WARSZTATY I DEGUSTACJE

CZWARTEK, 23 marca 2023 r.

czwartek
18:30 – 19:30


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

MASTERCLASS

Browar Maltgarden (j. angielski, polski / in English, Polish)

Czwarte urodziny Browaru Maltgarden! Cóż dla nas szykują? Jeszcze nie wiemy, ale możemy być pewni: będzie baaardzo grubo. Spodziewajcie się kooperacji, piw wyjątkowych i trudno dostępnych. Spotkanie poprowadzi niezrównany właściciel browaru, Łukasz Rokicki. Będzie Sto lat? / Maltgarden brewery is celebrating their 4th birthday! It’s a unique opportunity to meet the the brewery co-owner, Łukasz Rokicki. You can expect the results of many co-ops, unique and hard-to-find beers.

czwartek
18:00 – 19:00


sauna

SAUNA

Przebudzenie zmysłów: Pierwsza para na WFP

Po raz pierwszy na tej edycji festiwalu wchodzimy do sauny i zanurzamy się w ciepłe, dźwiękach i zapachach. Rozluźniamy mięśnie i uspokajamy oddech. Po seansie chłodzimy się, będzie na Was czekać dosłowny kubeł zimnej wody. W efekcie jesteśmy jak nowo narodzeni i w pełni gotowi żeby delektować się dziełami arcymistrzów sztuki słodu i chmielu.

Warto zabrać ze sobą trzy ręczniki (jeden do wytarcia, drugi do siedzenia na nim w saunie, trzeci do okrycia się) i klapki.

Oczywiście do sauny przychodzimy trzeźwi! Alkohol jest substancją której należy używać z głową, a w saunie ma tendencje do nagłego uderzenia. Dlatego do sauny polecamy pyszny kwas chlebowy, czy piwa bezalkoholowe i niskoprocentowe, których znajdziecie na festiwalu niemały wybór.

czwartek
19:30 – 20:30


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

MASTERCLASS

Browar Funky Fluid

Funky Fluid to niewątpliwie jedna z najmocniejszych marek na polskim rynku piw rzemieślniczych. Degustację swoich najciekawszych piw przeprowadzą na naszym festiwalu po raz pierwszy. Spodziewajcie się rzeczy niespodziewanych, wyjątkowych i trudno dostępnych. W gratisie smakowite opowieści osobistości, które reprezentują browar Funky Fluid.

czwartek
20:00 – 21:00


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

MASTERCLASS

Schneeeule Brauerei

Schneeeule Brauerei (Browar Sowa Śnieżna) to nasz wyjątkowy gość z Berlina. Specjalizuje się w warzeniu prawdziwego Berliner Weiße – nie zakwaszanego w kociołku, lecz na oryginalnych drożdżach ze starych butelek znalezionych w starej piwnicy. Piwo zaprezentuje główna piwowarka i pomysłodawczyni tego projektu, Ulrike Genz. This tasting will be in English / Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim.

czwartek
21:00 – 22:00


sauna

SAUNA

Ceremonia witkowa

Nasza specjalność czyli dosłowny kontakt z naturą za pośrednictwem dotyku miękkich pachnących gorących leśnych bukietów z gałęzi drzew.

Warto zabrać ze sobą trzy ręczniki (jeden do wytarcia, drugi do siedzenia na nim w saunie, trzeci do okrycia się) i klapki.

Oczywiście do sauny przychodzimy trzeźwi! Alkohol jest substancją której należy używać z głową, a w saunie ma tendencje do nagłego uderzenia. Dlatego do sauny polecamy pyszny kwas chlebowy, czy piwa bezalkoholowe i niskoprocentowe, których znajdziecie na festiwalu niemały wybór.

czwartek
21:00 – 22:00


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

SŁUCHOWISKO

Czarcia Stopka i inne legendy – Piotr Corso i Browar Bałtów – Wstęp Wolny!

Piotr Corso jest pisarzem, który stworzył cykl fascynujących opowiadań związanych z regionem Bałtowa i jego legendami. Każde z opowiadań ma taką nazwę, jak piwo browaru Bałtów. Wpadajcie posłuchać wypasionych słuchowisk w klimacie fantasy z piwem w dłoni. Całkiem za free!

