DEGUSTACJE, MASTERCLASS, SAUNA
TASTINGS, MASTERCLASSES, SAUNA
WYCIECZKI Z PRZEWODNIKIEM
GUIDED TRIPS
SCENA GŁÓWNA
MAIN STAGE
WANT TO SEE ONLY THE ENVENTS IN ENGLISH? SWITCH TO OUR PAGE WARSAWBEERFESTIVAL.COM
DEGUSTACJE, MASTERCLASS, SAUNA
CZWARTEK, 17 października 2024 r.
czwartek
16:30 – 18:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
WARSZTAT / WORKSHOP
Speed Friending
Chcesz poznać nowych ludzi i nawiązać ciekawe znajomości? Na naszym spotkaniu połączysz to z dobrym piwem! W miłej atmosferze weźmiesz udział w krótkich pogawędkach z innymi uczestnikami festiwalu szukającymi towarzystwa. Przygotowaliśmy ciekawe pytania, które pomogą nawiązać kontakty. Na podstawie Waszych ocen stworzymy propozycje najlepszych połączeń do spędzenia wspólnego czasu! Nie zapomnij wziąć ze sobą pełnej szklanki!
Spotkanie jest bezpłatne!
czwartek
16:30 – 18:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
WARSZTAT / WORKSHOP
Speed Dating
Szukasz kogoś, z kim połączy Cię coś więcej niż pasja do dobrego jedzenia i piwa? Podczas naszego speed datingu w miłej atmosferze weźmiesz udział w krótkich pogawędkach z innymi uczestnikami festiwalu szukającymi partnera lub partnerki. Przygotowaliśmy ciekawe pytania, które pomogą przełamać lody. Na podstawie Waszych ocen stworzymy pary, z którymi być może wybierzecie się na kolejne edycje festiwalu? Nie zapomnij wziąć ze sobą pełnej szklanki!
Spotkanie jest bezpłatne!
czwartek
19:00 – 20:00
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
DEGUSTACJA / TASTING
Poznaj Świat Piwa
Degustacja „Poznaj Świat Piwa” to stała festiwalowa pozycja. Idealny dla tych, którzy dopiero wkraczają w świat piwa rzemieślniczego! Pod okiem pasjonatów nauczysz się degustować piwo, próbując sześciu różnych stylów – od lekkich, przez gorzkie, aż po kwaśne i słone. Po tym spotkaniu zwykłe „jasne z pianką” już nie będzie takie samo. Prowadzi Klejnot Niklu.
czwartek
19:00 – 20:00
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
MASTERCLASS
Polish Best
Masterclass z Browarem Lubrow to spotkanie dla prawdziwych fanów kraftu! Bez laktozy, bez sztucznych aromatów – za to z dzikimi, spontanicznymi piwami i blendami z beczek. Dominik Lubocki, człowiek orkiestra, zaprezentuje szeroki przekrój stylów, od IPA po piwa z serii Brett & Barrel.
czwartek
20:00 – 21:00
sauna
SAUNA
Przebudzenie zmysłów: Chmiel i witki
Po raz pierwszy na tej edycji festiwalu wchodzimy do sauny i zanurzamy się w ciepłe, dźwiękach i zapachach. Rozluźniamy mięśnie i uspokajamy oddech. Czekać będzie na Was specjalność Parostacji czyli dosłowny kontakt z naturą za pośrednictwem dotyku miękkich pachnących gorących leśnych bukietów z gałęzi drzew.
Będziemy was tymi witkami masować, ogrzewać, otulać a nawet chłostać. Do aromatów lasu dodamy aromat chmielu. To tak jakby wskoczyć do leśnej IPY 🙂 Po seansie chłodzimy się, będzie na Was czekać dosłowny kubeł zimnej wody. W efekcie jesteśmy jak nowo narodzeni i w pełni gotowi żeby delektować się dziełami arcymistrzów sztuki słodu i chmielu.
PIĄTEK, 18 października 2024 r.
czwartek
18:00 – 19:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
WARSZTAT / WORKSHOP
Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo
Zafascynował Cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz próbować nowych smaków? Zapraszamy na warsztaty degustacji! Rozwijaj umiejętności oceny piwa pod okiem profesjonalnego sędziego. Poznasz grupy smaków i aromatów oraz nauczysz się je rozpoznawać. Warsztaty poprowadzi Artur Napiórkowski, piwny sędzia BJCP i PSPD.
