowych

WKPD, czyli Warszawski Konkurs Piw Domowych im. Wojtka Trześniowskiego, to jeden z ważniejszych konkursów dla piwowarów domowych. Ogłoszenie wyników jak zwykle odbędzie się na murawie stadionu przy pełnych trybunach.

sobota
20:00

scena główna
Dyskusja: New wave of brewing – Nowa fala piwowarstwa

Jak będzie wyglądała przyszłość piwowarstwa? Z chmielin na dnie fermentora spróbuje wywróżyć ją Artur Karpiński (Browar Golem, Beer, Bacon & Liberty), który zaprosi do dyskusji gości, którzy trzymają rękę na pulsie najnowszych trendów i zmian.

czwartek
21:00

murawa stadionu
Powitanie Gości 12 Warszawskiego Festiwalu Piwa!

Nasze rozstanie trwało długo – zbyt długo. Ale teraz tym przyjemniej będzie powitać Was, drodzy Goście 12 Warszawskiego Festiwalu Piwa! Przy okazji zrobimy sobie pamiątkowe zdjęcie!

WFP9

sobota
14:15

scena główna
Viva la Mexico! Piwny raport z Meksyku

Prelekcja Przemka Iwanka (Piwo i Cydr, KraftMagia, podcast Alchemia) Czym Meksykanie przepijają ostre taco, czy do Meksyku rewolucję przemycili Amerykanie i ile kilogramów habanero można kupić za jedną IPĘ. O tym wszystkim opowie Przemek podczas prelekcji. Do zobaczenia! ¡Hasta la vista!

sobota
15:30

scena główna
Jarecki Gotuje na scenie #wfp9

Jarecki Gotuje to połączenie pasji piwowarskiej i gastronomicznej Jarka Pyciora (znanego m.in. z Craft Beer Muranów). Podczas sobotniego pokazu na scenie głównej #wfp9 zaprezentuje jak umiejętnie łączyć ze sobą pozornie niepasujące składniki, uwzględniając wśród nich zarówno piwo jak i surowce potrzebne do jego uwarzenia. Tym razem przygotuje dla Was między innymi precle ze słodem, chorizo i piwną musztardą, mus czekoladowy z podwójną IPA, oraz BeerBros. shrimp!

 

piątek
16:30

scena główna
Dyskusja z gościem specjalnym #wfp9 Stevem Dreslerem

Steve Dresler był jednym z pierwszych pracowników Sierra Nevada Brewing, przepracował jako główny piwowar ponad 34 lata i w tym czasie był odpowiedzialny za tworzenie niemal wszystkich nowych piw, wśród nich m.in. pierwszego nowożytnego piwa na tzw. mokrym chmielu, czyli szyszce świeżo zebranej z plantacji i wrzucanej do kotła bez żadnej obróbki. W czasie jego kariery browar Sierra Nevada zdobył 8 nagród i 31 medali na World Beer Cup.

sobota
17:00

scena główna
O najdziwniejszych dodatkach w piwie, czyli od śledzia po bycze jądra i nie tylko

Często w trakcie warzenia i leżakowania piwa dodawane są doń wszelkiej maści dodatki. Zest z cytrusów, płatki dębowe czy najróżniejsze przeciery i pulpy owocowe. A co jeśli piwowar pójdzie o krok dalej? W końcu kraft to też sztuka tworzenia i komponowania piwa, a sztuka przecież nie zna granic. Stąd też nierzadko możemy w piwie spotkać bardziej ekstremalne ingrediencje. Bycze jądra? Śledzie? Drożdże, pobrane ze ścian budynku? A to tylko czubek góry lodowej! Góry, którą możecie poznać nieco lepiej podczas tego wykładu.

Prowadzenie Michał Stemplowski (Chmielobrody Blog).

piątek
17:30

scena główna
Browary Zagraniczne na #wfp9 – Poznaj Piwowara

Dyskusja na scenie z przedstawicielami zagranicznych browarów obecnych na #wfp9.

sobota
18:00

scena główna
The Early Days of Craft and My Career at Sierra Nevada

Steve Dresler opowie na festiwalowej scenie o początkach amerykańskiej piwnej rewolucji i swojej karierze w browarze Sierra Nevada.

Steve Dresler był jednym z pierwszych pracowników Sierra Nevada Brewing, przepracował jako główny piwowar ponad 34 lata i w tym czasie był odpowiedzialny za tworzenie niemal wszystkich nowych piw, wśród nich m.in. pierwszego nowożytnego piwa na tzw. mokrym chmielu, czyli szyszce świeżo zebranej z plantacji i wrzucanej do kotła bez żadnej obróbki. W czasie jego kariery browar Sierra Nevada zdobył 8 nagród i 31 medali na World Beer Cup.