PIĄTEK, 24 marca 2023 r.

piątek
16:30 – 17:30


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

DEGUSTACJA / TASTING

Hottest Polish Craft Breweries (j. angielski/ in English)

What are the hottest Polish craft breweries? During our tasting you can try them yourself! Our experienced taster and ex-brewer, Jacek Błędowski, will offer you a unique sellection of the newest trends in Poland, as well as some juicy anegdotes. This tasting will be in English / Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim.

piątek
17:00 – 18:00


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

DEGUSTACJA / TASTING

Find French Beer

Find French Beers is a project that intruduces the most interesting craft breweries from the country best known for its wine. This is a unique opportunity to try 5 special beers from 5 splendid French breweries that joined us in Poland for the first time: L’Instant, Ice Breaker, 90BPM, Gekko Brewing, Les Intenables. The brewers will present the beers themself! This tasting will be in English / Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim.

piątek
18:00 – 19:00


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

FLAVORACTIV

Szkolenie z sensoryki piwnej / Beer Sensory Practices (j. angielski)

Warsztat będący doskonałą okazją by podszkolić się sensorycznie na profesjonalnych próbkach firmy FlavorActiV i to pod okiem dr. Borisa Gadzova, który na co dzień zajmuje się piwną sensoryką i szkoleniami w browarach rozsianych po całej Europie. Warsztat składa się z części teoretycznej oraz degustacji, podczas której będzie okazja zapoznać się z cechami smakowo-aromatycznymi występującymi w piwie. Całość zostanie uzupełniona demonstracją rekomendowanych technik degustacji. Uwaga! Ten warsztat będzie prowadzony w języku angielskim / This workshop will be in English

piątek
19:00 – 20:00


sauna

SAUNA

Seans chmielowy

Serwujemy alternatywne doświadczenie chmielu i nietypowy wymiar seansu aromaterapeutycznego. To tak jakby wskoczyć do IPA’y 🙂

Warto zabrać ze sobą trzy ręczniki (jeden do wytarcia, drugi do siedzenia na nim w saunie, trzeci do okrycia się) i klapki.

Oczywiście do sauny przychodzimy trzeźwi! Alkohol jest substancją której należy używać z głową, a w saunie ma tendencje do nagłego uderzenia. Dlatego do sauny polecamy pyszny kwas chlebowy, czy piwa bezalkoholowe i niskoprocentowe, których znajdziecie na festiwalu niemały wybór.

piątek
20:00 – 21:30


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

FLAVORACTIV

Niekorzystne aromaty pochodzące z surowców, zacierania i warzenia / Off-flavours related to raw materials, mashing & wort boling (zaawansowany kurs) (j. angielski)

Nic nie jest w stanie zastąpić wiedzy i umiejętności zdobytych podczas profesjonalnych szkoleń sensorycznych. Szczególną okazją do poszerzenia wiedzy piwnej są zaawansowane warsztaty sensoryczne, polecane producentom piwa, piwowarom, sędziom i entuzjastom piwa. Pod okiem dr. Borisa Gadzova uczestnicy zgłębią o negatywnych cechach sensorycznych, które wynikają z surowców oraz procesów technologicznych. Jak zacieranie i warzenie mogą wpłynąć na cechy smakowo-aromatyczne piwa? Warsztat składa się z części teoretycznej oraz degustacji, podczas której będzie okazja zapoznać się z cechami smakowo-aromatycznymi występującymi w piwie. Uwaga! Ten warsztat będzie prowadzony w języku angielskim / This workshop will be in English

piątek
20:00 – 21:30


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

DEGUSTACJA / TASTING

Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo

Zafascynował Cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz próbować nowe piwa? Doskonale! Zapraszamy Cię na warsztaty degustacji. Możesz rozwinąć swoje umiejętności i dowiedzieć się jak profesjonalnie oceniać piwo. Dowiesz się, jak robią to zawodowi sensorycy, sędziowie piwa z Polski i zagranicy. Poznasz grupy smaków i aromatów oraz nauczysz się je rozpoznawać. Prowadzi doświadczony sędzia piwa, Michał Kopik.