piątek
16:00 – 17:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
FLAVORACTIV
Szkolenie z sensoryki piwnej / Beer Sensory Practices
Ten warsztat jest doskonałą okazją aby skalibrować i podszkolić się sensorycznie na profesjonalnych próbkach firmy FlavorActiV i to pod okiem dr. Borisa Gadzova, który na co dzień szkoli pracowników browarów na całym świecie. Spotkanie podzielone jest na część teoretyczną oraz degustację, podczas której uczestnicy zapoznają się z cechami smakowo-aromatycznymi występującymi w piwie i poznają rekomendowane techniki degustacji. Ten warsztat będzie w języku angielskim
piątek
17:00 – 18:00
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
DEGUSTACJA
Piwa spontanicznej fermentacji
Lambiki, spontany i dzikusy – masz niepowtarzalną okazję by spróbować ośmiu różnych, specjalnie wyselekcjonowanych piw na tą degustację. Będą dzikusy owocowe, ale też czyste – bez dodatków. Jeżeli kochasz piwa spontanicznej fermentacji, a nazwy takie jak 3Fonteinen czy Cantillon wzbudzają szybsze bicie serca, to jest degustacja dla Ciebie. A jeżeli jeszcze ich nie znasz, to z pewnością pokochasz. Poprowadzi Kaingorn – Łukasz Gralewski.
piątek
18:00 – 19:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
FLAVORACTIV
Zaawansowane szkolenie z sensoryki piwnej / Advanced Beer Sensory Practices
Nic nie jest w stanie zastąpić wiedzy i umiejętności zdobytych podczas profesjonalnych szkoleń sensorycznych. Polecamy je producentom piwa, piwowarom, sędziom i entuzjastom. Pod okiem dr. Borisa Gadzova z FlavorActiV uczestnicy zapoznają się z cechami sensorycznymi, które wynikają z surowców oraz procesów technologicznych. Warsztat składa się z części teoretycznej oraz degustacji. Ten warsztat będzie w języku angielskim
piątek
18:30 – 19:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
MASTERCLASS
Moon Lark
Moon Lark określa siebie jako browar, miodosytnię oraz selzerownię. Nazwa, jak twierdzą założyciele, wzięła się od skowronka, którego usłyszeli pewną nocą, gdy wyśpiewywał do księżyca. To już kolejny Masterclass Moon Larka na Warszawskim Festiwalu Piwa. I tak samo jak Wy, jesteśmy niezwykle ciekawi, co tym razem przygotują tym razem. Jedno wiadomo – będzie pysznie!
piątek
20:30 – 24:00
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
SILENT DISCO
BEERSPIRED MUSIC! Birthday Kraft Set vol. 10
10 topowych browarów uwarzyło 10 wyjątkowych piw na 10 lat Warszawskiego Festiwalu Piwa.
Każde z nich zainspirowało muzyków i DJów do stworzenia specjalnego setu.
Spróbujecie | Usłyszycie ich na Stadionie Legii 21-23 marca.
piątek
21:00 – 22:00
sauna
SAUNA
Löyly – czyli sauna po fińsku
Odwiedzą nas nasi przyjaciele z Finlandii i pokażą jak to jest suanować po fińsku, zgodnie ze starym fińskim przysłowiem „Finland Kun soivat kiukaan mustat urut, unohtuvat arjen surut”.
(Kiedy czarne trzewia pieca grają, codzienne zmartwienia w dal uciekają). Heidi przywiezie ze sobą fińskie specyfiki, brzozowe witki i dużo opowieści z północy. Posmakujemy zatem i tradycji i gorąca 🙂
Warto zabrać ze sobą trzy ręczniki (jeden do wytarcia, drugi do siedzenia na nim w saunie, trzeci do okrycia się lub szlafrok) i klapki. Jeśli nie weźmiesz ich – nie martw się mamy ręczniki do wypożyczenia na pokładzie.
Oczywiście do sauny przychodzimy na trzeźwo! Alkohol jest substancją której należy używać z głową, a w saunie ma tendencje do nagłego uderzenia. Dlatego do sauny polecamy pyszny kwas chlebowy, czy piwa niskoprocentowe, których znajdziecie na festiwalu niemały wybór.
SOBOTA, 19 października 2024 r.
sobota
12:30 – 13:15
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
CUPPING
Just Brew
Palarnia kawy Just Brew udowadnia, że od dobrego piwa tylko krok do doskonałej kawy. Dwóch piwowarów tworzy kawę tak, jak piwa rzemieślnicze: stosują nowatorskie metody, szukają różnorodnych smaków i śmiało sięgają po leżakowanie w dębowych beczkach. Także po piwie. Cupping palarni Just Brew to niezwykła okazja do spróbowania ich niezwykłych kaw. Liczba miejsc bardzo ograniczona!
sobota
13:00 – 13:45
Strefa Nowych Browarów
New Breweries Zone
NA ZDROWIE | FOR YOUR HEALTH
Joga na Murawie Stadionu Legii / Yoga on the pitch of the Legia Stadium
Przyjdź i poćwicz z nami! To niezwykła okazja by co nieco poćwiczyć na zielonej murawie stadionu Legii. Weź tylko własną matę!
