DEGUSTACJE, MASTERCLASS, SAUNA
TASTINGS, MASTERCLASSES, SAUNA

WYCIECZKI Z PRZEWODNIKIEM
GUIDED TRIPS

SCENA GŁÓWNA
MAIN STAGE

AFTERPARTY

WANT TO SEE ONLY THE ENVENTS IN ENGLISH? SWITCH TO OUR PAGE WARSAWBEERFESTIVAL.COM

DEGUSTACJE, MASTERCLASS, SAUNA

CZWARTEK, 21 marca 2024 r.

czwartek
18:00 – 19:30


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

Poland WARSZTAT / WORKSHOP

Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo

Fascynuje cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz degustować nowości? Zapraszamy na warsztaty, na których rozwiniesz swoje umiejętności i dowiesz się, jak profesjonalnie oceniać piwo. Doświadczony sędzia piwny, Michał Kopik, opowie o swojej pracy. Dowiesz się, czy faktycznie jest czego zazdrościć sensorykom, poznasz grupy smaków i aromatów oraz nauczysz się je rozpoznawać.

czwartek
18:00 – 19:00


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

Poland MASTERCLASS

Genys Brewing Co.

Litewski browar Genys to drugi największy browar rzemieślniczy w krajach bałtyckich. W Kownie warzą style klasyczne, nowofalowe, aż po eksperymenty z kombuczą, owocami i leżakowaniem w beczkach. Chętnie sięgają też po portery bałtyckie, również w wersjach barrel aged. Podczas degustacji przekażą swoje najciekawsze piwa, do tej pory niedostępne w Polsce! Ta degustacja będzie w języku angielskim

czwartek
19:30 – 20:30


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

Poland DEGUSTACJA / TASTING

Polish Best

W świecie piwnym dzieje się mnóstwo ciekawych rzeczy. Browary tworzą nowe mody i warzą coraz więcej ciekawych, doskonałej jakości piw. Tak więc co nowego? Trzymamy rękę na pulsie polskiego kraftu. Degustacja 6 piw wyselekcjonowanych przez doświadczonego piwowara i fana kraftu, Jacka Błędowskiego. Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim.

czwartek
20:00 – 21:00


sauna

Poland SAUNA

Przebudzenie zmysłów: Chmiel i witki

Po raz pierwszy na tej edycji festiwalu wchodzimy do sauny i zanurzamy się w ciepłe, dźwiękach i zapachach. Rozluźniamy mięśnie i uspokajamy oddech. Czekać będzie na Was specjalność Parostacji czyli dosłowny kontakt z naturą za pośrednictwem dotyku miękkich pachnących gorących leśnych bukietów z gałęzi drzew.

Będziemy was tymi witkami masować, ogrzewać, otulać a nawet chłostać. Do aromatów lasu dodamy aromat chmielu. To tak jakby wskoczyć do leśnej IPY 🙂 Po seansie chłodzimy się, będzie na Was czekać dosłowny kubeł zimnej wody. W efekcie jesteśmy jak nowo narodzeni i w pełni gotowi żeby delektować się dziełami arcymistrzów sztuki słodu i chmielu.

PIĄTEK, 22 marca 2024 r.

piątek
15:30 – 16:30


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

Poland DEGUSTACJA / TASTING

Poznaj Świat Piwa

Degustacja “Poznaj Świat Piwa” to stała pozycja w festiwalowym menu. Świetny wybór dla stawiających pierwsze kroki w świecie piwa rzemieślniczego! Poznasz najważniejsze zasady degustacji i wypróbujesz wiedzę w praktyce na sześciu różnych stylach. Pojawią się zarówno piwa lekkie jak i deserowe, gorzkie, słodkie… a może nawet kwaśne i słone? Otworzymy przed tobą bogactwo piwnego rzemiosła. Dostrzeżesz, że „jasne z pianką” już nie smakuje tak samo, a “złoty trunek” to zdecydowanie za mało, by opisać niezwykły świat piwa. Spotkanie poprowadzi piwowar i fan piwa, Jacek Błędowski.

