Wykłady

Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych

Rozmowę z założycielami stowarzyszenia prowadzi Michał Janiak (Małe Piwo TV). Udział wzięli (od lewej): Ziemowit Fałat (PINTA), Agnieszka Dejna (Browar Spółdzielczy), Marek Kamiński (Kingpin), Piotr Sosin (Trzech Kumpli), Tomasz Rogaczewski (Pracownia Piwa).
Materiał nagrany 25.05.2018 na scenie głównej 8 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa.

 

Panel dyskusyjny: Sztosy – co to jest, kto o tym decyduje? jak je zdobyć?

Prowadzenie Michał Stemplowski (Chmielobrody Blog). Udział wzięli (od lewej): Wojtek Frączyk (Browar Widawa), Jurek Gibadło (Jerry Brewery, Brokreacja), Daniel Ciszczonik (Dobry Zbeer), Jacek Materski (Browar Artezan, WFP).
Materiał nagrany 26.05.2018 na scenie głównej 8 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa.

 

Panel dyskusyjny: Czy zagraniczne piwo jest lepsze?

Prowadzenie Michał Janiak (Małe Piwo TV). Udział wzięli (od lewej): Kuba Niemiec (The Beervault), Grzegorz Korcz (Mikkeller Bar Warsaw, SmakPiwa.pl, One More Beer Festival), Łukasz Rokicki (Browar Rockmill), Tomasz Rogaczewski (Pracownia Piwa, One More Beer Festival).
Materiał nagrany 25.05.2018 na scenie głównej 8 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa.

 

Podchmielona historia Warszawy

Wykład poświęcony warszawskiemu piwowarstwu od średniowiecza do współczesności, będący zarazem promocją książki pt. „Podchmielona historia Warszawy”, która ukazała się w kwietniu nakładem „Skarpy Warszawskiej”. W powszechnej świadomości temat ten ogranicza się do firmy „Haberbusch & Schiele” oraz jej powojennego kontynuatora. Być może ktoś słyszał jeszcze o Machlejdzie, Kijoku i Jungu. Tymczasem jest to wierzchołek góry lodowej, którą autor książki Piotr Wierzbicki przedstawił nieco szerzej.
Materiał nagrany 24.05.2018 na scenie głównej 8 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa.

 

Gorzko, gorzko – dlaczego Polacy NIE lubią goryczki?

Badania nie kłamią – Polacy nie znoszą goryczki! Jak to możliwe? Przecież piwna rewolucja przebiega pod jej sztandarem… Zasięgnij języka i poznaj tajemnice gorzkiego smaku. Skąd pochodzi, czym jest i dokąd nas zaprowadzi. Od pierwotnych instynktów, po miliony IBU w butelce. Zobacz, że prawda zawsze musi być gorzka! W programie wykładu między innymi: historia smaku i sekrety goryczy, dlaczego nie warto wierzyć mitycznemu IBU oraz najświeższe badania na żywych miłośnikach piwa. Prowadzi Michał Sidd Zaborowski z chmielokracja.pl Wykład we współpracy z Marxam Brewing.
Materiał nagrany 26.05.2018 na scenie głównej 8 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa.

 

Hops, beer & rock’n’roll, czyli piwna rewolucja w muzycznej kontrze

O połączeniu miłości do muzyki i dobrego piwa; o piwach, warzonych dla muzyków i w końcu o tym, jak to wygląda w kraju nad Wisłą opowie Michał „Chmielobrody” Stemplowski – bloger oraz gitarzysta formacji J. D. Overdrive, mającej na swoim koncie pierwsze, autorskie piwo w Polsce, uwarzone na potrzeby promocji jednej ze swoich płyt. Hops, beer & rock’n’roll!
Materiał nagrany 25.05.2018 na scenie głównej 8 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa.

 

Mierz ekstrakt, ale zdalnie! – czyli nowe technologie w browarze domowym

Michał Chodzikiewicz i Krzysztof Kocel z Open Brewery opowiadają o projekcie BeerBob, spławiku WiFi, który ich zdaniem pomoże rozwiązać część z Twoich fermentacyjnych problemów.
Materiał nagrany 25.05.2018 na scenie głównej 8 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa.

 

Alchemia Podcast na żywo z #WFP8

Odcinek specjalny podcastu Alchemia nagrany 26.05.2018 na scenie głównej 8 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa.

 

Przepis na sukces – multitap – panel dyskusyjny

Panel dyskusyjny o zakładaniu, prowadzeniu i promocji multitapów. Zaproszeni goście: Ela Lucińska-Fałat (Hoppiness), Krzysztof „Josefik” Juszczak (Dom Piwa) i Marcin Kwil (Same Krafty) odpowiadają na pytania gospodarza Michała „Docenta” Marandy.
Wykład został zarejestrowany 17 października 2015 podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w Strefie Piwowara Domowego. Nagranie zostało sfinansowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i udostępnione dzięki uprzejmości uczestników panelu dyskusyjnego. Strefa Piwowara Domowego zorganizowana została przez Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przy jej organizacji udział wzięli m.in. Aleksander Hurko, Krystian Wydro, Wojtek Piątkowski, Miłosz Ostrowski, Adam Szewczyk, Michał Szewczyk i Darek Chachulski.

