PL/EN
21–23 września
Stadion Miejski
Legii Warszawa
Łazienkowska 3

wstęp: 10 zł // czw 16-0, pt 12-0, sb 12-0

Program

Zapraszamy na 3 dni piwnego świętowania

Warszawski Festiwal Piwa zaprasza wszystkich miłośników piwa i piwowarów domowych na wykłady, panele dyskusyjne, warsztaty i degustacje przy których spędzimy wspólnie 3 dni na Stadionie Miejskim Legii Warszawa. Każdy, nawet początkujący w świecie piwa rzemieślniczego, znajdzie tutaj coś dla siebie.

 

 

 

 

 

 

UWAGA! Bilety na degustacje i warsztaty nie upoważniają do wstępu na festiwal. Prosimy nabyć osobno bilet wstępu lub karnet 3-dniowy.

Bilet na degustację „Poznaj Świat Piwa”: 39 zł (do 31.03), 45 zł (od 1.04)
Bilet na degustację „Dym w płynie, czyli piwa wędzone”: 39 zł (do 31.03), 45 zł (od 1.04)
Bilet na degustację „Polskie cydry rzemieślnicze”: 42 zł 
Bilet na degustację „Polish Imperial Stout”: 49 zł (do 31.03), 55 zł (od 1.04)
Bilet na degustację „Degustacja piw z browaru Lervig”: 49 zł 
Bilet na warsztat „Jak zrobić własny ser i dopasować go do piwa?”: 59 zł (do 31.03), 65 zł (od 1.04)
Bilet na warsztat FlavorActiV: 65 zł (do 31.03), 75 zł (od 1.04)

Ilość miejsc jest ograniczona!
Program może ulec niewielkim zmianom z przyczyn od nas niezależnych.
Zapraszamy do zapoznania się z harmonogramem.

 

Degustacje płatne – sale warsztatowe (1 piętro)

Czwartek 6 kwietnia 2017

Czwartek 18:00
sala warsztatowa 1

Poznaj Świat Piwa

Podróż przez różnorodne piwne style, która ma na celu zapoznać uczestników z bogactwem piwnego świata. Pojawią się tu zarówno piwa lekkie, jak i deserowe, gorzkie jak i słodkie. Po tym spotkaniu „jasne z pianką” nie będzie już nigdy smakować tak samo, a świat piwa stanie przed Tobą otworem. Uczestnicy degustacji otrzymają próbki 6 piw. Prowadzi Przemek Iwanek (Piwo i Cydr).

Czwartek 19:30
sala warsztatowa 1

Polish Imperial Stout

Degustacja polskich RISów. Gorzka czekolada, palone smaki, ciemna skórka chleba, suszone owoce, mocna goryczka i lekkie alkoholowe rozgrzewanie. Tak, to Imperialny Stout. Niezwykle bogate, złożone ciemne piwo. Pełne aromatów i głębokiego smaku. Coś dla koneserów. Degustacja stoutów imperialnych z polskich browarów rzemieślniczych. Uczestnicy degustacji otrzymają próbki 6 piw. Prowadzi Przemek Iwanek (Piwo i Cydr).

Czwartek 19:30
sala warsztatowa 2

Poznaj Świat Piwa

Podróż przez różnorodne piwne style, która ma na celu zapoznać uczestników z bogactwem piwnego świata. Pojawią się tu zarówno piwa lekkie, jak i deserowe, gorzkie jak i słodkie. Po tym spotkaniu „jasne z pianką” nie będzie już nigdy smakować tak samo, a świat piwa stanie przed Tobą otworem. Uczestnicy degustacji otrzymają próbki 6 piw. Prowadzi Agnieszka Wołczaska-Prasolik (Warsztat Piwowarski, Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa).

 

Piątek 7 kwietnia 2017

Piątek 16:30
sala warsztatowa 1

Jak zrobić własny ser i dopasować go do piwa?

Uczestnicy warsztatu spróbują czterech gatunków sera z niewielkich, rzemieślniczych serowarni i sześciu piw, w różnych kombinacjach, a prowadzący spotkanie Jacek Krupa, autor bloga Sery Rzemieślnicze zdradzi tajniki wyrobu sera w domowych warunkach oraz jego udanego parowania z piwem.