piątek
16:00 – 17:30


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland FLAVORACTIV

Szkolenie z sensoryki piwnej / Beer Sensory Practices

Ten warsztat jest doskonałą okazją aby skalibrować i podszkolić się sensorycznie na profesjonalnych próbkach firmy FlavorActiV i to pod okiem dr. Borisa Gadzova, który na co dzień szkoli pracowników browarów na całym świecie. Spotkanie podzielone jest na część teoretyczną oraz degustację, podczas której uczestnicy zapoznają się z cechami smakowo-aromatycznymi występującymi w piwie i poznają rekomendowane techniki degustacji. Ten warsztat będzie w języku angielskim

piątek
17:00 – 18:00


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

Poland DEGUSTACJA

Piwa spontanicznej fermentacji

Lambiki, spontany i dzikusy – masz niepowtarzalną okazję by spróbować ośmiu różnych, specjalnie wyselekcjonowanych piw na tą degustację. Będą dzikusy owocowe, ale też czyste – bez dodatków. Jeżeli kochasz piwa spontanicznej fermentacji, a nazwy takie jak 3Fonteinen czy Cantillon wzbudzają szybsze bicie serca, to jest degustacja dla Ciebie. A jeżeli jeszcze ich nie znasz, to z pewnością pokochasz. Poprowadzi Kaingorn – Łukasz Gralewski.

piątek
18:00 – 19:30


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland FLAVORACTIV

Zaawansowane szkolenie z sensoryki piwnej / Advanced Beer Sensory Practices

Nic nie jest w stanie zastąpić wiedzy i umiejętności zdobytych podczas profesjonalnych szkoleń sensorycznych. Polecamy je producentom piwa, piwowarom, sędziom i entuzjastom. Pod okiem dr. Borisa Gadzova z FlavorActiV uczestnicy zapoznają się z cechami sensorycznymi, które wynikają z surowców oraz procesów technologicznych. Warsztat składa się z części teoretycznej oraz degustacji. Ten warsztat będzie w języku angielskim

piątek
18:30 – 18:00


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

Poland MASTERCLASS

Moon Lark

Moon Lark określa siebie jako browar, miodosytnię oraz selzerownię. Nazwa, jak twierdzą założyciele, wzięła się od skowronka, którego usłyszeli pewną nocą, gdy wyśpiewywał do księżyca. To już kolejny Masterclass Moon Larka na Warszawskim Festiwalu Piwa. I tak samo jak Wy, jesteśmy niezwykle ciekawi, co tym razem przygotują tym razem. Jedno wiadomo – będzie pysznie!

piątek
21:00 – 22:00


sauna

en SAUNA

Löyly – czyli sauna po fińsku

Odwiedzą nas nasi przyjaciele z Finlandii i pokażą jak to jest suanować po fińsku, zgodnie ze starym fińskim przysłowiem „Finland Kun soivat kiukaan mustat urut, unohtuvat arjen surut”.
(Kiedy czarne trzewia pieca grają, codzienne zmartwienia w dal uciekają). Heidi przywiezie ze sobą fińskie specyfiki, brzozowe witki i dużo opowieści z północy. Posmakujemy zatem i tradycji i gorąca 🙂

Warto zabrać ze sobą trzy ręczniki (jeden do wytarcia, drugi do siedzenia na nim w saunie, trzeci do okrycia się lub szlafrok) i klapki. Jeśli nie weźmiesz ich – nie martw się mamy ręczniki do wypożyczenia na pokładzie.

Oczywiście do sauny przychodzimy na trzeźwo! Alkohol jest substancją której należy używać z głową, a w saunie ma tendencje do nagłego uderzenia. Dlatego do sauny polecamy pyszny kwas chlebowy, czy piwa niskoprocentowe, których znajdziecie na festiwalu niemały wybór.

SOBOTA, 23 marca 2024 r.

sobota
12:30 – 13:15


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

Poland CUPPING

Just Brew

Palarnia kawy Just Brew udowadnia, że od dobrego piwa tylko krok do doskonałej kawy. Dwóch piwowarów tworzy kawę tak, jak piwa rzemieślnicze: stosują nowatorskie metody, szukają różnorodnych smaków i śmiało sięgają po leżakowanie w dębowych beczkach. Także po piwie. Cupping palarni Just Brew to niezwykła okazja do spróbowania ich niezwykłych kaw. Liczba miejsc bardzo ograniczona!

sobota
13:00 – 13:45


Strefa Nowych Browarów
New Breweries Zone

SPORT

Joga na Murawie Stadionu Legii / Yoga on the pitch of the Legia Stadium

Przyjdź i poćwicz z nami! To niezwykła okazja by co nieco poćwiczyć na zielonej murawie stadionu Legii. Weź tylko własną matę!