sobota
13:30 – 14:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
WARSZTATY / WORKSHOP
PolishHops.pl
sobota
14:00 – 14:40
Strefa Nowych Browarów
New Breweries Zone
NA ZDROWIE | FOR YOUR HEALTH
Piwna joga na Murawie Stadionu Legii / Beer yoga on the pitch of the Legia Stadium
Poćwicz z nami pod sceną WFP. To niezwykła okazja by co nieco poćwiczyć na zielonej murawie stadionu Legii. Potrzebujesz wygodnego stroju, maty oraz coś do picia. Może być piwo, także całkowicie bezalkoholowe. To zapewni Browar Maryensztadt!
sobota
15:00 – 16:00
murawa stadionu
football field
NA ZDROWIE | FOR YOUR HEALTH
Dobry Kierunek: Kochasz – Dopilnuj – Badaj się!
Bieg dla każdego, nawet dla początkujących i niebiegających, na dystansie 2 km. Pobiegnij z nami dookoła stadionu i wbiegnij na metę na murawie boiska. Bieg współorganizowany z Fundacją Kochasz Dopilnuj. Promujemy zdrowy styl życia i profilaktykę antyrakową. Bieg darmowy, ciekawy pakiet startowy, a dla najszybszych i najciekawiej przebranych atrakcyjne nagrody.
Zapisy na bieg pod adresem: https://forms.gle/RcTJ6X9xtPrM5mCw8 oraz (jeżeli
będą jeszcze wolne miejsca), w dniu imprezy na godzinę przed startem.
W zdrowym ciele dobre piwo!!!
sobota
14:30 – 15:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
DEGUSTACJA / TASTING
Poznaj Świat Piwa
Degustacja “Poznaj Świat Piwa” to stała pozycja w festiwalowym menu. Świetny wybór dla stawiających pierwsze kroki w świecie piwa rzemieślniczego! Poznasz najważniejsze zasady degustacji i wypróbujesz wiedzę w praktyce na sześciu różnych stylach. Pojawią się zarówno piwa lekkie jak i deserowe, gorzkie, słodkie… a może nawet kwaśne i słone? Otworzymy przed tobą bogactwo piwnego rzemiosła. Dostrzeżesz, że „jasne z pianką” już nie smakuje tak samo, a “złoty trunek” to zdecydowanie za mało, by opisać niezwykły świat piwa. Spotkanie poprowadzi piwowar i fan piwa, Jacek Błędowski.
sobota
15:00 – 16:00
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
DEGUSTACJA / TASTING
Blackout
Co sądzisz o piwach z Transylwanii? Nic? Oto okazja, by wyrobić sobie zdanie. Rumuński browar Blackout narodził się w garażu, później rozwijał się jako browar kontraktowy, by ostatecznie osiąść na miejscu w Cluj-Napoca, w samym sercu Transylwanii. Browar nie przypadkiem ma czerń w nazwie, gdyż wyspecjalizował się w piwach mocnych: stout, porter czy też barley wine, a wszystko to leżakowane w wybranych beczkach po różnych destylatach. Piwa wyselekcjonował i degustację poprowadzi: Kaingorn – Łukasz Gralewski.
sobota
16:30 – 17:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
MASTERCLASS
Dziki Wschód
Degustacja, jakiej jeszcze nie było: połączenie sztuki piwowarskiej i miksologii. Na jednym panelu spotkają się 3 piwa i 3 koktajle na ich bazie. Spotkanie poprowadzą wspólnie Maciek Szymanek z browaru Dziki Wschód oraz znawca miksologii: Michał Kopik z blogu Piwny Garaż. Będzie to doskonała okazja by poznać nie tylko browar Dziki Wschód, ale także tajniki tworzenia drinków i koktajli. Jak obiecuje browar, uczestnicy nie wyjdą z Masterclassa z pustymi rękami!
sobota
16:30 – 17:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
WARSZTAT / WORKSHOP
Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo
Fascynuje cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz degustować nowości? Zapraszamy na warsztaty, na których rozwiniesz swoje umiejętności i dowiesz się, jak profesjonalnie oceniać piwo. Doświadczony sędzia piwny, Artur Napiórkowski, opowie o swojej pracy. Dowiesz się, czy faktycznie jest czego zazdrościć sensorykom, poznasz grupy smaków i aromatów oraz nauczysz się je rozpoznawać.
sobota
16:30 – 17:30
sauna
SAUNA
Odprężający seans zapachowy
Wchodzimy do sauny żeby zanurzyć się w ciepłe, dźwiękach i zapachach. Rozluźniamy mięśnie i uspokajamy oddech. Po seansie chłodzimy się, będzie na Was czekać dosłowny kubeł zimnej wody. W efekcie jesteśmy jak nowo narodzeni i w pełni gotowi żeby delektować się dziełami arcymistrzów sztuki słodu i chmielu.