 

Panel dyskusyjny – Otwórz swój własny browar kontraktowy

Łukasz Kojro (browar Faktoria, browar Palatum), Bernard Grabski (browar Spirifer) i Adam Czogalla (browar Perun) opowiadają o realiach prowadzenia w Polsce browaru kontraktowego.
Wykład został zarejestrowany 15 października 2015 podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w Strefie Piwowara Domowego. Nagranie zostało sfinansowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i udostępnione dzięki uprzejmości uczestników panelu dyskusyjnego. Strefa Piwowara Domowego zorganizowana została przez Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przy jej organizacji udział wzięli m.in. Aleksander Hurko, Krystian Wydro, Wojtek Piątkowski, Miłosz Ostrowski, Adam Szewczyk, Michał Szewczyk i Darek Chachulski.

 

Cydr-praktyczne aspekty produkcji

Jakub Piesio – doświadczony domowy cydrownik i piwowar browaru Maryensztadt przybliża zainteresowanym technologię wytwarzania domowego cydru.
Wykład został zarejestrowany 17 października 2015 podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w Strefie Piwowara Domowego. Nagranie zostało sfinansowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i udostępnione dzięki uprzejmości uczestników panelu dyskusyjnego. Strefa Piwowara Domowego zorganizowana została przez Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przy jej organizacji udział wzięli m.in. Aleksander Hurko, Krystian Wydro, Wojtek Piątkowski, Miłosz Ostrowski, Adam Szewczyk, Michał Szewczyk i Darek Chachulski.

 

Cydr-praktyczne aspekty produkcji

Piotr „Coder” Wypych, współwłaściciel i piwowar browaru Artezan opowiada o warzeniu piw kwaśnych, takich jak Berliner Weisse, Lambik, czy Flandryjskie w domu.
Wykład został zarejestrowany 16 października 2015 podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w Strefie Piwowara Domowego. Nagranie zostało sfinansowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i udostępnione dzięki uprzejmości uczestników panelu dyskusyjnego. Strefa Piwowara Domowego zorganizowana została przez Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przy jej organizacji udział wzięli m.in. Aleksander Hurko, Krystian Wydro, Wojtek Piątkowski, Miłosz Ostrowski, Adam Szewczyk, Michał Szewczyk i Darek Chachulski.

 

Czy warto suplementować drożdże?

Filip Paprocki, właściciel pierwszego producenta Polskich płynnych drożdży piwowarskich – Fermentum Mobile prowadzi dyskusję o tym, czy warto suplementować drożdże przy produkcji piwa.
Wykład został zarejestrowany 17 października 2015 podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w Strefie Piwowara Domowego. Nagranie zostało sfinansowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i udostępnione dzięki uprzejmości uczestników panelu dyskusyjnego. Strefa Piwowara Domowego zorganizowana została przez Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przy jej organizacji udział wzięli m.in. Aleksander Hurko, Krystian Wydro, Wojtek Piątkowski, Miłosz Ostrowski, Adam Szewczyk, Michał Szewczyk i Darek Chachulski.

 

Niestandardowe dodatki do piwa

Michał Kopik – piwowar browaru Kingpin prowadzi wykład na temat niestandardowych dodatków do piwa.
Wykład został zarejestrowany 15 października 2015 podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w Strefie Piwowara Domowego. Nagranie zostało sfinansowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i udostępnione dzięki uprzejmości uczestników panelu dyskusyjnego. Strefa Piwowara Domowego zorganizowana została przez Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przy jej organizacji udział wzięli m.in. Aleksander Hurko, Krystian Wydro, Wojtek Piątkowski, Miłosz Ostrowski, Adam Szewczyk, Michał Szewczyk i Darek Chachulski.

 

Panel dyskusyjny: „Kraft vs. Krafti”

Szanse, zagrożenia oraz możliwości dalszego rozwoju rynku piw rzemieślniczych w Polsce. Czy wszystkie zmiany, które zaszły przez ostatnie kilka lat, były pozytywne? Uczestnicy: Michał Kopik (PiwnyGaraz.pl, Browar Kingpin), Kuba Niemiec (TheBeervault.blogspot.com), Tomasz Kopyra (blog.kopyra.com), Elżbieta Lucińska-Fałat (Hoppiness Beer & Food), Jacek „Hasintus” Materski (Browar Artezan) i Bartek Napieraj (AleBrowar).
Nagranie: Ka Kowa, Smaki Piwa

 

100 pytań do… podwójnego Grand Championa

Warzenie wysokiej jakości piw w domu nie jest trudne, o ile przestrzegamy kilku ważnych zasad, o których opowiada Czesław „dagome” Dziełak.
Wykład został zarejestrowany 18 kwietnia podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w Strefie Piwowara Domowego. Nagranie zostało sfinansowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i udostępnione dzięki uprzejmości autora wykładu. Strefa Piwowara Domowego zorganizowana została przez Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przy jej organizacji udział wzięli m.in. Sławek Kwiatkowski, Wojtek Trześniowski, Marek Szała, Artur Pasieczny, Łukasz Rymkiewicz, Darek Chachulski i Artur Napiórkowski.