Piątek 16:30
sala warsztatowa 2

Poznaj Świat Piwa

Podróż przez różnorodne piwne style, która ma na celu zapoznać uczestników z bogactwem piwnego świata. Pojawią się tu zarówno piwa lekkie, jak i deserowe, gorzkie jak i słodkie. Po tym spotkaniu „jasne z pianką” nie będzie już nigdy smakować tak samo, a świat piwa stanie przed Tobą otworem. Uczestnicy degustacji otrzymają próbki 6 piw. Prowadzi Agnieszka Wołczaska-Prasolik (Warsztat Piwowarski, Wrocławski Festiwal Dobrego Piwa).

Piątek 18:00
sala warsztatowa 2

Dym w płynie, czyli piwa wędzone

Dym z ogniska, zapach boczku, a nawet spalonej instalacji elektrycznej – to tylko niektóre z aromatów występujących w piwach wędzonych. Na tej degustacji dowiecie się czym są piwa wędzone oraz jaka jest ich geneza. Spróbujemy też najlepszych wędzonek dostępnych na festiwalu. Uczestnicy degustacji otrzymają próbki 6 piw. Prowadzi Aleksander Hurko (PSPD).

Piątek 18:15
sala warsztatowa 1

FlavorActiv: Dobre praktyki oceny piwa

Warsztat będący doskonałą okazją by podszkolić się sensorycznie na profesjonalnych próbkach firmy FlavorActiV i to pod okiem dr. Borisa Gadzova, który na co dzień zajmuje się piwną sensoryką i szkoleniami w browarach rozsianych po całej Europie. Warsztat składa się z 30-minutowej części teoretycznej oraz 60-minutowej degustacji podczas której będzie okazja zapoznać się z 10 podstawowymi niepożądanymi aromatami w piwie. Całość zostanie uzupełniona demonstracją rekomendowanych technik degustacji.

Warsztat w języku angielskim.

Piątek 19:30
sala warsztatowa 2

Degustacja piw z browaru Lervig

Lervig to jeden z najbardziej cenionych browarów rzemieślniczych w Norwegii. Tak się składa, że w swojej ekipie mają także Polaka. Degustację poprowadzi Dawid Derkacz, który na co dzień pełni rolę managera linii produkcyjnej. Będzie więc okazja by wypytać go nie tylko, o szczegóły powstawania degustowanych piw, ale i o to jak trafił do Norwegii oraz jak wygląda praca w tamtejszym browarze. Uczestnicy otrzymają próbki 6 piw.

 

Sobota 8 kwietnia 2017

Sobota 14:30
sala warsztatowa 2

Polskie cydry rzemieślnicze

(UWAGA! Dodatkowy termin!)

Które to już spotkanie? Degustacje najlepszych cydrów rzemieślniczych to już tradycja WFP. Na sobotnim spotkaniu powrócimy do przekroju polskich cydrów rzemieślniczych. Tym razem sięgniemy po rzeczy mniej dostępne, ale równie doskonałe. Będą cydry leżakowane, ze starych odmian, z sadów o które pieczołowicie dba sam cydrownik. Prowadzi Przemek Iwanek (Piwo i Cydr).

Sobota 15:00
sala warsztatowa 1

Poznaj Świat Piwa

Podróż przez różnorodne piwne style, która ma na celu zapoznać uczestników z bogactwem piwnego świata. Pojawią się tu zarówno piwa lekkie, jak i deserowe, gorzkie jak i słodkie. Po tym spotkaniu „jasne z pianką” nie będzie już nigdy smakować tak samo, a świat piwa stanie przed Tobą otworem. Uczestnicy degustacji otrzymają próbki 6 piw. Prowadzi Aleksander Hurko (PSPD).

Sobota 16:30
sala warsztatowa 1

FlavorActiV: Wady w piwach związane z problemami mikrobiologicznymi

Warsztat będący doskonałą okazją by podszkolić się sensorycznie na profesjonalnych próbkach firmy FlavorActiV i to pod okiem dr. Borisa Gadzova, który na co dzień zajmuje się piwną sensoryką i szkoleniami w browarach rozsianych po całej Europie. Warsztat składa się z 30-minutowej części teoretycznej oraz 60-minutowej degustacji podczas której będzie okazja zapoznać się z 10 aromatami, które mogą pojawić się w piwie w związku z problemami mikrobiologicznymi. Całość zostanie uzupełniona demonstracją rekomendowanych technik degustacji.

Warsztat w języku angielskim.