sobota
14:30 – 15:30


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

Poland WARSZTATY / WORKSHOP

PolishHops.pl

sobota
14:00 – 14:40


Strefa Nowych Browarów
New Breweries Zone

SPORT

Piwna joga / Beer yoga

Poćwicz z nami pod sceną WFP. Potrzebujesz wygodnego stroju, maty oraz coś do picia. Może być piwo, także całkowicie bezalkoholowe. To zapewni Browar Maryensztadt!

sobota
15:00 – 17:00


przed wejściem głównym
In front of the main entrance

SPORT

XXX

BIEG

sobota
14:30 – 15:30


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

Poland DEGUSTACJA / TASTING

Poznaj Świat Piwa

Degustacja “Poznaj Świat Piwa” to stała pozycja w festiwalowym menu. Świetny wybór dla stawiających pierwsze kroki w świecie piwa rzemieślniczego! Poznasz najważniejsze zasady degustacji i wypróbujesz wiedzę w praktyce na sześciu różnych stylach. Pojawią się zarówno piwa lekkie jak i deserowe, gorzkie, słodkie… a może nawet kwaśne i słone? Otworzymy przed tobą bogactwo piwnego rzemiosła. Dostrzeżesz, że „jasne z pianką” już nie smakuje tak samo, a “złoty trunek” to zdecydowanie za mało, by opisać niezwykły świat piwa. Spotkanie poprowadzi piwowar i fan piwa, Jacek Błędowski.

sobota
15:00 – 16:00


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

Poland DEGUSTACJA / TASTING

Blackout

Co sądzisz o piwach z Transylwanii? Nic? Oto okazja, by wyrobić sobie zdanie. Rumuński browar Blackout narodził się w garażu, później rozwijał się jako browar kontraktowy, by ostatecznie osiąść na miejscu w Cluj-Napoca, w samym sercu Transylwanii. Browar nie przypadkiem ma czerń w nazwie, gdyż wyspecjalizował się w piwach mocnych: stout, porter czy też barley wine, a wszystko to leżakowane w wybranych beczkach po różnych destylatach. Piwa wyselekcjonował i degustację poprowadzi: Kaingorn – Łukasz Gralewski.

sobota
16:30 – 17:30


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

Poland MASTERCLASS

Dziki Wschód

Degustacja, jakiej jeszcze nie było: połączenie sztuki piwowarskiej i miksologii. Na jednym panelu spotkają się 3 piwa i 3 koktajle na ich bazie. Spotkanie poprowadzą wspólnie Maciek Szymanek z browaru Dziki Wschód oraz znawca miksologii: Michał Kopik z blogu Piwny Garaż. Będzie to doskonała okazja by poznać nie tylko browar Dziki Wschód, ale także tajniki tworzenia drinków i koktajli. Jak obiecuje browar, uczestnicy nie wyjdą z Masterclassa z pustymi rękami!

sobota
16:30 – 17:30


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

Poland WARSZTAT / WORKSHOP

Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo

Fascynuje cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz degustować nowości? Zapraszamy na warsztaty, na których rozwiniesz swoje umiejętności i dowiesz się, jak profesjonalnie oceniać piwo. Doświadczony sędzia piwny, Artur Napiórkowski, opowie o swojej pracy. Dowiesz się, czy faktycznie jest czego zazdrościć sensorykom, poznasz grupy smaków i aromatów oraz nauczysz się je rozpoznawać.

sobota
16:30 – 17:30


sauna

SAUNA

Odprężający seans zapachowy

Wchodzimy do sauny żeby zanurzyć się w ciepłe, dźwiękach i zapachach. Rozluźniamy mięśnie i uspokajamy oddech. Po seansie chłodzimy się, będzie na Was czekać dosłowny kubeł zimnej wody. W efekcie jesteśmy jak nowo narodzeni i w pełni gotowi żeby delektować się dziełami arcymistrzów sztuki słodu i chmielu.

Warto zabrać ze sobą trzy ręczniki (jeden do wytarcia, drugi do siedzenia na nim w saunie, trzeci do okrycia się lub szlafrok) i klapki. Jeśli nie weźmiesz ich – nie martw się mamy ręczniki do wypożyczenia na pokładzie.

