PL/EN
26–28 października
Stadion Miejski
Legii Warszawa
Łazienkowska 3

wstęp: 15 zł // pt 14-0, sb 12-0, nd 11-23

Program

Zapraszamy na 3 dni piwnego świętowania

Warszawski Festiwal Piwa zaprasza wszystkich miłośników piwa i piwowarów domowych na wykłady, panele dyskusyjne, warsztaty i degustacje przy których spędzimy wspólnie 3 dni na Stadionie Miejskim Legii Warszawa. Każdy, nawet początkujący w świecie piwa rzemieślniczego, znajdzie tutaj coś dla siebie.

 

 

 

 

 

 

UWAGA! Bilety na degustacje i warsztaty nie upoważniają do wstępu na festiwal. Prosimy nabyć osobno bilet wstępu lub karnet 3-dniowy.

Bilet na degustację „Poznaj Świat Piwa”: 39 zł (do 30.04), 45 zł (od 1.05)
Bilet na degustację „Discover the World of Polish Craft Beer!”: 43 zł (do 30.04), 49 zł (od 1.05)
Bilet na degustację „Piwa Kwaśne”: 43 zł (do 30.04), 49 zł (od 1.05)
Bilet na degustację „Polskie cydry rzemieślnicze”: 49 zł (do 30.04), 55 (od 1.05)
Bilet na degustację „Polish Baltic Porters”: 49 zł (do 30.04), 55 zł (od 1.05)
Bilet na degustację „Degustacja piw z browaru Founders / Founders tasting”: 49 zł (do 30.04), 59 zł (od 1.05)
Bilet na degustację „Degustacja piw z browaru BOON / BOON tasting”: 49 zł (do 30.04), 59 zł (od 1.05)
Bilet na warsztat „Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo?”: 39 zł (do 30.04), 45 zł (od 1.05)
Bilet na warsztat FlavorActiV: 65 zł (do 30.04), 75 zł (od 1.05)

Ilość miejsc jest ograniczona!

UWAGA! Bilety na degustacje i warsztaty nie upoważniają do wstępu na festiwal. Prosimy nabyć osobno bilet wstępu lub karnet 3-dniowy.

Program może ulec niewielkim zmianom z przyczyn od nas niezależnych.
Zapraszamy do zapoznania się z harmonogramem.

 

Degustacje płatne – sale warsztatowe (1 piętro)

Czwartek, 24 maja 2018

 

Czwartek 17:30
sala warsztatowa

Discover the World of Polish Craft Beer

This tasting is prepared for people who don’t know how to start with Polish Craft Beer. It will feature 6 Polish beers in different styles selected by Przemek Iwanek (Polish Homebrewers Association, Piwo i Cydr). He will talk about different styles of beer and how you should taste it, but also about Polish craft beer scene and what is worth trying at this edition of the festival in his opinion. This tasting will be in English.

Ta degustacja przygotowana jest przede wszystkim (ale nie tylko!) dla osób przyjeżdżających na nasz festiwal z zagranicy. Uczestnicy spróbują 6 polskich piw rzemieślniczych wybranych przez Przemka Iwanka. Tak jak na zwykłym “Poznaj Świat Piwa”, prowadzący opowie o stylach i o tym jak degustować piwo, a także przybliży nieco polską scenę rzemieślniczą i zarekomenduje czego, jego zdaniem, warto spróbować na tej edycji festiwalu. Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim.

Czwartek 19:00
sala warsztatowa

Poznaj Świat Piwa

Podróż przez różnorodne piwne style, która ma na celu zapoznać uczestników z bogactwem piwnego świata. Pojawią się tu zarówno piwa lekkie, jak i deserowe, gorzkie jak i słodkie. Po tym spotkaniu „jasne z pianką” nie będzie już nigdy smakować tak samo, a świat piwa stanie przed Tobą otworem. Uczestnicy degustacji otrzymają próbki 6 piw. Degustację poprowadzi Janek Gadomski, sędzia PSPD i doświadczony piwowar domowy (Alchemia Podcast, Browar Monsters).

 

Piątek, 25 maja 2018

 

Piątek 17:00
sala warsztatowa

Poznaj Świat Piwa

Podróż przez różnorodne piwne style, która ma na celu zapoznać uczestników z bogactwem piwnego świata. Pojawią się tu zarówno piwa lekkie, jak i deserowe, gorzkie jak i słodkie. Po tym spotkaniu „jasne z pianką” nie będzie już nigdy smakować tak samo, a świat piwa stanie przed Tobą otworem. Uczestnicy degustacji otrzymają próbki 6 piw. Prowadzi Przemek Iwanek (Piwo i Cydr).

