DEGUSTACJE, MASTERCLASS
TASTINGS, MASTERCLASSES
WYCIECZKI Z PRZEWODNIKIEM
GUIDED TRIPS
SCENA GŁÓWNA
MAIN STAGE
WANT TO SEE ONLY THE ENVENTS IN ENGLISH? SWITCH TO OUR PAGE WARSAWBEERFESTIVAL.COM
CZWARTEK, 17 października 2024 r.
czwartek
16:45 – 17:45
scena główna
main stage
PRELEKCJA / PRELECTION
Docent przedstawia nowe browary
Michał „Docent” Maranda (PolskieMinibrowary.pl)
Poznaj debiutantów tej edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa! O tym, co ich wyróżnia opowiedzą Michałowi “Docentowi” Marandzie, weteranowi polskiego szołbiznesu i specjaliście od zadawania niewygodnych pytań. Na koniec, tradycyjnie, konkurs z nagrodami!
czwartek
17:45 – 18:30
scena główna
main stage
DYSKUSJA / DISCUSSION
Klasyczne style: wieloletnia tradycja, odtwarzanie wspomnień czy… rutyna?
Marcin „Mason” Chmielarz, Marcin Kwil, Michał „Docent” Maranda.
Czy tradycyjne piwne style wciąż inspirują piwowarów? Dołącz do fascynującej dyskusji z udziałem ekspertów: Marcina „Masona” Chmielarza, Marcina Kwila oraz Michała „Docenta” Marandy. Razem przedstawią różne podejścia do klasyki i ich roli w nowoczesnym piwowarstwie. To doskonała okazja, aby spojrzeć na nasze dziedzictwo z zupełnie innej perspektywy!
czwartek
18:30 – 19:30
scena główna
main stage
DYSKUSJA / DISCUSSION
Chmielotok FEAT. WINI!
Michał „Proceente” Kosiorowski i Winicjusz „Wini” Bartków
Co tu będzie się działo?! Z mgieł i paproci wyłonią się znany gawędziarz Winicjusz i lubiany zaprawiacz Proceente. Spodziewajcie się najgorszego: wstydliwe sekrety, niesmaczne historie zza kulis i brutalna prawda prosto między oczy. Jednym słowem: Trudne Sprawy na żywo. Musisz to zobaczyć.
czwartek
19:30 – 20:00
scena główna
main stage
DYSKUSJA / DISCUSSION
Diversity is Great: Green Gold Brewing – Innovation and Passion from the Heart of Slovenia’s Hops / Innowacja i pasja z serca słoweńskiej krainy chmielu
Kacper Groń & Luka Rojnik
Slovenian hops and beer innovation in one. Listen as Green Gold Brewing creates unique beers from the heart of one of Europe’s most important hop regions. The conversation will be led by Kacper Groń from Piwna Zwrotnica.
czwartek
20:30 – 22:30
scena główna
main stage
GOTOWANIE / COOKING
Kolacja Mistrzów: Arbuzazuza czyli Zuza Lisowska i rodzina Krechów
Kulinarny wieczór pełen smaku i dobrej zabawy! Rodzina Krechów (Joanna, Ewa i Hubert) oraz ArbuzaZuza (Zuzanna Lisowska) na Waszych oczach i językach przygotują kolację inspirowaną piwami z Browaru Palatum. Krechowie, znani z Family Food Fight, specjalizują się w prostych, sezonowych daniach w duchu slow food. ArbuzaZuza, finalistka MasterChefa, jak zwykle zaskoczy swoją kreatywnością i świeżymi pomysłami. Partnerem projektu jest restauracja Willa Ogrodników, gdzie piwo i jedzenie stanowią dla siebie nieustanne inspiracje!
czwartek
23:59 – ?
Kufle i Kapsle
Nowogrodzka 25
AFTERPARTY
AfterParty WFP w KiK
Po pierwszym dniu Warszawskiego Festiwalu Piwa, zapraszamy na tradycyjne AfterParty w Kufle i Kapsle! Spróbuj premierowych collabów Browamatora. Dołącz do nas i porozmawiaj na każdy temat przy szklaneczce ulubionego piwa.
