#WFPbezGranic
8 sierpnia

Gość specjalny: Stan Hieronymus, autor książek: „Brew Like A Monk”, „Brewing Local”, „Brewing with Wheat” i „For The Love of Hops”

Polskie browary: Artezan, Birbant, Funky Fluid i PINTA

 
 
Cztery browary, czterech piwowarów – połączyliśmy się z browarami: Artezan, Birbant, Funky Fluid, PINTA. Zapytaliśmy, jakie piwa przygotowali z myślą o Was i jakie mają sposoby na super-aromatyczne chmielenie piwa. Udział wzięli: Albert Materski, Jarek Sosnowski, Michał Langier i Paweł Masłowski.
 
 
Dwóch wytrawnych turystów z zacięciem do gawędziarstwa – Kuba Niemiec (The Beervault) i Tomasz Gebel (Piwne Podróże) – poprowadziło Was w najdalsze zakątki Polski i świata. Wszędzie tam, gdzie warzy się piwo. Są wycieczkowe porady!
 
 
Stan Hieronymus, legenda amerykańskiej publicystyki piwnej, autor kilku doskonałych książek o piwie będzie gościem Warszawskiego Festiwalu Piwa – Bez Granic. Luźną rozmowę o piwie poprowadzi Michał Stemplowski – Chmielobrody. Film z polskim tłumaczeniem.
 
 
Druga część rozmowy ze Stanem Hieronymusem, legendą amerykańskiej publicystyki piwnej i autorem kilku doskonałych książek o piwie. Stana wypytuje Michał Stemplowski – Chmielobrody. Film z polskim tłumaczeniem.
 
 
Styl IPA i APA dla wielu jest synonimem piwnej rewolucji. Sekrety warzenia ekstremalnie aromatycznych piw zdradzą doświadczeni piwowarzy, Darek Piecuch (Browar Piwne Podziemie) i Janek Gadomski (Browar Monsters).
 
 
Rozmowa o kuchni i piwie. Michał Kopik (Piwny Garaż, Mermaid Brewing) opowiada jak piwo sprawdza się w gotowaniu. Jest też o miksologii, czyli zastosowaniu piwa w koktajlach i foodpairingu, czyli doborze piwa do potraw.
 
 
Trzy światy, które czasem więcej łączy, niż dzieli. A jednak rzadko kiedy spotykają się razem. Na Warszawskim Festiwalu Piwa Bez Granic postanowiliśmy zatrzeć te granice. Z ekspertami od whisky, wina i piwa rozmawialiśmy o różnicach, wpływie i podobieństwach tych trzech fascynujących alkoholi. Naszymi gośćmi byli: Radek Janowski, Aleksander Tiepłow (Z Innej Beczki) oraz Sławek Sochaj i Maciej Nowicki (Ferment, Winicjatywa)
 
 
Piwa deserowe, zwane z angielska pastry. Dla jednych – doskonała rzecz, nowatorski styl, który łączy wszystko, co najlepsze w piwie. Dla innych – produkt piwopodobny i zdrada kraftowych ideałów. Zaprosiliśmy gorących zwolenników oraz przeciwników piw deserowych Grzegorza Durtana (browar Deer Bear), Artura Karpińskiego (browar Golem, Beer, Bacon & Liberty) i Michała Kopika (Piwny Garaż, Mermaid Brewing).
 
 


Organizatorzy:
Warszawski Festiwal Piwa
Departament Rolnictwa USA
Ambasada USA
Ameryka od Kuchni
Stowarzyszenie Wolny Kraft

Współpraca:
Hopgrowers of America
Piwo.org
SmakPiwa.pl