Oczywiście do sauny przychodzimy na trzeźwo! Alkohol jest substancją której należy używać z głową, a w saunie ma tendencje do nagłego uderzenia. Dlatego do sauny polecamy kombuchę, pyszny kwas chlebowy, czy piwa niskoprocentowe, których znajdziecie na festiwalu niemały wybór.

sobota
18:00 – 19:00


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

Poland MASTERCLASS

Nepomucen

Browar Nepomucen jest niewątpliwie jednym z najbardziej docenianych browarów rzemieślniczych w Polsce. Nie przypadkiem, co udowodnią na swoim Masterclassie. Z okazji urodzin WFP zabierają same najbardziej wypasione piwa: imperialne stouty, piwa wymrażane i leżakowane w beczkach dębowych. Spodziewajcie się POTĘŻNEJ degustacji!

sobota
18:00 – 19:00


sauna

SAUNA

Jak kot na zapiecku – leniwa sesja saunowa

Nasz saunowy wehikuł daje możliwość odcięcia się od zgiełku festiwalowego, 
aby znaleźć równowagę i nagrzać się tak żeby chłodzenie się potem pysznym zimnym trunkiem było doświadczeniem jeszcze bardziej wyjątkowym.

Warto zabrać ze sobą trzy ręczniki (jeden do wytarcia, drugi do siedzenia na nim w saunie, trzeci do okrycia się lub szlafrok) i klapki. Jeśli nie weźmiesz ich – nie martw się mamy ręczniki do wypożyczenia na pokładzie.

Oczywiście do sauny przychodzimy na trzeźwo! Alkohol jest substancją której należy używać z głową, a w saunie ma tendencje do nagłego uderzenia. Dlatego do sauny polecamy kombuchę, pyszny kwas chlebowy, czy piwa niskoprocentowe, których znajdziecie na festiwalu niemały wybór.

sobota
18:30 – 19:30


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland DEGUSTACJA / TASTING

Polish Best

W świecie piwnym dzieje się naprawdę mnóstwo ciekawych rzeczy. Browary warzą coraz więcej ciekawych, doskonałej jakości piw. Tak więc co nowego? Trzymamy rękę na pulsie polskiego kraftu. Degustacja 6 piw selekcji doświadczonego piwowara i fana kraftu. This tasting will be in English / Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim.

sobota
19:30 – 20:30


sala warsztatowa pierwsze piętro
workshop room first floor

Poland MASTERCLASS

Magic Road

Nie ma owocowej soboty bez browaru Magic Road! Na #WFP17 zadebiutują ze swoim Masterclassem. Dowiecie się co nieco o browarze oraz skąd wzięła się ich miłość do intensywne owocowych piw. Spodziewajcie się opowieści o pastry sour, o historii i technice, o czyhających w tym stylu zasadzkach, o także aromatach – a jakże, czemu nie! To wszystko przy najlepszych pastry sourach z browaru Magic Road.

sobota
21:00 – 22:00


sauna

SAUNA

Spotkanie z lasem

Po raz ostatni na tej edycji festiwalu zanurzamy się w ciepłe, a przede wszystkim w szeleście witek, zapachu lasu. Czekać będzie na Was dotyk gorących, miękkich pachnących dębowych, witek, które Lucjan – nie bez powodu zwący się Witem użyje do masowania i chłostania.

Warto zabrać ze sobą trzy ręczniki (jeden do wytarcia, drugi do siedzenia na nim w saunie, trzeci do okrycia się lub szlafrok) i klapki. Jeśli nie weźmiesz ich – nie martw się mamy ręczniki do wypożyczenia na pokładzie.

Oczywiście do sauny przychodzimy na trzeźwo! Alkohol jest substancją której należy używać z głową, a w saunie ma tendencje do nagłego uderzenia. Dlatego do sauny polecamy kombuchę, pyszny kwas chlebowy, czy piwa niskoprocentowe, których znajdziecie na festiwalu niemały wybór.