piątek
21:00 – 22:00


sauna

SAUNA

Leć głosie, czyli uwalnianie głosu w saunie

Wspólna podróż w dźwiękach przy akompaniamencie Shruti Box’a i śpiewie gardłowym.
Każdy wokal dokłada tu cegiełkę do wspólnego brzmienia i nie ważne tu czy masz zdolności wokalne – chodzi o uwolnienie tego co nam w duszy siedzi.

Warto zabrać ze sobą trzy ręczniki (jeden do wytarcia, drugi do siedzenia na nim w saunie, trzeci do okrycia się) i klapki.

Oczywiście do sauny przychodzimy trzeźwi! Alkohol jest substancją której należy używać z głową, a w saunie ma tendencje do nagłego uderzenia. Dlatego do sauny polecamy pyszny kwas chlebowy, czy piwa bezalkoholowe i niskoprocentowe, których znajdziecie na festiwalu niemały wybór.

piątek
21:30 – 22:30


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

SŁUCHOWISKO

Czarcia Stopka i inne legendy – Piotr Corso i Browar Bałtów – Wstęp Wolny!

Piotr Corso jest pisarzem, który stworzył cykl fascynujących opowiadań związanych z regionem Bałtowa i jego legendami. Każde z opowiadań ma taką nazwę, jak piwo browaru Bałtów. Wpadajcie posłuchać wypasionych słuchowisk w klimacie fantasy z piwem w dłoni. Całkiem za free!

SOBOTA, 25 marca 2023 r.

sobota
11:00 – 12:00


Agrikola

BIEG / RACE

Wybiegaj Browarka!

W sobotę o 11 zapraszamy na bieg rekreacyjny przed #15 Warszawskim Festiwalem Piwa! Bieg poprowadzi Bogusław Mamiński, wicemistrz świata i Europy, olimpijczyk i miłośnik piwa! Będzie to bieg rekreacyjny, dostosowany do uczestników. Planujemy przebiec ok. 3 km – w zależności od uczestników. Bieg organizujemy we współpracy z Biegnij Warszawo!

Start: 11:00 spod bramy głównej Legii Warszawa (wejście A1 od ul. Łazienkowskiej)
Szatnie: od 10:40
Zapisy: na stoisku festiwalowym Warszawskiego Festiwalu Piwa (II piętro)

Co zapewniamy uczestnikom:
– piwo bezalkoholowe na mecie od rzemieślniczego browaru Maryensztadt
– dostęp do szatni/pryszniców Legii Warszawa
– wejściówka na Warszawski Festiwal Piwa

Organizator akcji: Wolny Kraft, Biegnij Warszawo, Warszawski Festiwal Piwa, Browar Maryensztadt

    sobota
    14:00 – 15:00


    sala warsztatowa pierwsze piętro
    workshop room first floor

    DEGUSTACJA / TASTING

    Craft beer recipe development with Weyermann® Specialty Malts

    Wykład prowadzony przez Axela Jany’ego z Weyermann® Specialty Malts. To godzinna sesja, w której teoria zostanie połączona z praktyką, czyli samplami piw, które powstały ze słodów Weyermann® w ich pilotażowym browarze w Bambergu. Wydarzenie zarówno dla piwowarów chcących pogłębić swoją wiedzę dotyczącą słodów, jak i dla fanów oryginalnych piw z pilotażowego browaru, na co dzień nie dostępnych w sklepach. This tasting will be in English / Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim.