PIĄTEK, 18 października 2024 r.
piątek
16:15 – 16:30
scena główna
main stage
PRELEKCJA / TALK
Baltic Porter in Brazilian Wood: Exotic Aromas in Every Sip / Baltic Porter w brazylijskim drewnie: Egzotyczne aromaty w każdym łyku
Nadhine França and Łukasz Kojro from Browar Palatum
Odkryj niezwykłe połączenie smaków! Baltic porter dojrzewający w brazylijskich beczkach to wyjątkowe doświadczenie, które zaskoczy Twoje kubki smakowe. Przekonaj się sam, jak egzotyczne drewno wpływa na charakter piwa i czyni je wyjątkowym.
piątek
16:30 – 17:00
scena główna
main stage
PRELEKCJA / TALK
Od pomysłu po zwycięską etykietę
Paweł Pistolin i Andrzej Twardowski
Trzech przyjaciół z drukarni spotyka się na jednej scenie: Paweł Pistolin z browaru NEPO, Andrzej Twardowski z drukarni Etigraf i – po drugiej stronie aparatu – operator kamery WFP, czyli Paweł Rosłaniec. Z Łukaszem Anczykiem (blog Opiwatele) porozmawiają o tym, jak połączyć artystyczne podejście z marketingową strategią, jak zadbać o szczegóły i dlaczego są one ważne. Dołącz do nas i zainspiruj się światem piwnego designu!
piątek
17:00 – 17:45
scena główna
main stage
PRELEKCJA / TALK
Piwo czy już alchemia? Najbardziej szalone eksperymenty piwowarskie!
Artur Karpiński i goście: Piwna Japa oraz Jerry Brewery
Od molekularnych smaków po dzikie fermentacje – Artur Karpiński z Beer Bacon and Liberty poprowadzi rozmowę o najbardziej ekstremalnych eksperymentach w piwowarstwie. Goście: Piwna Japa i Jerry Brewery.
piątek
17:45 – 18:15
scena główna
main stage
PRELEKCJA / TALK
O pszczołach, miodzie i miodowym piwie
Wiktor Janowski
Miód i piwo – duet doskonały. O tajemnicach pracy pszczół i ich wkładzie w smak piwa opowie specjalista z Pasieki Janowscy. Na scenie pojawią się też pszczoły we własnej osobie!
piątek
18:15 – 19:00
scena główna
main stage
PODRÓŻE / TRAVELS
“Hey, lager boy! Want some IPA? No, thanks!” – zarzewie kontrrewolucji czyli czy w końcu mamy rok lagera?
Czy lager wraca do łask? Artur Karpiński zastanowi się, czy 2024 to rok wielkiego powrotu tego stylu piwa. Przygotuj się na fascynującą analizę i odkrywanie, co sprawia, że lager znów zyskuje popularność!
piątek
19:00 – 20:00
scena główna
main stage
PODRÓŻE / TRAVELS
Praga Slalomem, czyli od Pragi Janiaka do Praskiego Slalomu Piwnego
Michał „Proceente” Kosiorowski i Tomek Janiak
Proceente & Browarnik Tomek zabiorą Was w podróż do Czeskiej Pragi. Tych panów miasto to wciągnęło bez reszty. Zobaczcie, co ich zachwyca, fascynuje i przyciąga w stolicy Czech. Uwaga! Praga uzależnia!
piątek
20:00 – 21:00
scena główna
main stage
KONKURS / CONTEST
Wyzwanie ostrości
Zawody w ostrym jedzeniu z Browarem Gryfus
Ponownie zapraszamy na emocjonujące zawody w testowaniu własnych granic! Zobacz epickie wydarzenie, które łączy determinację, śmiech i łzy – dużo łez. Walka o tytuł mistrza ostrości przyniesie niezapomniane wrażenia, a potrawy będą tak pikantne, że lepiej poważnie się zastanów, czy masz odwagę, by stawić czoła tym ekstremalnym wyzwaniom! Ale jeśli masz, to zapraszamy!
piątek
21:00 – 22:00
scena główna
main stage
KONKURS / CONTEST
Harpagan Cup
Czy masz w sobie ducha prawdziwego mocarza? Przyjdź i zmierz się z innymi uczestnikami, aby powalczyć o tytuł największego harpagana WFP! To wydarzenie wymaga nie tylko tężyzny fizycznej, ale także żelaznej woli umysłu. Czeka na Ciebie szereg wyzwań, które sprawdzą Twoje umiejętności, determinację i strategię. Dołącz do nas i daj z siebie wszystko w tej epickiej walce o miano mistrza!
SOBOTA, 19 października 2024 r.
sobota
13:30 – 14:30
scena główna
main stage
LIVE COOKING / POKAZ GOTOWANIA
Gotuj z Grodziskim! – dania na tradycyjnym polskim piwie!