Sobota 16:30
sala warsztatowa 2

Polskie cydry rzemieślnicze

Które to już spotkanie? Degustacje najlepszych cydrów rzemieślniczych to już tradycja WFP. Na sobotnim spotkaniu powrócimy do przekroju polskich cydrów rzemieślniczych. Tym razem sięgniemy po rzeczy mniej dostępne, ale równie doskonałe. Będą cydry leżakowane, ze starych odmian, z sadów o które pieczołowicie dba sam cydrownik. Tradycyjnie pojawi się Gość – doświadczony i nagradzany cydrowy rzemieślnik. Prowadzi Przemek Iwanek (Piwo i Cydr).

Sobota 18:30
sala warsztatowa 1

Poznaj Świat Piwa

Podróż przez różnorodne piwne style, która ma na celu zapoznać uczestników z bogactwem piwnego świata. Pojawią się tu zarówno piwa lekkie, jak i deserowe, gorzkie jak i słodkie. Po tym spotkaniu „jasne z pianką” nie będzie już nigdy smakować tak samo, a świat piwa stanie przed Tobą otworem. Uczestnicy degustacji otrzymają próbki 6 piw. Prowadzi Przemek Iwanek (Piwo i Cydr).

 

Wykłady bezpłatne – scena główna (2 piętro)

Czwartek 6 kwietnia 2017

Czwartek 17:10
scena główna

Co tam panie w Polskim Crafcie?

Z każdym miesiącem pojawiają się nowe rzemieślnicze browary i kontraktowe inicjatywy. Na kogo w tym gąszczu warto zwrócić uwagę? Kto w ciągu ostatnich miesięcy urzekł miłośników piwa swą ofertą? I kto szykuje się, by niedługo podbić Wasze podniebienia? O nowych browarach i inicjatywach opowiadać będzie Docent z PolskieMinibrowary.pl

Czwartek 18:10
scena główna

„Estetyka kwaśności” – piwa kwaśne

Wykład obejmował będzie historię piw kwaśnych, sposób ich produkcji, charakterystykę poszczególnych stylów oraz ocenę sensoryczną podczas degustacji. Omawiane style dotyczyć będą głównie belgijskiej oraz niemieckiej kultury piwnej z odniesieniami do tzw. „nowej fali” piw kwaśnych. Prowadzi Paweł Masłowski (Browar PINTA).

Czwartek 19:10
scena główna

Dlaczego ser tak dobrze pasuje do piwa?

Jacek Krupa, autor bloga Sery Rzemieślnicze przedstawi podstawy wyrobu własnego sera i postara się przekonać słuchaczy do tego, że nie ma lepszego połączenia niż ser i piwo.

Czwartek 20:00
murawa Miejskiego Stadionu Legii Warszawa

Powitanie Gości Warszawskiego Festiwalu Piwa

Czwartek 20:30
scena główna

Ogłoszenie wyników turnieju piłkarzyków

Czwartek 21:00
scena główna

Dyskusja panelowa: Czy internetowe oceny piwa są miarodajne?

Coraz ciężej połapać się w zalewie nowych piw. Skąd więc czerpać o nich informacje? Czy serwisy, w których pojawiają się ich oceny są w jakiś sposób miarodajne? Pomagają, czy wręcz przeciwnie – szkodzą? Przydają się bardziej konsumentom, czy producentom? A jeśli nie serwisy z ocenami, to może należy szukać informacji u blogerów? Czy większą wartość ma ocena konsumencka, czy ekspercka? W dyskusji udział wezmą: Michał Kopik (Piwny Garaż, Browar Kingpin), Kuba Niemiec (The Beervault), Michał Gasewicz (admin RateBeer.com), Mateusz Górski (Brokreacja), Adam Szewczyk (Browerowy, sędzia PSPD).

 

Piątek 7 kwietnia 2017

Piątek 16:10
scena główna

Poznaj piwowara
Prezentacje browarów wystawiających się na Warszawskim Festiwalu Piwa. Jeżeli zawsze marzyłeś o tym, aby poznać piwowara odpowiedzialnego za warzenie Twoich ulubionych piw i podziwiać jego umiejętności przemawiania ze sceny, masz do tego niepowtarzalną okazję!