WYCIECZKI Z PRZEWODNIKIEM

CZWARTEK, 21 marca 2024 r.

czwartek
17:00 – 18:00


stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor

Poland WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM Z DEGUSTACJĄ / GUIDED TRIP WITH TASTING

Dominik Hawraj: Kraft dla nowicjuszy

Wycieczka ukierunkowana na osoby o mniej doświadczonym podniebieniu. Stawiająca raczej na piwa słodsze, lżejsze, bardziej przyjazne dla nowych odbiorców (wycieczka z degustacją w języku polskim).

czwartek
18:10 – 19:10


stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor

United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM Z DEGUSTACJĄ / GUIDED TRIP WITH TASTING

Dominik Hawraj: Craft beer for novices

A tour geared towards people with a less experienced palate. It focuses on sweeter, lighter beers, more friendly to new enthusiasts (tour with tasting in English).

czwartek
20:00 – 21:00


stoisko festiwalowe 2. piętro
festival stand 2nd floor

Poland WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM Z DEGUSTACJĄ / GUIDED TRIP WITH TASTING

Adam Szewczyk: Wild’n’Sour

Poznaj świat dzikich drożdży i bakterii oraz niezwykły efekt, jaki wnoszą do piwa. Selekcji dokona doświadczony sędzia (wycieczka z degustacją, w języku polskim).

czwartek
20:00 – 21:00


stoisko festiwalowe 2. piętro
festival stand 2nd floor

Poland WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM BEZ DEGUSTACJI / GUIDED TRIP WITHOUT TASTING

Dawid Kulbicki: Poznaj świat polskich chmieli eksperymentalnych i aromatycznych

Poznaj świat polskich chmielu aromatycznych i eksperymentalnych. Jeśli nazwy Książęcy, Tomyski, Zibi, 2020, Amora Preta, Zula, niewiele Ci mówią, a jednocześnie jesteś ciekaw/a jak rozwija się polskie piwowarstwo w oparciu o lokalne odmiany chmielu, to wycieczka dla Ciebie (wycieczka bez degustacji w języku polskim).

PIĄTEK, 22 marca 2024 r.

piątek
16:00 – 17:00


stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor

Poland WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM Z DEGUSTACJĄ / GUIDED TRIP WITH TASTING

Michał Toński: Tropem najciekawszych pilsów i lagerów WFP

Od paru lat ogłasza się rok lagera w krafcie, ale 2023 zdecydowanie ma ten potencjał. Wyruszymy tropem najlepszych, najciekawszych i najbardziej unikalnych pilsów i lagerów jakie w czasie trwania wycieczki będą dostępne na festiwalu i oczywiście ich spróbujemy! (wycieczka z degustacją w języku polskim).

piątek
16:00 – 17:00


stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor

Poland United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM Z DEGUSTACJĄ / GUIDED TRIP WITH TASTING

Michał„Chmielobrody” Czy goryczka jest jeszcze w modzie?

Wspólnie sprawdzimy, jak w 2024 roku wygląda poziom goryczki w premierowych piwach WFP. Czy jest ona w modzie czy już raczej passe? (wycieczka z degustacją, w języku polskim i angielskim).

piątek
17:00 – 18:00


stoisko festiwalowe 2. piętro
festival stand 2nd floor

Poland United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM Z DEGUSTACJĄ / GUIDED TRIP WITH TASTING

Dominik Hawraj: Wycieczka o tematyce piw mocnych

Wycieczka tropem prawdziwych mocarzy – imperialne portery i stouty, belgian strong ale, barley wine, piwa wymrażane itp. potężne sztosy (wycieczka z degustacją w języku polskim).

piątek
18:10 – 19:10


stoisko festiwalowe 2. piętro
festival stand 2nd floor

United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM Z DEGUSTACJĄ / GUIDED TRIP WITH TASTING

The trail over the strong beers

A tour in the footsteps of real powerhouses – imperial porters and stouts, Belgian strong ale, barley wine, frozen beers, etc. powerful hits (tour with tasting in English).

SOBOTA, 23 marca 2024 r.

sobota
13:00 – 14:00


stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor

Poland WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM BEZ DEGUSTACJI / GUIDED TRIP WITHOUT TASTING

Michał Toński: WFP dla początkujących beergeeków

Wycieczka dedykowana festiwalowym świeżakom, zainteresowanym piwem rzemieślniczym. Oprowadzę po terenie festiwalu, opowiem o jego atrakcjach, piwach i browarach – ze szczególnym uwzględnieniem takich, można spotkać praktycznie tylko na WFP (wycieczka bez degustacji, w języku polskim).

sobota
14:00 – 15:00


stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor

Poland WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM Z DEGUSTACJĄ / GUIDED TRIP WITH TASTING