Warto zabrać ze sobą trzy ręczniki (jeden do wytarcia, drugi do siedzenia na nim w saunie, trzeci do okrycia się lub szlafrok) i klapki. Jeśli nie weźmiesz ich – nie martw się mamy ręczniki do wypożyczenia na pokładzie.
Oczywiście do sauny przychodzimy na trzeźwo! Alkohol jest substancją której należy używać z głową, a w saunie ma tendencje do nagłego uderzenia. Dlatego do sauny polecamy kombuchę, pyszny kwas chlebowy, czy piwa niskoprocentowe, których znajdziecie na festiwalu niemały wybór.
sobota
18:00 – 19:00
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
MASTERCLASS
Nepomucen
Browar Nepomucen jest niewątpliwie jednym z najbardziej docenianych browarów rzemieślniczych w Polsce. Nie przypadkiem, co udowodnią na swoim Masterclassie. Z okazji urodzin WFP zabierają same najbardziej wypasione piwa: imperialne stouty, piwa wymrażane i leżakowane w beczkach dębowych. Spodziewajcie się POTĘŻNEJ degustacji!
sobota
18:00 – 19:00
sauna
SAUNA
Jak kot na zapiecku – leniwa sesja saunowa
Nasz saunowy wehikuł daje możliwość odcięcia się od zgiełku festiwalowego, aby znaleźć równowagę i nagrzać się tak żeby chłodzenie się potem pysznym zimnym trunkiem było doświadczeniem jeszcze bardziej wyjątkowym.
Warto zabrać ze sobą trzy ręczniki (jeden do wytarcia, drugi do siedzenia na nim w saunie, trzeci do okrycia się lub szlafrok) i klapki. Jeśli nie weźmiesz ich – nie martw się mamy ręczniki do wypożyczenia na pokładzie.
Oczywiście do sauny przychodzimy na trzeźwo! Alkohol jest substancją której należy używać z głową, a w saunie ma tendencje do nagłego uderzenia. Dlatego do sauny polecamy kombuchę, pyszny kwas chlebowy, czy piwa niskoprocentowe, których znajdziecie na festiwalu niemały wybór.
sobota
18:30 – 19:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
DEGUSTACJA / TASTING
Polish Best
W świecie piwnym dzieje się naprawdę mnóstwo ciekawych rzeczy. Browary warzą coraz więcej ciekawych, doskonałej jakości piw. Tak więc co nowego? Trzymamy rękę na pulsie polskiego kraftu. Degustacja 6 piw selekcji doświadczonego piwowara i fana kraftu. This tasting will be in English / Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim.
sobota
19:30 – 20:30
sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor
MASTERCLASS
Magic Road
Nie ma owocowej soboty bez browaru Magic Road! Na #WFP17 zadebiutują ze swoim Masterclassem. Dowiecie się co nieco o browarze oraz skąd wzięła się ich miłość do intensywne owocowych piw. Spodziewajcie się opowieści o pastry sour, o historii i technice, o czyhających w tym stylu zasadzkach, o także aromatach – a jakże, czemu nie! To wszystko przy najlepszych pastry sourach z browaru Magic Road.
sobota
21:00 – 22:00
sauna
SAUNA
Spotkanie z lasem
Po raz ostatni na tej edycji festiwalu zanurzamy się w ciepłe, a przede wszystkim w szeleście witek, zapachu lasu. Czekać będzie na Was dotyk gorących, miękkich pachnących dębowych, witek, które Lucjan – nie bez powodu zwący się Witem użyje do masowania i chłostania.
Warto zabrać ze sobą trzy ręczniki (jeden do wytarcia, drugi do siedzenia na nim w saunie, trzeci do okrycia się lub szlafrok) i klapki. Jeśli nie weźmiesz ich – nie martw się mamy ręczniki do wypożyczenia na pokładzie.
Oczywiście do sauny przychodzimy na trzeźwo! Alkohol jest substancją której należy używać z głową, a w saunie ma tendencje do nagłego uderzenia. Dlatego do sauny polecamy kombuchę, pyszny kwas chlebowy, czy piwa niskoprocentowe, których znajdziecie na festiwalu niemały wybór.