 

Browar domowy na poważnie

Wiktor Saczuk, z browaru Jan Olbracht, opowiada w jaki sposób piwowar domowy może wejść na wyższy poziom warzenia. Zajmuje się m.in. automatyzacją procesu i zwiększaniem wydajności. Jak zacząć? Gdzie szukać? Jak, w prosty sposób, przerobić swój sprzęt, aby pracował za nas?
Wykład został zarejestrowany 18 kwietnia podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w Strefie Piwowara Domowego. Nagranie zostało sfinansowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i udostępnione dzięki uprzejmości autora wykładu. Strefa Piwowara Domowego zorganizowana została przez Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przy jej organizacji udział wzięli m.in. Sławek Kwiatkowski, Wojtek Trześniowski, Marek Szała, Artur Pasieczny, Łukasz Rymkiewicz, Darek Chachulski i Artur Napiórkowski.

 

Modyfikacja Wody

Woda – podstawowy wagowo i ilościowo składnik piwa. Często wpływ jej składu na piwo jest pomijany, czy słusznie? Wykład poruszy tematykę wody, jej wpływu na gotowe piwo, możliwości modyfikowania i dzięki temu uzyskania jeszcze lepszego piwa. Marcin Chmielarz współpracuje z multitapem Jabeerwocky, odpowiada za piwa w browarach kontraktowych w browarze Piwoteka oraz Mason. Kontynuacja i rozwinięcie jesiennych rozważań o kreowaniu smaku piwa. Tym razem skoncentrujemy się na tworzeniu przykładowych receptur dla kilku stylów piwa. Będziemy brać pod uwagę różne warianty zasypu, chmielenia i fermentacji oraz rozważać, jaki wpływ na końcowy efekt w postaci smaku i aromatu gotowego piwa będą miały nasze wybory.
Wykład został zarejestrowany 18 kwietnia podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w Strefie Piwowara Domowego. Nagranie zostało sfinansowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i udostępnione dzięki uprzejmości autora wykładu. Strefa Piwowara Domowego zorganizowana została przez Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przy jej organizacji udział wzięli m.in. Sławek Kwiatkowski, Wojtek Trześniowski, Marek Szała, Artur Pasieczny, Łukasz Rymkiewicz, Darek Chachulski i Artur Napiórkowski.

 

A co będzie jak wrzucę… cz. II

Kontynuacja i rozwinięcie jesiennych rozważań Czesława „dagome” Dziełaka o kreowaniu smaku piwa. Tym razem koncentrujemy się na tworzeniu przykładowych receptur dla kilku stylów piwa. Bierzemy pod uwagę różne warianty zasypu, chmielenia i fermentacji oraz rozważać, jaki wpływ na końcowy efekt w postaci smaku i aromatu gotowego piwa będą miały nasze wybory.
Wykład został zarejestrowany 18 kwietnia podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w Strefie Piwowara Domowego. Nagranie zostało sfinansowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i udostępnione dzięki uprzejmości autora wykładu. Strefa Piwowara Domowego zorganizowana została przez Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przy jej organizacji udział wzięli m.in. Sławek Kwiatkowski, Wojtek Trześniowski, Marek Szała, Artur Pasieczny, Łukasz Rymkiewicz, Darek Chachulski i Artur Napiórkowski.

 

Dodatki w piwowarstwie. Co, z czym i dlaczego?

Laureatka nagrody Grand Champion Birofilia 2010, Dorota „Dori” Chrapek, właścicielka sklepu dla piwowarów domowych Homebrewing.pl opowie, jakie dodatki można stosować w piwowarstwie, jak je dodawać i co wnoszą do piwa.
Wykład został zarejestrowany 19 kwietnia podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w Strefie Piwowara Domowego. Nagranie zostało sfinansowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i udostępnione dzięki uprzejmości autora wykładu. Strefa Piwowara Domowego zorganizowana została przez Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przy jej organizacji udział wzięli m.in. Sławek Kwiatkowski, Wojtek Trześniowski, Marek Szała, Artur Pasieczny, Łukasz Rymkiewicz, Darek Chachulski i Artur Napiórkowski.

 

Higiena w browarze domowym

Piotr Wypych jest współwłaścicielem pierwszego rzemieślniczego browaru Artezan i redaktorem kwartalnika „Piwowar”. Wykład o podstawowym znaczeniu higieny w piwowarstwie domowym. Metody czyszczenia i dezynfekcji, dyskusja o bezpiecznych i mniej bezpiecznych metodach postępowania przy fermentacji i rozlewie.
Wykład został zarejestrowany 19 kwietnia podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w Strefie Piwowara Domowego. Nagranie zostało sfinansowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i udostępnione dzięki uprzejmości autora wykładu. Strefa Piwowara Domowego zorganizowana została przez Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przy jej organizacji udział wzięli m.in. Sławek Kwiatkowski, Wojtek Trześniowski, Marek Szała, Artur Pasieczny, Łukasz Rymkiewicz, Darek Chachulski i Artur Napiórkowski.