Adam Szewczyk: Kraft to nie tylko piwo

Wycieczka szlakiem miodów pitnych, cydrów i hybryd piwa z innymi trunkami (wycieczka z degustacją w języku polskim).

sobota
14:00 – 15:00


stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor

United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM BEZ DEGUSTACJI / GUIDED TRIP WITHOUT TASTING

Michał Toński: WFP for newcomers

A tour for first time guests of the festival. I will show you around, present the amusements, and of course tell you something about breweries and beers, expecially those exclusive for WFP (tour without tasting in English). / Wycieczka dedykowana festiwalowym świeżakom, zainteresowanych piwem rzemieślniczym. Oprowadzę po terenie festiwalu, opowiem o jego atrakcjach, piwach i browarach – ze szczególnym uwzględnieniem takich, można spotkać praktycznie tylko na WFP (wycieczka bez degustacji w języku angielskim).

sobota
15:00 – 16:00


stoisko festiwalowe 2 piętro
festival stand 2nd floor

Poland WYCIECZKA Z PRZEWODNIKIEM BEZ DEGUSTACJI / GUIDED TRIP WITHOUT TASTING

Kamil „Kowal” Kowalewski: Polski szampan – ojciec piwnej rewolucji

Polski szampan, czyli Piwo Grodziskie od wieków jest częścią polskiej kultury kulinarnej. To wyjątkowe piwo o mały włos nie zostało tylko nic nieznaczącym wspomnieniem na kartach historii. Poznaj jego historię razem ze zdobywcą brązowego medalu na European Beer Star w kategorii Piwo Grodziskie (wycieczka bez degustacji, w języku polskim).

SCENA GŁÓWNA

CZWARTEK, 21 marca 2024 r.

czwartek
17:15 – 18:00


scena główna
main stage

Poland PRELEKCJA / PRELECTION

Historia naczyń do picia piwa

Dariusz Leonhard (Ozdoby Wikingów)

czwartek
18:00 – 19:00


scena główna
main stage

Poland PRELEKCJA / PRELECTION

Docent przedstawia nowe browary

Michał „Docent” Maranda zaprezentuje browary debiutujące na Warszawskim Festiwalu Piwa.

czwartek
19:00 – 19:45

scena główna
main stage

Poland DYSKUSJA / DISCUSSION

Etykiety. Opakowanie, czy już sztuka?

Z browarem COYPU, browarem Cztery Ściany, branding studio Flov i drukarnią Etigraf rozmawia Łukasz Anczyk (Opiwatele).

czwartek
20:00
– 20:30

murawa stadionu
stadium turf

POWITANIE WIOSNY / WELCOME SPRING

Wielkie Otwarcie WFP

Fetujemy koniec zimy na murawie stadionu – zapraszamy na trybuny – będzie na co popatrzeć!

czwartek
21:00 – 22:00

scena główna
main stage

Poland #10latWFP / #10yearsWBF

Sentymentalne wspomnienia z pierwszej edycji Festiwalu

Porowadzi Majkel Stemplowski (Chmielobrody)

czwartek
24:00 – ?


Kufle i Kapsle
Nowogrodzka 25

AFTERPARTY

Browamator i Goście

Największy sklep dla piwowarów w Polsce – Browamator – zaprasza na piękny wieczór w Kuflach i Kapslach!

PIĄTEK, 22 marca 2024 r.

piątek
15:00 – 15:45


scena główna
main stage

Poland PRELEKCJA / TALK

Piwo + odchudzanie? Czy to w ogóle możliwe?

Majkel Stemplowski (Chmielobrody)

piątek
15:45 – 16:00


scena główna
main stage

Poland BEER GUIDES / PIWNI PRZEWODNICY

Piwny Przewodnik Poleca

Dowiedz się, gdzie można znaleźć piwne perełki i jak zapisać się na Wycieczkę z Przewodnikiem po Festiwalu.

piątek
16:00 – 17:00


scena główna
main stage

Poland PODRÓŻE / TRAVELS

Aloha in Prague

warszawski raper i dziennikarz Proceente o życiu w czeskiej Pradze

piątek
17:00 – 18:00


scena główna
main stage

Poland PODRÓŻE / TRAVELS

Tanie piwa i romantycznie browary – sentymentalna podróż w przeszłość

Wojtek Trząski i Mateusz „Rudy” Kubiak. Wojtek z żoną od lat przemierzają świat w poszukiwaniu przygód i oczywiście piwa. Wojtek, istny gawędziarz, opowie co spotkało ich w na romantycznej drodze życia i czy są tam ciekawe browary. 

