DEGUSTACJE, MASTERCLASS
TASTINGS, MASTERCLASSES
WYCIECZKI Z PRZEWODNIKIEM
GUIDED TRIPS
SCENA GŁÓWNA
MAIN STAGE
WANT TO SEE ONLY THE ENVENTS IN ENGLISH? SWITCH TO OUR PAGE WARSAWBEERFESTIVAL.COM
czwartek
23:59 – ?
Kufle i Kapsle
Nowogrodzka 25
AFTERPARTY
AfterParty WFP w KiK
Tradycyjne po pierwszym dniu WFP spotkajmy się w KiK przy Nowogrodzkiej. Zapraszają #TeamBA wraz z organizatorami Warszawskiego Festiwalu Piwa i ekipami Browaru ReCraft i Browaru Biały.
Widzimy się w czwartek od 16:00 podczas WFP na stadionie Legii – zapraszamy na stoisko Browamatora, Browaru ReCraft i Browaru Białego, a od północy na AfterParty do KiKu. To będzie idealny moment, aby trochę odsapnąć po pierwszym dniu festiwalowym, 😉 oraz porozmawiać na każdy temat, a przede wszystkim na spokojnie spróbować naszych kooperacyjnych piw, które przygotowaliśmy specjalnie na Festiwal.
Co na kranach? 🤔 Premierowe collaby:
🍺 “From Lahti to Łyski” 🇫🇮 – w stylu Sahti, 7,2% alk. obj. – uwarzone w Browarze Biały w Łyskach w kooperacji z Viking Malt.
Pamiętacie? Od września w ofercie Browamatora dostępna jest specjalna mieszanka słodów Viking Słód Sahti. To wyjątkowy produkt, który powstaje w słodowni w Lahti z jęczmienia browarnego. Jest bazą tradycyjnych fińskich piw w stylu sahti, a jej skład jest tajemnicą producenta. Dostępna w Browamatorze wyjątkowo i w ograniczonej ilości zarówno dla browarów profesjonalnych, jak i piwowarów domowych: https://browamator.pl/slod-finski-sahti-7-5-ebc-viking-malt-5-kg/3-39-723
https://browamator.pl/ba-x-viking-malt-sahti-19-zestaw-na-10-l-piwa-z/3-34-156
Wróćmy do “From Lahti to Łyski”. Wraz z naszym partnerem Viking Malt wpadliśmy na pomysł, aby wykorzystać tej niepowtarzalnej mieszanki, która dostępna jest tylko w Finlandii. Sprowadziliśmy ją do Polski wraz z oryginalnymi drożdżami piekarniczymi, które są najczęściej wykorzystywane do fermentacji piw Sahti – Suomen Hiiva! Do uwarzenia tego piwa nie trzeba było długo namawiać Sławka Ignatiuka z Browaru Biały, w którego ofercie często spotkacie piwa w historycznych stylach. Do zasypu dodaliśmy symboliczne ilości Viking Słodu Żytniego i Viking Słodu Karmelowego. Brzeczkę krótko doprowadziliśmy do wrzenia, a do kadzi warzelnej wrzuciliśmy również tradycyjne dodawane owoce i gałęzie jałowca oraz szczyptę chmielu. 😉 Zapraszamy do spróbowania tego bardzo rzadko spotykanego stylu piwa!
🍺”Petit Blanc Sprau White IPA” 🇫🇷 oraz 🍺 “Tardif de Bourgogne Sprau White IPA” 🇫🇷 – oba 5,5% alk. obj., 14˚BLG. – uwarzone w Browarze ReCraft w Świętochłowicach w kooperacji z Browamatorem, Viking Malt, Fermentis®.
To dwa piwa o tej samej bazie słodowej i fermentacji, a różniące się chmieleniem – dwoma różnymi francuskimi odmianami chmielu: Petit Blanc oraz Tardif de Bourgogne. Innowacyjną częścią projektu jest dodatek do zasypu (20%) nowego produktu Viking Malt Sprau®, czyli słodowanego bobiku. Pierwotnie został opracowany dla branży żywności roślinnej, a piwne kooperacje umożliwiają Sprau® wejście do świata browarnictwa. W piwie Sprau® wpływa pozytywnie na jakość piany oraz przyczynia się do równoważenia profilu smakowego – dodaje więcej ciała oraz podbija nuty chmielowe. Wprowadzając słodowany bobik do piwa Viking Malt pragnie wspierać zrównoważone rolnictwo i bioróżnorodność. Browarnictwo opiera się głównie na zbożach, w przeważającej ilości jest to jęczmień. Rrosnące poparcie dla rolnictwa regeneratywnego uświadamia potrzebę zwiększania rotacji upraw. Włączenie roślin strączkowych – takich jak bobik – do rotacji upraw na polu pomaga poprawić jakość gleby i zmniejsza zapotrzebowanie na nawozy.
Skoro White IPA, to nie mogło zabraknąć belgijsko-francuskich akcentów. O chmielach już wspomnieliśmy. Za fermentację odpowiada dostępny w ofercie nowy szczep drożdży do piw o belgijskim rodowodzie Fermentis® SafAle™ BW-20, a do kotła dodaliśmy przyprawy takie jak kolendra, skórki pomarańczy i różowy pieprz (również z oferty BA).