WYCIECZKI Z PRZEWODNIKIEM
CZWARTEK, 17 października 2024 r.
czwartek
17:00 – 18:00
stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor
WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM Z DEGUSTACJĄ / GUIDED TRIP WITH TASTING
Dominik Hawraj: Kraft dla nowicjuszy
Wycieczka ukierunkowana na osoby o mniej doświadczonym podniebieniu. Stawiająca raczej na piwa słodsze, lżejsze, bardziej przyjazne dla nowych odbiorców (wycieczka z degustacją w języku polskim).
czwartek
17:00 – 18:00
stoisko festiwalowe 2. piętro
festival stand 2nd floor
WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM BEZ DEGUSTACJI / GUIDED TRIP WITHOUT TASTING
Michał Toński: Warsaw Beer Festival Rarities
Warsaw Beer Festival is a unique event on the Polish craft beer scene. I will try to show you why it is so special, and point you to people and beers you will find probably only here! (tour without tasting, in English).
czwartek
18:10 – 19:10
stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor
WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM Z DEGUSTACJĄ / GUIDED TRIP WITH TASTING
Dominik Hawraj: Craft Beer for Novices
A tour geared towards people with a less experienced palate. It focuses on sweeter, lighter beers, more friendly to new enthusiasts (tour with tasting in English).
czwartek
20:00 – 21:00
stoisko festiwalowe 2. piętro
festival stand 2nd floor
WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM Z DEGUSTACJĄ / GUIDED TRIP WITH TASTING
Adam Szewczyk: Wild’n’Sour
Poznaj świat dzikich drożdży i bakterii oraz niezwykły efekt, jaki wnoszą do piwa. Selekcji dokona doświadczony sędzia (wycieczka z degustacją, w języku polskim).
czwartek
20:00 – 21:00
stoisko festiwalowe 2. piętro
festival stand 2nd floor
WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM BEZ DEGUSTACJI / GUIDED TRIP WITHOUT TASTING
Dawid Kulbicki: Poznaj świat polskich chmieli
Poznaj świat polskich chmielu aromatycznych i eksperymentalnych. Jeśli nazwy Książęcy, Tomyski, Zibi, 2020, Amora Preta, Zula, niewiele Ci mówią, a jednocześnie jesteś ciekaw/a jak rozwija się polskie piwowarstwo w oparciu o lokalne odmiany chmielu, to wycieczka dla Ciebie (wycieczka bez degustacji w języku polskim).
PIĄTEK, 18 października 2024 r.
piątek
16:00 – 17:00
stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor
WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM Z DEGUSTACJĄ / GUIDED TRIP WITH TASTING
Michał„Chmielobrody” Czy goryczka jest jeszcze w modzie?
Wspólnie sprawdzimy, jak w 2024 roku wygląda poziom goryczki w premierowych piwach WFP. Czy jest ona w modzie czy już raczej passe? (wycieczka z degustacją, w języku polskim i angielskim).
piątek
17:00 – 18:00
stoisko festiwalowe 2. piętro
festival stand 2nd floor
WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM Z DEGUSTACJĄ / GUIDED TRIP WITH TASTING
Dominik Hawraj: Wycieczka o tematyce piw mocnych
Wycieczka tropem prawdziwych mocarzy – imperialne portery i stouty, belgian strong ale, barley wine, piwa wymrażane itp. potężne sztosy (wycieczka z degustacją w języku polskim).
piątek
18:00 – 19:00
stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor
WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM Z DEGUSTACJĄ / GUIDED TRIP WITH TASTING
Michał Toński: Tropem najciekawszych pilsów i lagerów WFP
Podobnie jak na poprzedniej edycji wyruszymy tropem najlepszych, najciekawszych i najbardziej unikalnych pilsów i lagerów jakie w czasie trwania wycieczki będą dostępne na festiwalu i oczywiście ich spróbujemy! (wycieczka z degustacją, w języku polskim).
piątek
18:10 – 19:10
stoisko festiwalowe 2. piętro
festival stand 2nd floor
WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM Z DEGUSTACJĄ / GUIDED TRIP WITH TASTING
Dominik Hawraj: The Trail Over the Strong Beers
A tour in the footsteps of real powerhouses – imperial porters and stouts, Belgian strong ale, barley wine, frozen beers, etc. powerful hits (tour with tasting in English).
SOBOTA, 19 października 2024 r.
sobota
13:00 – 14:00
stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor
WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM BEZ DEGUSTACJI / GUIDED TRIP WITHOUT TASTING
Michał Toński: WFP dla początkujących beergeeków
Wycieczka dedykowana festiwalowym świeżakom, zainteresowanym piwem rzemieślniczym. Oprowadzę po terenie festiwalu, opowiem o jego atrakcjach, piwach i browarach – ze szczególnym uwzględnieniem takich, można spotkać praktycznie tylko na WFP (wycieczka bez degustacji, w języku polskim).
sobota
14:00 – 15:00
stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor
WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM Z DEGUSTACJĄ / GUIDED TRIP WITH TASTING
Adam Szewczyk: Kraft to nie tylko piwo
Wycieczka szlakiem miodów pitnych, cydrów i hybryd piwa z innymi trunkami (wycieczka z degustacją w języku polskim).