Piątek 17:00
sala warsztatowa

Degustacja piw z browaru Founders / Founders tasting

Founders to jeden z najbardziej rozpoznawalnych amerykańskich browarów rzemieślniczych, który zasłynął m.in. kultowymi KBS i CBS. Degustację poprowadzi przedstawiciel browaru Tim Traynor, który na co dzień odpowiada za rynek brytyjski, irlandzki i hiszpański, a jej uczestnicy spróbują 5 różnych piw z browaru Founders. Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim / This tasting will be in English.

Piątek 18:30
sala warsztatowa

Piwa Kwaśne

Niegdyś piwa kwaśne kojarzone były jedynie z Belgią. Dzisiaj za sprawą piwnej rewolucji robione są już praktycznie wszędzie na świecie. Jeśli chcesz spróbować 6 kwaśnych piw w różnych stylach i jednocześnie dowiedzieć się m.in. co sprawia, że piwo jest kwaśne oraz czy istnieje tylko jeden rodzaj kwaśności, to ta degustacja spełni twoje oczekiwania. Degustację poprowadzi Janek Gadomski, sędzia PSPD i doświadczony piwowar domowy (Alchemia Podcast, Browar Monsters).

Piątek 18:30
sala warsztatowa

FlavorActiv: Dobre praktyki oceny piw / Beer Sensory Best Practices

Warsztat będący doskonałą okazją by podszkolić się sensorycznie na profesjonalnych próbkach firmy FlavorActiV i to pod okiem dr. Borisa Gadzova, który na co dzień zajmuje się piwną sensoryką i szkoleniami w browarach rozsianych po całej Europie. Warsztat składa się z 30-minutowej części teoretycznej oraz 60-minutowej degustacji podczas której będzie okazja zapoznać się z 10 podstawowymi niepożądanymi aromatami w piwie. Całość zostanie uzupełniona demonstracją rekomendowanych technik degustacji. Uwaga! Ten warsztat będzie prowadzony w języku angielskim / This workshop will be in English.

 

Sobota, 26 maja 2018

Sobota 14:30
sala warsztatowa

Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo.

Zafascynował Cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz próbować nowe piwa? Doskonale! Zapraszam Cię na warsztaty degustacyjne. Możesz rozwinąć swoje umiejętności i dowiedzieć się jak profesjonalnie oceniać piwo. Zobaczysz, jak robią to zawodowi sensorycy, sędziowie piwa z Polski i zagranicy. Poznasz grupy smaków i aromatów oraz nauczysz się je rozpoznawać. Każdy uczestnik oceni próbki 4 piw. Prowadzi Przemek Iwanek (Piwo i Cydr), który na co dzień zajmuje się szkoleniem sędziów piwnych PSPD.

Sobota 15:00
sala warsztatowa

Polish Baltic Porters

Baltic Porters are often called Poland’s brewing treasure. Even in the darkest ages of brewing many breweries kept making them and they still do. After beer revolution started, many more breweries joined with their interpretation of this majestic style. During this tasting we will present both old school and newer examples carefully selected by Aleksander Hurko (beer judge, Alchemia Podcast, Monsters Brewery). Participants will receive 6 beer samples. This tasting will be in English!

Portery Bałtyckie są często nazywane piwowarskim skarbem Polski. Nawet w najczarniejszych czasach piwowarstwa w Polsce wiele browarów nie przestawało ich warzyć i robią to do dzisiaj. Po tym jak wybuchła w Polsce tzw. piwna rewolucja, dołączyło do nich wiele browarów nowofalowych, ze swoją interpretacją tego majestatycznego stylu. W czasie tej degustacji zaprezentujemy zarówno stare, jak i nowe przykłady, starannie wybrane przez Aleksandra Hurko (sędzia PSPD, Alchemia Podcast, Browar Monsters). Uczestnicy otrzymają próbki 6 piw. Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim!

Sobota 16:30
sala warsztatowa

FlavorActiV: Wady piwa wynikające z utlenienia, dobre praktyki sensoryczne i analityczne służące monitorowaniu stabilności piwa / Oxidation off-flavors, Best sensory & Analytical practices for monitoring Flavour Stability

Warsztat będący doskonałą okazją by podszkolić się sensorycznie na profesjonalnych próbkach firmy FlavorActiV i to pod okiem dr. Borisa Gadzova, który na co dzień zajmuje się piwną sensoryką i szkoleniami w browarach rozsianych po całej Europie. Warsztat składa się z 30-minutowej części teoretycznej oraz 60-minutowej degustacji podczas której będzie okazja zapoznać się z 10 aromatami, które mogą pojawić się w piwie w wyniku jego utlenienia. Całość zostanie uzupełniona demonstracją rekomendowanych technik degustacji. Wbrew pozorom ten warsztat nie jest skierowany tylko do zaawansowanych. Wady wynikające z utlenienia występują bardzo często, a umiejętność ich rozpoznawania przyda się każdemu miłośnikowi piwa. Uwaga! Ten warsztat będzie prowadzony w języku angielskim / This workshop will be in English.