Grodziskie to idealne piwo do gotowania. Tak twierdzi Kamil Krym. Przyjdź, zobacz i spróbuj, co ugotuje na scenie WFP!
sobota
14:30 – 15:00
scena główna
main stage
MOVIE / FILM
Beer Competition Documentary
Premiera dokumentu, który obrazuje pracę piwnych sędziów: Beer Competiton Documentary. Po filmie z jego twórcą, Dieterem Proostem, porozmawia sędzia Marek Kamiński (browar Kingpin).
sobota
15:00 – 15:15
scena główna
main stage
BEER GUIDES / PIWNI PRZEWODNICY
Piwny Przewodnik Poleca
Piwni Przewodnicy Warszawskiego Festiwalu Piwa to ludzie z sercem na dłoni. Nie tylko pomogą na Festiwalu, ale także powiedzą gdzie warto pójść i co wypić. Polecajki na scenie od wytrawnych koneserów.
sobota
15:15 – 15:45
scena główna
main stage
PRELEKCJA / TALK
Browar: strefa buforowa. Markowy i Przełom o warzeniu przy granicy
Marek Dziubonos i Piotr Czarny
Wydarzenia dnia codziennego sprawiają, że niekiedy zapominamy o tym, co dzieje się na wschodzie naszego kraju. Tymczasem przy granicy z Białorusią nadal sytuacja jest trudna. Kontrole i ograniczony ruch nie zachęcają do turystycznych odwiedzin przygranicznej części Podlasia. Jak mają się tutejsze browary i jak widzą przyszłość? Łukasz Anczyk (blog Opiwatele) zapyta o to Marka Dziubonosa (browar Markowy) i Piotra Czarnego (browar Przełom).
sobota
15:45 – 16:00
scena główna
main stage
SPOTKANIE / MEETING
Poznaj psy do zadań specjalnych
Psy-ratownicy z Grupy Poszukiwawczo-Ratowniczej OSP Marki poznają gości WFP. Przewodnicy zabiorą swoich podopiecznych na Festiwal, by mogły zapoznać się z dużą grupą ludzi. To dla nich element szkolenia. A dla nas – możliwość poznania tych niezwykle utalentowanych zwierzaków.
sobota
16:00 – 16:30
scena główna
main stage
NA ZDROWIE | FOR YOUR HEALTH
Dobry Kierunek: Kochasz – Dopilnuj – Badaj się! – podsumowanie biegu
Finał akcji sportowej Wolnego Kraftu. Organizatorzy biegu „Dobry Kierunek: Kochasz – Dopilnuj – Badaj się!” wraz z Fundacją Kochasz Dopilnuj, porozmawiają o profilaktyce badania piersi i jąder oraz o zdrowym trybie życia i amatorskim uprawianiu sportu. A zaraz po rozmowie dekoracja zwycięzców biegu i rozdanie nagród za najlepsze przebrania.
sobota
16:30 – 17:30
scena główna
main stage
DYSKUSJA / DISCUSSION
Kocioł bałkański – wyprawa szlakiem piwa i rakii
Mateusz Kubiak i Wojciech Trząski
Podróże z piwem (i rakiją) w tle? Wojtek Trząski i Mateusz Kubiak opowiedzą o swoich szalonych podróżach przez Bałkany. A docierali w takie miejsca, gdzie destynacja miesza się z destylacją, a kocioł bałkański z kotłem warzelnym. Będzie mnóstwo zdjęć!
sobota
17:30 – 18:15
scena główna
main stage
DYSKUSJA / DISCUSSION
Nano-drożdże, kosmiczny chmiel i inne futurystyczne piwne wizje: Jak będzie smakować piwo za 100 lat?
Jakie innowacje czekają piwowarstwo w przyszłości? Puśćmy wodze wyobraźni, by porozmawiać o futurystycznych technologiach, które zmienią piwny świat. Rozmawiać będą: Bartosz Packo (Magic Road), Kacper Myśliński (Birrificio Wild Raccoon) i Grzegorz Korcz.
sobota
18:15 – 19:45
scena główna
main stage
AKCJA CHARYTATYWNA
Licytuj piwne sztosy! / Bid on the White Whales!
Licytacja charytatywna na rzecz stowarzyszenia OD–DO
Dołącz do wyjątkowej akcji charytatywnej i weź udział w licytacji unikalnych piw, rękodzieła oraz wielu innych niespodzianek od naszych wystawców! Dochód zostanie przekazany na wsparcie stowarzyszenia OD-DO!
sobota
19:45 – 20:30
scena główna
main stage
DYSKUSJA / DISCUSSION
Diversity is Great: O’Hara’s Brewery – Tradition, Passion, and the Taste of Ireland in Every Sip / Tradycja, pasja i smak Irlandii w każdym łyku
O’Hara’s Brewery is a brewery that combines rich Irish tradition with modern flavors, creating beers that tell a story in every sip. In this fascinating conversation, Łukasz Anczyk from Opiwatele will talk with representatives of O’Hara Brewery, uncovering the secrets of their craft and the passion that makes their beers so unique. Join us to explore what makes the taste of Ireland so unforgettable!
sobota
22:00 – 22:30
scena główna
main stage
DYSKUSJA / DISCUSSION
Drone Racing Poland Cup – rozdanie nagród
Poznamy zwycięzców Drone Racing Poland Cup! To moment, by docenić ich umiejętności i pasję do latania!