Co różni jedno piwo od innego? Oczywiście – przede wszystkim smak i zapach. Jeżeli więc chcesz lepiej poznać piwo, musisz zagłębić się w jego smaki i aromaty.
Dlatego tak ważne dla wielu osób są kursy sensoryczne. Tu, pod okiem specjalisty można poznać zarówno pozytywne, jak i negatywne smaki i aromaty, które można spotkać w piwie. Ćwiczenia odbywają się na próbkach aromatyczno-smakowych rozpuszczonych w neutralnym piwie.
Na Warszawskim Festiwalu Piwa dajemy Ci możliwość uczestnictwa w warsztatach prowadzonych przez profesjonalistę.
Boris Gazdov pracuje w firmie FlavorActiV, która dostarcza próbki sensoryczne do wielu branż przemysłu spożywczego. Boris przeprowadził setki rozmaitych szkoleń sensorycznych w browarach Europy, także Polski. Ma ogromne doświadczenie, którym bardzo chętnie się dzieli.
Na WFP11 przeprowadzi dwa szkolenia (w języku angielskim):
- Szkolenie z sensoryki piwnej / Beer Sensory Practices (piątek 25.10.2019, 17:30 – 19:00)
- Drożdże – sensoryka piwa: aspekty pozytywne i negatywne / Yeasty sensory – positive flavours vs. off-flavours (sobota 25.04.2019, 19:30 – 21:00)
Wszystkie degustacje: Program WFP11
Sprzedaż biletów: Bilety WFP11
Przedsprzedaż: do 30 września wszystkie bilety na warsztaty i degustacje w przedsprzedaży – taniej!
Opis szkoleń:
1 Szkolenie Szkolenie z sensoryki piwnej
Warsztat będący doskonałą okazją by podszkolić się sensorycznie na profesjonalnych próbkach firmy FlavorActiV i to pod okiem dr. Borisa Gadzova, który na co dzień zajmuje się piwną sensoryką i szkoleniami w browarach rozsianych po całej Europie. Warsztat składa się z części teoretycznej oraz degustacji, podczas której będzie okazja zapoznać się z cechami smakowo-aromatycznymi występującymi w piwie. Całość zostanie uzupełniona demonstracją rekomendowanych technik degustacji. Uwaga! Ten warsztat będzie prowadzony w języku angielskim / This workshop will be in English
2 FlavorActiV: Drożdże – sensoryka piwa: aspekty pozytywne i negatywne
Nic nie jest w stanie zastąpić wiedzy i umiejętności zdobytych podczas profesjonalnych szkoleń sensorycznych. Szczególną okazją do poszerzenia wiedzy piwnej są zaawansowane warsztaty sensoryczne, polecane producentom piwa, piwowarom, sędziom i entuzjastom piwa. Pod okiem dr. Borisa Gadzova uczestnicy zgłębią wiedzę o sensorycznych cechach, które wnoszą do piwa drożdże. Jak ich praca wpływa na cechy smakowo-aromatyczne piwa? Zaprezentowane zostaną pozytywne cechy, jak i negatywne, wady powodowane pracą dzikich, leżakowaniem czy autolizą. Warsztat składa się z części teoretycznej oraz degustacji, podczas której będzie okazja zapoznać się z cechami smakowo-aromatycznymi występującymi w piwie. Uwaga! Ten warsztat będzie prowadzony w języku angielskim / This workshop will be in English