    Piwa, które będą serwowane:

    1. Bamberger Hofbräu Lager uwarzony z Barke
    2. # 49, unfiltered Zoigl style Keller beer uwarzony z Isaria 1924
    3. Bayernkönig, to nazwa pszenicy i piwa, które z niej powstało
    4. Schlotfegerla Smoke Beer
    5. London Calling Porter ze słodem Carafa®

    sobota
    15:30 – 16:30


    sala warsztatowa pierwsze piętro
    workshop room first floor

    MASTERCLASS

    PINTA Barrel Brewing

    PINTA Barrel Brewing to jeden z najbardziej zaawansowanych projektów warzenia piw specjalnie do starzenia w beczkach. Mówiąc krótko: powstają tu same wyjątkowe piwa. A czego się spodziewać na degustacji Masterclass? Piw ultra rzadkich, dzikusów i nowości prosto z beczuszek Pinta Barrel Brewing! Degustację poprowadzą twórcy piw we własnej osobie.

    sobota
    16:00 – 17:00


    sala warsztatowa pierwsze piętro
    workshop room first floor

    DEGUSTACJA / TASTING

    Poznaj Świat Piwa

    Degustacja “Poznaj Świat Piwa” to stała pozycja w festiwalowym menu. Jest świetnym wyborem, jeśli stawiasz pierwsze kroki w świecie piwa rzemieślniczego! Nasz ekspert wprowadzi Cię w ten fascynujący świat. Dowiesz się, jak należy degustować piwo, a następnie przećwiczysz to w praktyce na sześciu różnych stylach. Pojawią się tu zarówno trunki lekkie, jak i deserowe, gorzkie jak i słodkie, a może nawet słone i kwaśne. Zaznajomimy Cię się z bogactwem piwnego rzemiosła. Po tym spotkaniu dostrzeżesz, że „jasne z pianką” już nie smakuje tak samo, a określenie “złoty trunek” to zdecydowanie za mało, by opisać niezwykły świat piwa. Spotkanie poprowadzi piwowar i fan piwa, Jacek Błędowski.

    sobota
    17:00 – 18:00


    sala warsztatowa pierwsze piętro
    workshop room first floor

    MASTERCLASS

    Nepo Brewing

    Browar Nepo (wcześniej znany jako Nepomucen) to jeden z najbardziej kreatywnych i cenionych polskich browarów rzemieślniczych. Będzie to ich pierwszy Masterclass na Warszawskim Festiwalu Piwa. Dlatego postanowili zaprezentować się godnie. Na degustację zabiorą potężne piwa: imperialne stouty, piwa leżakowane w beczkach, piwa unikatowe, niedostępne i krótkie serie. Czyli same rodzyneczki!

    sobota
    17:00 – 18:00


    sauna

    SAUNA

    Jak kot na zapiecku – leniwa sesja saunowa

    Nasz saunowy wehikuł daje możliwość odcięcia się od zgiełku festiwalowego, 
aby znaleźć równowagę. Jest to okazja by wczuć się w siebie i uruchomić wszystkie zmysły.

    Warto zabrać ze sobą trzy ręczniki (jeden do wytarcia, drugi do siedzenia na nim w saunie, trzeci do okrycia się) i klapki.

    Oczywiście do sauny przychodzimy trzeźwi! Alkohol jest substancją której należy używać z głową, a w saunie ma tendencje do nagłego uderzenia. Dlatego do sauny polecamy pyszny kwas chlebowy, czy piwa bezalkoholowe i niskoprocentowe, których znajdziecie na festiwalu niemały wybór.

    sobota
    17:30 – 19:00


    sala warsztatowa pierwsze piętro
    workshop room first floor

    DEGUSTACJA / TASTING

    Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo

    Zafascynował Cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz próbować nowe piwa? Doskonale! Zapraszamy Cię na warsztaty degustacji. Możesz rozwinąć swoje umiejętności i dowiedzieć się jak profesjonalnie oceniać piwo. Dowiesz się, jak robią to zawodowi sensorycy, sędziowie piwa z Polski i zagranicy. Poznasz grupy smaków i aromatów oraz nauczysz się je rozpoznawać. Prowadzi doświadczony sędzia piwa, Michał Kopik.

    sobota
    18:30 – 19:30


    sala warsztatowa pierwsze piętro
    workshop room first floor

    DEGUSTACJA / TASTING

    Top Polish Craft Beers To Try This Season (j. angielski/ in English)

    There’s a lot going on in Polish craft beer market. More and more new breweries appear, brewing great quality beers. So, what’s new? We keep an eye on Polish craft. Discover the selection of 6 most interesting beers from Polish breweries chosen by beer judge and beer fan, Jacek Błędowski. This tasting will be in English / Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim.

    sobota
    19:00 – 20:00


    sauna

    SAUNA

    Ceremonia witkowa

    Nasza specjalność czyli dosłowny kontakt z naturą za pośrednictwem dotyku miękkich pachnących gorących leśnych bukietów z gałęzi drzew. Będziemy was tymi witkami masować, ogrzewać, otulać a nawet chłostać.

