6. edycja festiwalu w liczbach: 32 godziny, 20 tysięcy osób, 49 stanowisk browarów rzemieślniczych. Rekordowa liczba 112 premier, ciężko policzyć, ile pojawiło się sztosów i unikatów, które nie są na co dzień dostępne. 549 różnych piw, a liczymy tylko lane. Dla siebie, wystawców i obsługi przygotowaliśmy prawie 600 identyfikatorów. Szacujemy, że podczas festiwalu wypiliście około 40 tys. litrów piwa (to średnio ponad tysiąc litrów na godzinę ;-). Podczas imprezy wyraźnie było widać nową modę na piwa owocowe, lekkie, ożywcze – kosztem dziesięcioprocentowych „mocarzy”. Z pewnością umilą nam nadchodzące wakacje 🙂
Ale to tylko liczby. Choć na pewno robią wrażenie, to przecież każdy dzień, każde piwo jest oddzielną historią. Oddzielną opowieścią o pomyśle, warzących je ludziach i próbie osiągnięcia idealnego smaku. Dziękujemy, za wszystkie Wasze historie.
Z aplikacji wyciągnęliśmy dla Was trochę danych o najpopularniejszych stylach:
RIS: 51
IPA: 50
AIPA: 35
APA: 33
Stout: 26
Porter: 22
IIPA: 21
Pils: 19
Pale Ale: 17
Sour Ale: 16
American Wheat: 15
Ale: 14
Barley Wine: 14
Saison: 13
Lager: 12
Witbier: 12
FES: 11
Hefe Weizen: 11
Berliner Weisse: 10
Strong Ale: 10
Weizen: 9
Wheat IPA: 9
CDA: 8
Robust Porter: 7
Gose: 6
Saison IPA: 6
Session IPA: 5
Sour: 5
Brown Ale: 4
Sweet Stout: 4
Wild Ale: 4
American Lager: 3
Black Ale: 3
Old Ale: 3
Quadrupel: 3
Red Ale: 3
Inne: 55
Źródło: facebook.com/doktoratzpiwa