Piątek 17:10
scena główna

BJCP: historia, rozwój i system egzaminacyjny

Scott Bickham w BJCP odpowiada za egzaminy sędziowskie oraz jest przedstawicielem Zarządu na obszary północno-wschodni USA oraz międzynarodowy. Regularnie pisze artykuły do Zymurgy, a piwowarem domowym jest od 1990 roku. W trakcie wykładu przybliży historię BJCP oraz międzynarodowego rozwoju tej organizacji, zwłaszcza w Europie. Ponadto opowie o tym, jak wygląda sam egzamin i podpowie co należy zrobić, by go zdać. To ostatnie na pewno docenią osoby, które przyjeżdżają w tym celu do Warszawy. ;) 

Piątek 18:30
scena główna

Jak uwarzyć sobie piwo w domu, czyli nie taki diabeł straszny…

Uchylamy rąbka tajemnicy, obalamy mity i przede wszystkim zachęcamy do rozpoczęcia przygody z warzeniem piwa w domu. Od czego zacząć? Ile to kosztuje? Co jest modne w piwowarstwie domowym? Na czym polega sędziowanie w konkursach i jak wyglądają same konkursy? Opowiedzą reprezentanci Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych i sędziowie piwa: Jan Gadomski, Artur Kamiński i Mateusz Puślecki.

Piątek 19:30
scena główna

Na Dnie Fermentora On Stage

Najpopularniejszy polski podcast o piwie wkracza na scenę Warszawskiego Festiwalu Piwa. Jurek z blogu Jerry Brewery, Łukasz (Piwolucja) oraz Kuba (The Beervault) tym razem na żywo porozmawiają o rynku piwa, smacznych i paskudnych wywarach, które niedawno pili oraz nie tylko piwnych oczekiwaniach. Audycja polecana także fanom fletu prostego. ;)

Piątek 20:40
scena główna

Ogłoszenie wyników turnieju piłkarzyków

Piątek 21:00
scena główna

Dyskusja panelowa: Jak craft może wyjść do ludzi?

Pomimo, dotychczas stabilnego, rozwoju rynku piw rzemieślniczych można wciąż odnieść wrażenie, że w gruncie rzeczy jest to towar luksusowy, przede wszystkim dla wybrańców z dużych miast. Ponieważ na rynku robi się coraz bardziej tłoczno, nieuniknione staje się poszerzenie kręgu odbiorców o dotychczas nieświadomych konsumentów. Jak tego dokonać? W dyskusji udział wezmą: Łukasz Matusik (Piwolucja), Bartosz Nowak (Małe Piwko), Piotr Sosin (Browar Trzech Kumpli), Tomasz Brzostowski (Browar Brodacz), Tomasz Kornek (Piwna Sprawa).

 

Sobota 8 kwietnia 2017

Sobota 13:00
scena główna

Twój Browar: warsztaty piwowarskie dla początkujących i średnio zaawansowanych. Część 1.

Jeśli lubisz piwa rzemieślnicze, to powinieneś wiedzieć, że każdy styl możesz uwarzyć w domu, bez korzystania z zaawansowanej technologii. W trakcie warsztatów zobaczysz jak to zrobić, obejrzysz sprzęt, spróbujesz słodu i powąchasz chmiel, a także porozmawiasz z doświadczonymi piwowarami domowymi. Warsztaty pod patronatem sklepu z akcesoriami i surowcami piwowarskimi twojbrowar.pl.

Sobota 14:30
scena główna

Poznaj piwowara
Prezentacje browarów wystawiających się na Warszawskim Festiwalu Piwa. Jeżeli zawsze marzyłeś o tym, aby poznać piwowara odpowiedzialnego za warzenie Twoich ulubionych piw i podziwiać jego umiejętności przemawiania ze sceny, masz do tego niepowtarzalną okazję!

Sobota 15:10
scena główna

Twój Browar: warsztaty piwowarskie dla początkujących i średnio zaawansowanych. Część 2.

Jeśli lubisz piwa rzemieślnicze, to powinieneś wiedzieć, że każdy styl możesz uwarzyć w domu, bez korzystania z zaawansowanej technologii. W trakcie warsztatów zobaczysz jak to zrobić, obejrzysz sprzęt, spróbujesz słodu i powąchasz chmiel, a także porozmawiasz z doświadczonymi piwowarami domowymi. Warsztaty pod patronatem sklepu z akcesoriami i surowcami piwowarskimi twojbrowar.pl.

Sobota 16:50
scena główna

Jarecki Gotuje na żywo

Chcesz odkryć smak galaktycznych dań, których magicznym składnikiem jest piwo? Wstąp do Jareckiego – pozytywnego piwowara i miłośnika dobrej kuchni. Podczas pokazu Jarek zaskoczy Twoje podniebienie niebanalnym smakiem przystawki, dania głównego i deseru. Wszystko oczywiście z piwem w roli głównej. Przy okazji nasz kulinarny mistrz zaserwuje Ci garść informacji na temat foodpairingu – komponowania dań z pozornie niepasujących do siebie składników. Do zobaczenia!