    Warto zabrać ze sobą trzy ręczniki (jeden do wytarcia, drugi do siedzenia na nim w saunie, trzeci do okrycia się) i klapki.

    Oczywiście do sauny przychodzimy trzeźwi! Alkohol jest substancją której należy używać z głową, a w saunie ma tendencje do nagłego uderzenia. Dlatego do sauny polecamy pyszny kwas chlebowy, czy piwa bezalkoholowe i niskoprocentowe, których znajdziecie na festiwalu niemały wybór.

    sobota
    19:30 – 20:30


    sala warsztatowa pierwsze piętro
    workshop room first floor

    DEGUSTACJA / TASTING

    Legendary Polish Beers You Can’t Miss (j. angielski/ in English)

    There are some iconic beers everybody knows. You should know them, if you want to understand what Polish craft is. Discover 6 legendary beers, selected by beer judge and beer fan, Jacek Błędowski. This tasting will be in English / Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim.

    sobota
    20:00 – 21:00


    sala warsztatowa pierwsze piętro
    workshop room first floor

    SŁUCHOWISKO

    Czarcia Stopka i inne legendy – Piotr Corso i Browar Bałtów – Wstęp Wolny!

    Piotr Corso jest pisarzem, który stworzył cykl fascynujących opowiadań związanych z regionem Bałtowa i jego legendami. Każde z opowiadań ma taką nazwę, jak piwo browaru Bałtów. Wpadajcie posłuchać wypasionych słuchowisk w klimacie fantasy z piwem w dłoni. Całkiem za free!

    sobota
    21:00 – 22:00


    sauna

    SAUNA

    Spotkanie z żywiołami

    Po raz ostatni na tej edycji festiwalu zanurzamy się w ciepłe, dźwiękach i zapachach. Po seansie chłodzimy się, będzie na Was czekać dosłowny kubeł zimnej wody. W efekcie jesteśmy jak nowo narodzeni i w pełni gotowi żeby delektować się dziełami arcymistrzów sztuki słodu i chmielu.

    Warto zabrać ze sobą trzy ręczniki (jeden do wytarcia, drugi do siedzenia na nim w saunie, trzeci do okrycia się) i klapki.

    Oczywiście do sauny przychodzimy trzeźwi! Alkohol jest substancją której należy używać z głową, a w saunie ma tendencje do nagłego uderzenia. Dlatego do sauny polecamy pyszny kwas chlebowy, czy piwa bezalkoholowe i niskoprocentowe, których znajdziecie na festiwalu niemały wybór.

    SCENA GŁOWNA

    CZWARTEK, 23 marca 2023 r.

    czwartek
    18:00 – 19:00


    scena główna

    PRELEKCJA / PRELECTION

    Docent przedstawia nowe browary

    Przyjemność otwarcia sceny jak zwykle przypada Docentowi i Debiutantom, czyli browarom, które po raz pierwszy zaprezentują się na Warszawskim Festiwalu Piwa. Prowadzi Michał Maranda (Polskie Minibrowary.pl)

    czwartek
    19:00 – 20:00

    scena główna

    NADWIŚLAŃSKA OLIMPIADA SENSORYCZNA / THE VISTULA VALLEY SENSORY OLYMPICS

    II Piwne Sensoryczne Mistrzostwa Polski – eliminacje

    Masz nosa do piwa? Wyczuwasz wady z kilometra? Przyjdź i zmierz się z najlepszymi nosami w branży i zdobądź zaszczytny tytuł najlepszego sensoryka roku. II edycja konkursu sensorycznego Piwne Sensoryczne Mistrzostwa Polski.