Sobota 16:30
sala warsztatowa

Degustacja piw z browaru BOON / BOON tasting

Browar Boon znajduje się w belgijskiej miejscowości Lembeek. Nie powinno zatem dziwić, że słynie z produkcji lambików. Warto wspomnieć, że większość wiśni i malin, które trafiają do ich krieka i framboise pochodzi z Polski. Degustację poprowadzi Karel Boon, a jej uczestnicy spróbują 5 piw z browaru BOON. Będą to: Boon Oude Geuze, Boon Oude Geuze Mariage Parfait, Boon Framboise, Boon Oude Kriek, Boon VAT 109.

Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim / This tasting will be in English.

Sobota 18:00
sala warsztatowa

Polskie Cydry Rzemieślnicze

Najlepsza degustacja cydrów rzemieślniczych w Polsce. Będą cydry polskie, być może także zagraniczne. Jakie? To niespodzianka. Oczywiście będzie też, tradycyjnie, cydrowy Gość. Uczestnicy otrzymają próbki 6 cydrów. Degustację poprowadzi Przemek Iwanek (Piwo i Cydr)

Sobota 18:30
sala warsztatowa

Poznaj Świat Piwa

Podróż przez różnorodne piwne style, która ma na celu zapoznać uczestników z bogactwem piwnego świata. Pojawią się tu zarówno piwa lekkie, jak i deserowe, gorzkie jak i słodkie. Po tym spotkaniu „jasne z pianką” nie będzie już nigdy smakować tak samo, a świat piwa stanie przed Tobą otworem. Uczestnicy degustacji otrzymają próbki 6 piw. Prowadzi Aleksander Hurko (sędzia PSPD, Alchemia Podcast, Browar Monsters).

 

Wykłady bezpłatne – scena główna (2 piętro)

Czwartek, 24 maja 2018

Czwartek 17:00
scena główna

Docent prezentuje Strefę Nowych Browarów #wfp8

Czwartek 19:00
sala warsztatowa

Lallemand: Wild & Sour Beers – Science or art?

we współpracy z Marxam Brewing

An overview of production techniques for wild and sour beers with particular focus on the microflora involved, what they contribute and how they can be controlled.

Robert Percival is a qualified brewing professional with extensive experience in quality and technical roles in beer production, having been a Technical Brewer and QA analyst, with quality experience across manufacturing and packaging for both multi-national and regional brewing companies in the UK. Now working for yeast and bacteria specialists Lallemand as technical sale manager for Europe, he was the IBD young brewer of the year 2013/14 and is an expert in the fields of fermentation and cask beer production. In 2016 Robert qualified as a Doemans Beer Sommelier via the World Brewing Academy program.

Czwartek 19:30
scena główna

Podchmielona historia Warszawy

Zapraszamy na spotkanie, poświęcone warszawskiemu piwowarstwu od średniowiecza do współczesności. W powszechnej świadomości warszawskiej temat ten ogranicza się do firmy „Haberbusch & Schiele” oraz jej powojennego kontynuatora. Być może ktoś słyszał jeszcze o Machlejdzie, Kijoku i Jungu. Tymczasem jest to wierzchołek góry lodowej, którą prowadzący postara się przedstawić nieco szerzej. Będzie to zarazem promocja książki pt. „Podchmielona historia Warszawy”, która ukazała się w kwietniu nakładem „Skarpy Warszawskiej”. Wykład będzie zilustrowany dużą ilością zdjęć i rycin.

Poprowadzi go autor książki Piotr Wierzbicki – warszawiak z dziada, choć może już nie z pradziada. W latach 80. i 90. działał na undergroundowej scenie muzycznej jako wydawca, organizator i dziennikarz. DJ radiowy, związany m.in. z legendarną Rozgłośnią Harcerską i Radiostacją, oraz imprezowy – rezydent praskiego klubu Hydrozagadka. Od 2011 r. pracuje jako przewodnik warszawski. Założyciel facebookowego profilu „Warszawa Na Wyrywki”. Opracował około 50 warszawskich tras pieszych, rowerowych i wiślanych, które regularnie powtarza. Od kilku lat prowadzi varsavianistyczne wykłady w żoliborskim Kalinowym Sercu. Jako dziennikarz piszący o Warszawie udziela się na łamach „Skarpy Warszawskiej”.

Czwartek 20:30
scena główna

Co słychać na Piwnej Mapie Warszawy? Wyniki plebiscytu na Miejsce Roku 2017

Michał Sułkowski (Kilka Słów o Piwie, Piwna Mapa Warszawy) opowie w kilku słowach o tym co słychać na piwnej mapie Warszawy, w których dzielnicach dzieje się najwięcej i wchodząc do którego lokalu będzie można mieć pewność, że trafi się na imprezę piwną. Ponadto podsumuje wyniki konkursu na Miejsce Roku 2017 Piwnej Mapy Warszawy i oficjalnie wręczy dyplomy zwycięzcom tego, jedynego w swoim rodzaju, plebiscytu.