sobota
14:00 – 15:00
stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor
WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM BEZ DEGUSTACJI / GUIDED TRIP WITHOUT TASTING
Michał Toński: WFP for newcomers
A tour for first time guests of the festival. I will show you around, present the amusements, and of course tell you something about breweries and beers, expecially those exclusive for WFP (tour without tasting in English). / Wycieczka dedykowana festiwalowym świeżakom, zainteresowanych piwem rzemieślniczym. Oprowadzę po terenie festiwalu, opowiem o jego atrakcjach, piwach i browarach – ze szczególnym uwzględnieniem takich, można spotkać praktycznie tylko na WFP (wycieczka bez degustacji w języku angielskim).
sobota
15:00 – 16:00
stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor
WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM BEZ DEGUSTACJI / GUIDED TRIP WITHOUT TASTING
Kamil „Kowal” Kowalewski: Polski szampan – ojciec piwnej rewolucji
Polski szampan, czyli Piwo Grodziskie od wieków jest częścią polskiej kultury kulinarnej. To wyjątkowe piwo o mały włos nie zostało tylko nic nieznaczącym wspomnieniem na kartach historii. Poznaj jego historię razem ze zdobywcą brązowego medalu na European Beer Star w kategorii Piwo Grodziskie (wycieczka bez degustacji, w języku polskim).
SCENA GŁÓWNA
CZWARTEK, 17 października 2024 r.
czwartek
17:15 – 18:00
scena główna
main stage
PRELEKCJA / PRELECTION
Historia naczyń do picia piwa
Dariusz Leonhard (Ozdoby Wikingów)
W czym pili prasłowianie, skąd wzięła się szklanka oraz jak pić z rogu – tego wszystkiego można będzie się dowiedzieć z prelekcji Dariusza Leonharda. Przedstawi on fascynującą historię naczyń do piwa i ich ewolucji. Będzie konkurs!
czwartek
18:00 – 19:00
scena główna
main stage
PRELEKCJA / PRELECTION
Docent przedstawia nowe browary
Michał „Docent” Maranda (PolskieMinibrowary.pl)
To już tradycja na WFP. Jak moglibyśmy zacząć Festiwal bez Docenta i jego Gości? Michał zaprosi na scenę WFP przedstawicieli browarów, które debiutują na Warszawskim Festiwalu Piwa. Będą ciekawe historie browarów i wyznania, które zdradzą tylko Docentowi!
czwartek
19:00 – 19:45
scena główna
main stage
DYSKUSJA / DISCUSSION
Etykiety. Opakowanie, czy już sztuka?
Z browarem COYPU, browarem Cztery Ściany, branding studio Flov i drukarnią Etigraf rozmawia Łukasz Anczyk (Opiwatele)
Etykiety piw są równie kolorowe, co sama piwna rewolucja. Łukasz Anczyk porozmawia o nich z profesjonalistami: twórcami etykiet, właścicielami browarów i drukarni. Będzie dociekał, czy etykieta nadal ma głównie rolę informacyjną. A może etykiety to nowa kategoria sztuki?
czwartek
20:00 – 20:30
murawa stadionu
stadium turf
POWITANIE WIOSNY / WELCOME SPRING
Wielkie Otwarcie WFP
Fetujemy koniec zimy na murawie! Wiosna już tu jest! To pewna informacja! A więc wreszcie koniec długiej i ponurej zimy. Niech żyje pierwszy dzień wiosny! Powitaj z nami nową porę roku i nowy Festiwal na trybunach stadionu Legii Warszawa.
czwartek
21:00 – 22:00
scena główna
main stage
#10latWFP / #10yearsWBF
Wspomnienia z pierwszej edycji Festiwalu
Majkel Stemplowski (Chmielobrody)
10 lat Warszawskiego Festiwalu piwa i 10 lat polskiej sceny piw rzemieślniczych. Jak to wszystko się wydarzyło? Porozmawiają o tym Michał Stemplowski (Chmielobrody) i jego goście: wystawcy i organizatorzy festiwalu. Będzie sentymentalnie i nostalgicznie, ale Michał obiecuje, że obejdzie się bez łez kapiących do piwa.
czwartek
23:59 – ?
Kufle i Kapsle
Nowogrodzka 25
AFTERPARTY
AfterParty WFP w KiK + premiery collabów BA x Green Head + BA x Brofaktura + BA x Monsters
Po pierwszym dniu Warszawskiego Festiwalu Piwa, zapraszamy na tradycyjne AfterParty w Kufle i Kapsle! Spróbuj premierowych collabów Browamatora z Green Head, Brofakturą i Monstersami, które przygotowaliśmy specjalnie na festiwal. Dołącz do nas i porozmawiaj na każdy temat przy szklaneczce ulubionego piwa.