    czwartek
    20:00


    murawa stadionu

    WIELKIE OTWARCIE / GRAND OPENING

    Witamy na 15 Warszawskim Festiwalu Piwa

    Wielkie Otwarcie WFP odbędzie się na murawie stadionu Legii, a śledzić je będzie można z trybun loży VIP. Powitanie gości Festiwalu będzie z prawdziwą pompą! Będzie się działo!

    czwartek
    21:30 – 22:00

    scena główna

    NADWIŚLAŃSKA OLIMPIADA SENSORYCZNA / THE VISTULA VALLEY SENSORY OLYMPICS

    II Piwne Sensoryczne Mistrzostwa Polski – finał

    Finał II edycji konkursu Piwne Sensoryczne Mistrzostwa Polski – kto jest najlepszym sensorykiem? Kto tym razem wykaże się najlepszym nosem? Będą emocje!

    PIĄTEK, 24 marca 2023 r.

    piątek
    16:15 – 16:30


    scena główna

    BEER GUIDES / PIWNI PRZEWODNICY

    Przedstawienie Piwnych Przewodników Warszawskiego Festiwalu Piwa

    Chcesz dowiedzieć się, gdzie znaleźć ulubione piwo lub browar? Potrzebujesz pomocy lub porady? Pomoże ci Piwny Przewodnik! Przedstawiamy Piwnych Przewodników, którzy pomagają Gościom Warszawskiego Festiwalu Piwa.

    piątek
    16:30 – 17:00


    scena główna

    AKCJA

    Belgian Beer Week

    Belgian Beer Week to wyjątkowe wydarzenie. Przez cały tydzień w belgijskich pubach i restauracjach swoje święto obchodzi piwo! O wydarzeniach podczas Belgijskiego Tygodnia Piwa opowie Dieter Proost (w języku angielskim).

    piątek
    17:00 -17:30


    scena główna

    ROZMOWA

    Rozmaitość jest wspaniała: Sint Bernardus

    St. Bernardus, jak sama nazwa wskazuje, to browar prowadzony przez zakonników – trapistów, którzy warzą piwo. O tym niezwykłym belgijskim browarze, z przedstawicielem browaru porozmawia Michał Stemplowski, czyli Chmielobrody (w języku angielskim).

    piątek
    17:30 – 18:00


    scena główna

    ROZMOWA

    Rozmaitość jest wspaniała: Schneeeule Brauerei

    Co warto pić w Berlinie? Oczywiście Berliner Weisse. A jedne z najlepszych przykładów Berlinerów wychodzą spod ręki Ulriki, piwowarki browaru Schneeeule, czyli Śnieżna Sowa. Z piwowarką berlińskiego Schneeeule porozmawia Michał Kopik z bloga Piwny Garaż (w języku angielskim).

    piątek
    18:00 – 18:45


    scena główna

    PODRÓŻE / TRAVELS

    Piwny Eurotrip Państwa Trząskich

    Wojtek Trząski ma dwie pasje piwo i podróże. Do nich spokojnie można dołożyć trzecią: opowiadanie, jak udaje mu się łączyć jedną z drugą. Tym razem zabierze nas w piwną podróż przez Europę. Wypytywać Wojtka będzie Mateusz „Rudy” Kubiak, który prowadzi podróżniczą audycję Kręte Ścieżki w Radio Kampus.

    piątek
    18:45 – 19:00


    scena główna

    KONKURS / CONTEST

    Wznieśmy toast

    Przyjdź, wznieś toast i wygraj nagrody! Szybciutki konkursik dla tych, którym nie brakuje języka.

    piątek
    19:00 – 20:30


    scena główna

    KONKURS / CONTEST

    Wyzwanie ostrości

    Po raz drugi na scenie #WFP odbędzie się Wyzwanie Ostrości, czyli konkurs ostrego jedzenia z browarem Gryfus. Każdy może stawać w szranki. Ale przemyślcie to dobrze. Sosy dostarcza Dziki Bill, będzie więc naprawdę ostro!

    piątek
    20:30 – 21:30


    scena główna

    KONKURS / CONTEST

    Sroga Werwa – Harpagan Cup

    Sroga nazwa i srogi konkurs. Przyjdź, wykaż się tężyzną i kulturą. Tym razem fizyczną. Siłacze i harpagani mile widziani! Będą nagrody od browaru Harpagan.