Czwartek 21:00
murawa Miejskiego Stadionu Legii Warszawa

Powitanie Gości Warszawskiego Festiwalu Piwa

 

Piątek, 25 maja 2018

Piątek 16:00
scena główna

Mierz ekstrakt, ale zdalnie! – czyli nowe technologie w browarze domowym

Chciałbyś monitorować fermentację swojej brzeczki ze smatfona lub komputera? Trzymasz fermentor w piwnicy albo potłukłeś już wszystkie balingomierze? Masz dość pytania na grupach, czy to normalne że jeszcze bulka? Ten wykład jest dla Ciebie!

Michał Chodzikiewicz i Krzysztof Kocel z OpenBrewery opowiedzą o projekcie BeerBob, spławiku WiFi, który pomoże rozwiązać część z Twoich fermentacyjnych problemów.

Piątek 17:00
scena główna

Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych

Rozmowę z założycielami przeprowadzi Michał Janiak (Małe Piwo TV).

Piątek 19:15
scena główna

Hops, beer & rock’n’roll, czyli piwna rewolucja w muzycznej kontrze

Piwo i rock’n’roll to bardzo często nierozłączni towarzysze. Logotypy koncernów piwowarskich na festiwalach muzycznych czy koncertach raczej nikogo nie dziwią, ale czy kraft też potrafi zaznaczyć swoją obecność w tym muzycznym świecie? O połączeniu miłości do muzyki i dobrego piwa; o piwach, warzonych dla muzyków i w końcu o tym, jak to wygląda w kraju nad Wisłą opowie Michał „Chmielobrody” Stemplowski – bloger oraz gitarzysta formacji J. D. Overdrive, mającej na swoim koncie pierwsze, autorskie piwo w Polsce, uwarzone na potrzeby promocji jednej ze swoich płyt. Hops, beer & rock’n’roll!

Piątek 20:15
scena główna

Viking Label Contest – ogłoszenie wyników

Piątek 21:00
scena główna

Panel dyskusyjny: Czy zagraniczne piwo jest lepsze? Moda, czy jakość?

Prowadzi Michał Janiak (Małe Piwo TV).

 

Sobota, 26 maja 2018

Sobota 15:15
scena główna

Gorzko, gorzko – dlaczego Polacy NIE lubią goryczki?

we współpracy z Marxam Brewing

Badania nie kłamią – Polacy nie znoszą goryczki! Jak to możliwe? Przecież piwna rewolucja przebiega pod jej sztandarem… Zasięgnij języka i poznaj tajemnice gorzkiego smaku. Skąd pochodzi, czym jest i dokąd nas zaprowadzi. Od pierwotnych instynktów, po miliony IBU w butelce. Zobacz, że prawda zawsze musi być gorzka! W programie wykładu między innymi: historia smaku i sekrety goryczy, dlaczego nie warto wierzyć mitycznemu IBU oraz najświeższe badania na żywych miłośnikach piwa. Prowadzi Michał Sidd Zaborowski z chmielokracja.pl

Sobota 16:15
scena główna

Alchemia Podcast na żywo z WFP

Sobota 18:00
scena główna

Jarecki Gotuje na scenie #wfp8

Jarecki Gotuje to połączenie pasji piwowarskiej i gastronomicznej Jarka Pyciora (Craft Beer Muranów). Podczas sobotniego pokazu na scenie głównej #wfp8 zaprezentuje jak umiejętnie łączyć ze sobą pozornie niepasujące składniki, uwzględniając wśród nich zarówno piwo jak i surowce potrzebne do jego uwarzenia.

Sobota 19:45
scena główna

Panel dyskusyjny: Sztosy – co to jest, kto o tym decyduje? jak je zdobyć?

Prowadzi Michał Stemplowski (Chmielobrody Blog).

Sobota 20:45
scena główna

Finał Ligi Mistrzów UEFA na dużym ekranie

A będą jeszcze niespodzianki! ;)

Facebook komentarze

Współpraca

Patronat medialny

   


 
 Zapraszamy do współpracy


Pomóż nam promować Festiwal! Jeśli podoba ci się pomysł, zaproś swoich znajomych! Głoś dobrą nowinę!

Zapraszamy też do współpracy producentów, których wyroby charakteryzują się wysoką jakością i zrywają z tradycją.

 
 Kontakt z nami


  Warszawski Festiwal Piwa
Miejski Stadion Legii Warszawa
ul. Łazienkowska 3
 
  bok@warszawskifestiwalpiwa.pl (PL, CZ, EN)
a.skolarski@warszawskifestiwalpiwa.pl (gastronomia)