Ten wykład obędzie się po angielsku.

piątek
18:15

scena główna
Fermentum Mobile: Browar spod strzechy, czyli rzecz o warzeniu piwa w zagrodach Europy

Zanim stało się zuniformizowanym produktem wielkich koncernów, piwo było trunkiem warzonym w gospodarstwach w całej europie. W kilku miejscach naszego kontynentu tradycje przyrządzania „zagrodowych” piw przetrwały do dziś. Oto opowieść o współczesnych piwach typu farmhouse. 

Prowadzenie Filip Paprocki (Fermentum Mobile).

czwartek
18:15

scena główna
Docent prezentuje Strefę Nowych Browarów #wfp9

W tej edycji na festiwalu debiutują:

Wpadnij koniecznie pod scenę główną by poznać ludzi, którzy za nimi stoją. Prowadzenie Michał „Docent” Maranda z Polskie Minibrowary.

sobota
19:00

scena główna
Ogłoszenie wyników Turnieju Piłkarzykowego

Więcej informacji o samym turnieju i zapisach znajdziecie tutaj.

czwartek
19:15

scena główna
Brewing with Wet Hop

Steve Dresler opowie na scenie głównej #wfp9 o warzeniu piwa przy użyciu mokrej szyszki.

Steve Dresler był jednym z pierwszych pracowników Sierra Nevada Brewing, przepracował jako główny piwowar ponad 34 lata i w tym czasie był odpowiedzialny za tworzenie niemal wszystkich nowych piw, wśród nich m.in. pierwszego nowożytnego piwa na tzw. mokrym chmielu, czyli szyszce świeżo zebranej z plantacji i wrzucanej do kotła bez żadnej obróbki. W czasie jego kariery browar Sierra Nevada zdobył 8 nagród i 31 medali na World Beer Cup.

Ten wykład obędzie się po angielsku.

piątek
19:15

scena główna
Piwa niskoalkoholowe i bezalkoholowe – panel dyskusyjny

W panelu udział wezmą: Dawid Głuszczyński (Browar Szpunt, BeerLab Discoveries), Łukasz Rokicki (lekkoatleta, piwowar), Marcin Chmielarz (Jabeerwocky), Piotr Sosin (Trzech Kumpli – Browar Lotny). Prowadzenie Michał Sułkowski (Kilka Słów o Piwie, Piwna Mapa Warszawy).

sobota
19:40

scena główna
Granaty, wybuchające piwa. Skąd się biorą? Jak im zapobiegać? Kto za nie odpowiada? – panel dyskusyjny

O granatach podyskutujemy na scenie WFP. Dogłębnie i przekrojowo. Rozłożymy eksplozje na czynniki pierwsze, od strony technologicznej, prawnej i wizerunkowej. Będą też przykłady z życia wzięte, poszkodowane browary i sklepy. Takiej dyskusji jeszcze nie było.

Udział wezmą znakomitości sceny kraftowej:
Jurek Gibadło (Jerry Brewery, Brokreacja), Michał Stemplowski (Chmielobrody), Michał Kopik (Piwny Garaż, Kingpin), mec. Oskar Luty (kancelaria Fairfield). Panel poprowadzi Przemek Iwanek, prowadzący podcastu Alchemia, blogu Kraft Magia i inicjatywy Piwo i Cydr.

Czy uczestnikom panelu uda się znaleźć właściwe odpowiedzi na zwarte w temacie pytania? Czy atmosfera dyskusji będzie równie gorąca, jak środek lata, który obfitował w butelkowe eksplozje?

piątek
20:00

murawa stadionu
Ogłoszenie wyników Warszawskiego Konkursu Piw Domowych im. Wojciecha Trześniowskiego

WKPD to jeden z największych konkursów piw domowych w Polsce. Zwyczajowo odbywa się w weekend poprzedzający Warszawski Festiwal Piwa, a podczas festiwalu Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych ogłasza wyniki konkursu. Zdobywca nagrody głównej – Grand Prix – warzy piwo na podstawie swojej zwycięskiej receptury razem z jednym z polskich browarów rzemieślniczych, a jego premiera ma miejsce przy okazji kolejnej edycji festiwalu. Nazwa konkursu upamiętnia naszego kolegę, Wojciecha Trześniowskiego, piwowara domowego i zawodowego, który m.in. pomagał nam przy okazji pierwszych edycji festiwalu. Wojtek zginął tragicznie w wypadku w browarze.

Strona wydarzenia.

czwartek
20:15

scena główna
Podróż do początków craftu – panel dyskusyjny

W panelu udział wezmą: Dorota Chrapek (homebrewing.pl), Wojtek Frączyk (Browar Widawa), Bartek Napieraj (AleBrowar), Grzegorz Zwierzyna (Browar PINTA). Prowadzenie Michał Janiak (Małe Piwo TV).