    SOBOTA, 25 marca 2023 r.

    sobota
    13:00 – 13:30


    scena główna

    AKCJA

    Wybiegaj browarka!

    Czy piwo musi równać się piwny brzuszek? Ależ skądże. Jest wiele fanów kraftu, którzy dbają o zdrowy tryb życia. Zapraszamy na rozmowę o sportowej akcji Wolnego Kraftu

    sobota
    13:30 -14:00


    scena główna

    OGŁOSZENIE WYNIKÓW

    Ogłoszenie wyników plebiscytu na Miejsce Roku Piwnej Mapy Warszawy

    Piwna Mapa Warszawy od lat organizuje plebiscyt na najlepsze piwne miejsca stolicy. Kto tym razem zostanie doceniony? Gdzie jest najlepszy warszawski multitap? Do którego sklepu specjalistycznego warto zajrzeć? Wyjaśni się na scenie #WFP.

    sobota
    14:00 -15:30


    scena główna

    GOTOWANIE

    Jarecki gotuje na scenie Warszawskiego Festiwalu Piwa

    Jak przy każdej edycji nie może zabraknąć kulinariów. Znany i lubiany Jarek Jarecki będzie na scenie WFP pichcił dania na bazie piwa. A następnie częstował uczestników Festiwalu. Co ugotuje tym razem?

    sobota
    15:30 -16:00


    scena główna

    ROZMOWA

    Czarcia Stopka i inne legendy – rozmowa z Piotrem Corso, autorem legend stworzonych wspólnie z Browarem Bałtów

    Piotr Corso jest pisarzem, który stworzył cykl fascynujących opowiadań związanych z regionem Bałtowa i jego legendami. Każde z opowiadań ma taką nazwę, jak piwo browaru Bałtów. A słuchowisk na podstawie opowiadań będzie można wysłuchać w Salach Warsztatowych #WFP!

    sobota
    16:00 – 17:00


    scena główna

    DYSKUSJA / DISCUSSION

    Find French Beer, czyli 5 francuskich browarów naraz L’Instant, Ice Breaker, 90BPM, Gekko Brewing, Les Intenables

    Po raz pierwszy na Warszawskim Festiwalu Piwa (a kto wie, może nawet w Polsce) pojawi się tak mocna reprezentacja świetnych rzemieślniczych browarów z Francji. Z ich przedstawicielami porozmawia Michał Stemplowski czyli Chmielobrody (w języku angielskim).

    sobota
    17:00 – 17:45


    scena główna

    PRELEKCJA

    Wiwisekcja smaku

    Artur Karpiński nie bierze jeńców. A jego prelekcji słucha się z zapartym tchem. Tym razem hipnotyzujący Artur opowie o smaku. Dokładnie mówiąc, przeprowadzi jego wiwisekcję. Na scenie #WFP.

    sobota
    18:00 -19:45


    scena główna

    LICYTACJA CHARYTATYWNA

    Licytuj piwne sztosy!

    Fani piwa mają wielkie serca! Po raz kolejny na Warszawskim Festiwalu Piwa przeprowadzimy chartytatywną licytacja dla stowarzyszenia Od-Do. Wylicytować będzie można prawdziwe perełki, a także super-kolekcjonerskie birofilia. Warto to zobaczyć na żywo! Będą emocje!

    sobota
    20:00 – 21:00


    scena główna

    STAND-UP

    Sidd nie żyje

    Mocny tytuł i mocne show. Wzbudza kontrowersyjne uczucia: od śmiechu, aż po nienawiść. Michał “Sidd” Zaborowski, najlepszy piwny standuper w Polsce (kto wie, czy nie jedyny?).