PIĄTEK, 18 października 2024 r.
piątek
15:00 – 15:45
scena główna
main stage
PRELEKCJA / TALK
Piwo + odchudzanie? Czy to w ogóle możliwe?
Majkel Stemplowski (Chmielobrody)
Jeżeli piwo kojarzy ci się z wąsami i brzuchem, to Majkel udowodni, że jesteś w błędzie. Piwo to broda i szczupłość! Jak połączyć ogień z wodą, czyli krafcik i życie fit opowie świeżo odchudzony Majkel Stemplowski, czyli Chmielobrody.
piątek
15:45 – 16:00
scena główna
main stage
BEER GUIDES / PIWNI PRZEWODNICY
Piwny Przewodnik Poleca
Piwni Przewodnicy Warszawskiego Festiwalu Piwa to ludzie z sercem na dłoni. Nie tylko pomogą na Festiwalu, ale także powiedzą gdzie warto pójść i co wypić. Polecajki na scenie od wytrawnych koneserów.
piątek
16:00 – 17:00
scena główna
main stage
PODRÓŻE / TRAVELS
Aloha in Prague
Warszawski raper Proceente (i autor bloga Chmielotok) zamieszkał w czeskiej Pradze. Na scenie WFP opowie nieco o życiu w czeskiej Pradze oraz dokona subiektywnego przeglądu lokalnych desitek. Przegląd odbędzie się, rzecz jasna, z udziałem publiczności.
piątek
17:00 – 18:00
scena główna
main stage
PODRÓŻE / TRAVELS
Tanie piwa i romantycznie browary – sentymentalna podróż w przeszłość
Wojtek Trząski (zpiwem.pl)
Wojtek Trząski to podróżnik i fan piwa. Na scenie WFP od wielu edycji opowiada o swoich fascynujących przygodach i pokazuje zdjęcia lokalnych piw. Tym razem zabierze nas na nieco inną wyprawę. A mianowicie podróż w czasie aż do początków kraftu, gdy piwa były tanie, a browary sprzedawały romantyczne historie.
piątek
18:00 – 19:00
scena główna
main stage
#10latWFP / #10yearsWBF
Docent przedstawia browary z 1 WFP
Michał „Docent” Maranda (PolskieMinibrowary.pl)
Jak wiele wydarzyło się przez 10 lat? Michał Docent Maranda zaprosi na scenę WFP przedstawicieli browarów, którzy od dekady towarzyszą Warszawskiemu Festiwalowi Piwa. Tym razem to nie debiutanci – Docent przedstawi weteranów Warszawskiego Festiwalu Piwa! Niezwykła rozmowa z ludźmi, dla których WFP stało się częścią życia.
piątek
19:00 – 19:45
scena główna
main stage
#10latWFP / #10yearsWBF
Urodzinowa niespodzianka
Każda impreza urodzinowa ma swój punkt kulminacyjny. I będzie nim nasza Urodzinowa Niespodzianka. Nie zdradzimy co, ale gwarantujemy: będzie się działo!!! Zapraszamy pod scenę WFP punktualnie o 19:00!
piątek
20:00 – 21:00
scena główna
main stage
KONKURS / CONTEST
Wyzwanie ostrości
Zawody w ostrym jedzeniu z browarem Gryfus. Ekstremalne doznania bez skoku na bunge? Nie ma problemu, jest Wyzwanie Ostrości, czyli najostrzejsza zabawa na WFP. Papryczki ostrzejsze od najostrzejszych żyletek, sosy, które przepalają na wylot oraz śmiałkowie, którzy postanawiają to zjeść. Uff, od samego patrzenia robi się gorąco.
piątek
21:00 – 22:00
scena główna
main stage
KONKURS / CONTEST
Harpagan Cup
Przyjdź i powalcz o miano największego harpagana WFP! Nie musisz wykazywać się mocną głową – wykaż się siłą swoich mięśni! Przyjdź, pokaż co potrafisz i zgarnij nagrody od browaru Harpagan. Zabawę poprowadzą profesjonaliści ze studia crossfit, którzy zadbają o odpowiednio wymagające zadania. Konkurs dla prawdziwych harpaganów!