piątek
18:00 – 19:00

scena główna
main stage

Poland #10latWFP / #10yearsWBF

Docent przedstawia browary z 1 WFP

Michał „Docent” Maranda (PolskieMinibrowary.pl)

piątek
19:00 – 19:45

scena główna
main stage

Poland #10latWFP / #10yearsWBF

Urodzinowa niespodzianka

piątek
20:00 – 21:00


scena główna
main stage

KONKURS / CONTEST

Wyzwanie ostrości

Po raz czwarty na scenie #WFP odbędzie się Wyzwanie Ostrości, czyli konkurs ostrego jedzenia z browarem Gryfus. Każdy może stawać w szranki. Ale przemyślcie to dobrze. Sosy dostarcza Dziki Bill, będzie więc naprawdę ostro!

piątek
21:00 – 22:00


scena główna
main stage

KONKURS / CONTEST

Harpagan Cup

przyjdź i powalcz o miano największego harpagana WFP! Wykaż się tężyzną fizyczną i żelazną wolą umysłu. Konkurs dla prawdziwych harpaganów!

SOBOTA, 23 marca 2024 r.

sobota
13:00 – 13:30


scena główna
main stage

Poland SPORT

Bieg!

Finał akcji sportowej Wolnego Kraftu.

piątek
13:45 – 14:00


scena główna
main stage

Poland BEER GUIDES / PIWNI PRZEWODNICY

Piwny Przewodnik Poleca

Dowiedz się, gdzie można znaleźć piwne perełki i jak zapisać się na Wycieczkę z Przewodnikiem po Festiwalu.

sobota
14:00 -15:30


scena główna
main stage

Poland GOTOWANIE

Jarecki gotuje na scenie Warszawskiego Festiwalu Piwa

Kuchnia pełna niespodzianek to nic przy wyczynach Jareckiego. Kulinarne show, podczas którego może wydarzyć się wszystko. Pewny jest tylko finał, czyli częstowanie pysznymi przekąskami.

sobota
15:30 – 16:30


scena główna
main stage

Poland PRELEKCJA / TALK

Kraft is dead?

Artur Karpiński (Beer, Bacon & Liberty)

sobota
16:30 – 17:00


scena główna
main stage

United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland DYSKUSJA / DISCUSSION

Diversity is Great: Genys Brewery (Lithuania) / Różnorodność jest wspaniała: Browar Genys (Litwa) Lithuania

Łukasz Anczyk will lead the discussion. / Dyskusję poprowadzi Łukasz Anczyk (Opiwatele).

sobota
17:00 – 17:30


scena główna
main stage

Poland SPOTKANIE / MEETING

Psy do zadań specjalnych

Psy z Grupy Poszukiwawczo-Ratowniczej OSP Marki poznają gości WFP. Przewodnicy psów ratowników zabiorą swoich podopiecznych na Festiwal, by mogły zapoznać się z dużą grupą ludzi. To dla nich element szkolenia. A dla nas – możliwość poznania tych niezwykle utalentowanych zwierzaków.

sobota
17:00 – 18:00


przed wejściem głównym
In front of the main entrance

Poland PODCAST NA ŻYWO / LIVE PODCAST

Muzyka & Namiętności

Chmielotok & goście

sobota
18:00 – 19:30


scena główna
main stage

Poland AKCJA CHARYTATYWNA

Licytuj piwne sztosy! / Bid on white whales!

Licytacja dla Stowarzyszenia OD-DO. Nic tak nie rozgrzewa sceny do czerwoności, jak prowadzona przez Michała „Chmielobrodego” Stemplowskiego licytacja piw i birofiliów. Emocje gwarantowane! / Auction for the OD-DO Association. Nothing heats up the stage as much as an auction of beers and gadgets led by Michał „Chmielobrody” Stemplowski. Emotions guaranteed!

sobota
18:00 – 21:00


scena główna
main stage

POWITANIE WIOSNY / WELCOME SPRING

sobota
20:00 – 21:00


scena główna
main stage

Poland DYSKUSJA / DISCUSSION

(R)ewolucja smaków – o gustach się dyskutuje

Jaś Sieiński (Piwna Japa) i goście