Sobota 18:30
scena główna

Ogłoszenie wyników turnieju piłkarzyków

Sobota 18:50
scena główna

Poznaj piwowara
Prezentacje browarów wystawiających się na Warszawskim Festiwalu Piwa. Jeżeli zawsze marzyłeś o tym, aby poznać piwowara odpowiedzialnego za warzenie Twoich ulubionych piw i podziwiać jego umiejętności przemawiania ze sceny, masz do tego niepowtarzalną okazję!

Sobota 19:00
sala warsztatowa 2

Bitwa Mistrzów

W Bitwie Mistrzów wezmą udział zwycięzcy wszystkich bitew piwowarów domowych rozgrywanych w Polsce. 1-2 kwietnia sędziowie wyłonią 4 piwowarów, którzy pojawią się osobiście w finale, rozgrywanym na WFP. To uczestnicy degustacji zdecydują czyje piwo, w jakże modnym obecnie stylu New England IPA, zostanie uwarzone w browarze Łańcut. Szczegóły dotyczące zapisów na degustację, organizator bitwy – Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych, poda w późniejszym terminie.

UWAGA! Bitwa odbędzie się w jednej z sal warsztatowych na pierwszym piętrze.

Sobota 19:40
scena główna

Dyskusja panelowa: Ile powinno kosztować piwo?

Temat, który nieustannie wzbudza ogromne emocje i powoduje zażarte dyskusje. W dobie coraz większej obecności na rynku wyjątkowo limitowanych, a często i wyjątkowo wycenianych piw, powrócił ze zdwojoną siłą. Czy sztosy naprawdę muszą być drogie? W dyskusji udział wezmą: Ela Lucińska-Fałat (Hoppiness Beer&Food), Jurek Gibadło (Jerry Brewery, Brokreacja), Karol Mizielski (Czarodziejka Gorzałka), Marcin Ostajewski (Whisker.Beer), Tomek Rogaczewski (Pracownia Piwa).

Sobota 21:00
scena główna

Ogłoszenie wyników Bitwy Mistrzów

 

Turniej piłkarzyków

Czwartek 6 kwietnia 2017

Czwartek 17:30
1. piętro strefa piłkarzyków

Pij i graj!
Wszystkich miłośników małej piłki nożnej zapraszamy na turniej piłkarzyków „Pij i graj!”, jedyny turniej sportowy, na którym zachęcamy do picia rzemieślniczego piwa!

Czwartek 20:30
Scena główna

Ogłoszenie wyników czwartkowego turnieju

 

Piątek 7 kwietnia 2017

Piątek 17:30
1. piętro strefa piłkarzyków

Pij i graj!
Wszystkich miłośników małej piłki nożnej zapraszamy na turniej piłkarzyków „Pij i graj!”, jedyny turniej sportowy, na którym zachęcamy do picia rzemieślniczego piwa!

Piątek 20:40
Scena główna

Ogłoszenie wyników piątkowego turnieju

 

Sobota 8 kwietnia 2017

Sobota 14:30
1. piętro strefa piłkarzyków

Pij i graj!
Wszystkich miłośników małej piłki nożnej zapraszamy na turniej piłkarzyków „Pij i graj!”, jedyny turniej sportowy, na którym zachęcamy do picia rzemieślniczego piwa!

Sobota 17:30
1. piętro strefa piłkarzyków

Pij i graj!

Najlepszy z najlepszych – full open.

Sobota 18:30
Scena główna

Ogłoszenie wyników sobotniego turnieju i podsumowanie

Facebook komentarze

Współpraca


Patronat medialny


 


 
 Zapraszamy do współpracy


Pomóż nam promować Festiwal! Jeśli podoba ci się pomysł, zaproś swoich znajomych! Głoś dobrą nowinę!

Zapraszamy też do współpracy producentów, których wyroby charakteryzują się wysoką jakością i zrywają z tradycją.

 
 Kontakt z nami


  Warszawski Festiwal Piwa
Miejski Stadion Legii Warszawa
ul. Łazienkowska 3
 
  bok@warszawskifestiwalpiwa.pl (PL, CZ, EN)
a.skolarski@warszawskifestiwalpiwa.pl (gastronomia)