SOBOTA, 19 października 2024 r.
sobota
13:00 – 13:30
scena główna
main stage
PRELEKCJA / TALK
Kowal (Smaki Piwa) przedstawia #Grodziskie na WFP
Najgorętszy stylem Warszawskiego Festiwalu Piwa jest grodziskie! Przynajmniej tak twierdzi Kowal. Przyjdź i posłuchaj o tym wyjątkowym, polskim stylu piwa. Można przynieść ukochane grodziskie uwarzone na świecie i wznieść nim toast za pomyślność pilskiego kraftu!
sobota
13:30 -15:00
scena główna
main stage
GOTOWANIE
Jarecki gotuje na scenie Warszawskiego Festiwalu Piwa
Każdy kocha Jareckiego! Zwłaszcza gdy częstuje pysznościami, które przed chwilą ugotował na naszych oczach. Wspólne gotowanie z mistrzem Jareckim i jego gośćmi.
sobota
15:00 – 15:45
scena główna
main stage
PRELEKCJA / TALK
Black IPA i American Stout – renesans wyrazistości
Artur Karpiński (Beer, Bacon & Liberty)
Wyrazisty i intrygujący – jak zawsze – Artur Karpiński po raz kolejny zawładnie sceną WFP. Tym razem opowie o piwie, a mianowicie dwóch bliźniaczych stylach: Black IPA i American Stout.
sobota
15:45 – 16:00
scena główna
main stage
SPOTKANIE / MEETING
Psy do zadań specjalnych
Psy z Grupy Poszukiwawczo-Ratowniczej OSP Marki poznają gości WFP. Przewodnicy psów ratowników zabiorą swoich podopiecznych na Festiwal, by mogły zapoznać się z dużą grupą ludzi. To dla nich element szkolenia. A dla nas – możliwość poznania tych niezwykle utalentowanych zwierzaków.
sobota
16:00 – 16:30
scena główna
main stage
NA ZDROWIE | FOR YOUR HEALTH
Dobry Kierunek: Kochasz – Dopilnuj – Badaj się! – podsumowanie biegu
Finał akcji sportowej Wolnego Kraftu. Organizatorzy biegu „Dobry Kierunek: Kochasz – Dopilnuj – Badaj się!” wraz z Fundacją Kochasz Dopilnuj, porozmawiają o profilaktyce badania piersi i jąder oraz o zdrowym trybie życia i amatorskim uprawianiu sportu. A zaraz po rozmowie dekoracja zwycięzców biegu i rozdanie nagród za najlepsze przebrania.
sobota
16:30 – 17:00
scena główna
main stage
DYSKUSJA / DISCUSSION
Diversity is Great: Genys Brewery (Lithuania) / Różnorodność jest wspaniała: Browar Genys (Litwa)
Łukasz Anczyk (Opiwatele)
Browar Genys to jeden z najbardziej liczących się browarów rzemieślniczych z Litwy. O browarze, a także jak wygląda kraft na Litwie z piwowarem Genys Brewing porozmawia z Łukasz Anczyk z blogu Opiwatele. / Genys Brewing Co. is one of the most important craft breweries in Lithuania. Łukasz Anczyk will talk to the brewery’s brewer about the brewery and what beer craft looks like in Lithuania.
sobota
17:00 – 18:00
przed wejściem głównym
In front of the main entrance
PODCAST NA ŻYWO / LIVE PODCAST
Muzyka & Namiętności
Chmielotok i goście
Proceente, prowadzący bloga Chmielotok odpali na scenie podcast na żywo: Muzyka & Namiętności – czyli Chmielotok i goście. W degustacyjnej podróży przez 10 piw na 10-lecie WFP Proceentowi towarzyszyć będą muzycy i piwolubni dziennikarze muzyczni: Marcin Flint, Kuba Sadowski aka Earl Jacob oraz Kajetan Szewczyk.
sobota
18:00 – 19:30
scena główna
main stage
AKCJA CHARYTATYWNA
Licytuj piwne sztosy! / Bid on the White Whales!
Licytacja charytatywna dla Stowarzyszenia OD–DO
Kulminacja emocji eksploduje na scenie WFP w postaci licytacji brawurowo prowadzonej przez Michała Stemplowskiego, czyli Chmielobrodego. Będą najbardziej wypasione piwne sztosy, będą oszałamiające kwoty i mikrofon rozgrzany do czerwoności. A to wszystko dla Stowarzyszenia OD-DO, do którego trafią środki z licytacji. Wpadnij i dorzuć swój grosz na szczytny cel.
sobota
18:00 – 21:00
scena główna
main stage
POWITANIE WIOSNY / WELCOME SPRING
Radio Kampus nadaje z Murawy!
Halo tu Warszawski Festiwal Piwa! Nadajemy! Wyskocz na Trybuny stadionu i poruszaj nóżką!
sobota
20:00 – 21:00
scena główna
main stage
DYSKUSJA / DISCUSSION
(R)ewolucja smaków – o gustach się dyskutuje
Jaś Sieiński (Piwna Japa) i goście
Scenę Warszawskiego Festiwalu Piwa zamknie rozmowa blogera Jasia Sieińskiego z gośćmi. A o czym będą dyskutować? oczywiście o gustach i o tym, jak zmieniły się w czasie piwnej rewolucji. Bo piwna rewolucja, to przecież rewolucja smaku!