PROGRAM

UWAGA! Bilety na degustacje i warsztaty nie upoważniają do wstępu na festiwal. Prosimy nabyć osobno bilet wstępu lub karnet. Program może ulec niewielkim zmianom z przyczyn od nas niezależnych.

Wydarzenia płatne

CZWARTEK, 25 PAŹDZIERNIKA

czwartek
17:45

sala warsztatowa
Poznaj Świat Piwa

Podróż przez różnorodne piwne style, która ma na celu zapoznać uczestników z bogactwem piwnego świata. Pojawią się tu zarówno piwa lekkie, jak i deserowe, gorzkie jak i słodkie. Po tym spotkaniu „jasne z pianką” nie będzie już nigdy smakować tak samo, a świat piwa stanie przed Tobą otworem. Uczestnicy degustacji otrzymają próbki sześciu piw. Prowadzi Aleksander Hurko (Alchemia Podcast, Browar Monsters, sędzia PSPD).

czwartek
19:00

sala warsztatowa
Brut IPA vs New England IPA

Brut IPA i New England IPA to jedne z najnowszych trendów w światowym piwowarstwie. Wydaje się, że New England IPA zadomowiła się już na stałe, ale czy podobnie będzie z Brut IPA? Zdania są w tej sprawie mocno podzielone – tym bardziej warto wyrobić sobie własne. Janek Gadomski (sędzia PSPD, zdobywca Pucharu PSPD, Alchemia Podcast, Browar Monsters) przybliży założenia obu stylów i przeprowadzi degustację 6 wybranych piw.

PIĄTEK, 26 PAŹDZIERNIKA

piątek
17:00

sala warsztatowa
Hoppy Poland: Dive straight into the Hoppiness of Polish Beer Revolution!

Ta degustacja przygotowana jest przede wszystkim (ale nie tylko!) dla osób przyjeżdżających na nasz festiwal z zagranicy. Uczestnicy spróbują 6 polskich piw rzemieślniczych wybranych przez Aleksandra Hurko (Alchemia Podcast, Browar Monsters, sędzia PSPD). Prowadzący opowie o stylach i technikach degustacyjnych, także przybliży nieco polską scenę rzemieślniczą skupiając się na esencji rewolucji, czyli piwach mocno chmielonych. Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim.

piątek
18:30

sala warsztatowa
FlavorActiv: Dobre praktyki oceny piwa / Beer Sensory Best Practices

Warsztat będący doskonałą okazją by podszkolić się sensorycznie na profesjonalnych próbkach firmy FlavorActiV i to pod okiem dr. Borisa Gadzova, który na co dzień zajmuje się piwną sensoryką i szkoleniami w browarach rozsianych po całej Europie. Warsztat składa się z 30-minutowej części teoretycznej oraz 60-minutowej degustacji podczas której będzie okazja zapoznać się z 10 podstawowymi, często niepożądanymi aromatami w piwie. Całość zostanie uzupełniona demonstracją rekomendowanych technik degustacji. Uwaga! Ten warsztat będzie prowadzony w języku angielskim.

piątek
19:00

sala warsztatowa
Degustacja piw z browaru Frontaal

Uczestnicy tej degustacji spróbują 5 piw z holenderskiego browaru Frontaal.

Będą to:
1. Rhodesian BA Jack Daniels – 11,3% – BA Barleywine
2. Only Goat Can Judge Me – Rye Saison w Pink Pepper and Hibiscus
3. Mad about Cacao – RIS w/cacao
4. North 2017 – 8,6% – Imperial Brown Stout
5. West Chocolate bock with coffee, vanilla, cocoa nibs

(lista piw może ulec zmianie)

Poprowadzi ją właściciel i zarazem główny piwowar browaru Roel Buckens.
UWAGA! Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim.

SOBOTA, 27 PAŹDZIERNIKA

sobota
15:00

sala warsztatowa
Dym w płynie, czyli piwa wędzone

Dym z ogniska, zapach boczku, a nawet spalonej instalacji elektrycznej – to tylko niektóre z aromatów występujących w piwach wędzonych. Na tej degustacji dowiecie się czym są piwa wędzone oraz jaka jest ich geneza. Spróbujemy też najlepszych wędzonek dostępnych na festiwalu. Uczestnicy degustacji otrzymają próbki sześciu piw. Prowadzi Aleksander Hurko (Alchemia Podcast, Browar Monsters, sędzia PSPD).

sobota
16:30

sala warsztatowa
FlavorActiV: How to Improve Bitterness Taste and Make it Pleasant in the Beer

Warsztat będący doskonałą okazją by podszkolić się sensorycznie na profesjonalnych próbkach firmy FlavorActiV, pod okiem dr. Borisa Gadzova, który na co dzień zajmuje się piwną sensoryką i szkoleniami w browarach rozsianych po całej Europie. Warsztat składa się z 30-minutowej części teoretycznej oraz 60-minutowej degustacji podczas której będzie okazja zapoznać się z 10 aromatami związanymi z goryczką w piwie. Całość zostanie uzupełniona demonstracją rekomendowanych technik degustacji. Wbrew pozorom ten warsztat nie jest skierowany tylko do zaawansowanych. W końcu goryczka to jeden z najistotniejszych elementów składowych smaku piwa. Skorzystają z niego zarówno piwowarzy komercyjni i domowi, jak i sędziowie, ale i dla osób, które nie miały wcześniej wiele wspólnego z sensoryką będzie to doskonały sposób na łyknięcie (także dosłowne) fachowej, można by rzec „insajderskiej” wiedzy i lepsze zrozumienie piwnej goryczki. Uwaga! Ten warsztat będzie prowadzony w języku angielskim.

sobota
16:30

sala warsztatowa
Sztuka degustacji. Jak profesjonalnie oceniać piwo.

Zafascynował Cię świat piw rzemieślniczych? Lubisz próbować nowe piwa? Doskonale! Zapraszam Cię na warsztaty degustacyjne. Możesz rozwinąć swoje umiejętności i dowiedzieć się jak profesjonalnie oceniać piwo. Zobaczysz, jak robią to zawodowi sensorycy, sędziowie piwa z Polski i zagranicy. Poznasz grupy smaków i aromatów oraz nauczysz się je rozpoznawać. Każdy uczestnik oceni próbki 4 piw. Prowadzi Przemek Iwanek (Piwo i Cydr), który na co dzień zajmuje się szkoleniem sędziów piwnych PSPD.

sobota
18:30

sala warsztatowa
Poznaj Świat Piwa

Podróż przez różnorodne piwne style, która ma na celu zapoznać uczestników z bogactwem piwnego świata. Pojawią się tu zarówno piwa lekkie, jak i deserowe, gorzkie jak i słodkie. Po tym spotkaniu „jasne z pianką” nie będzie już nigdy smakować tak samo, a świat piwa stanie przed Tobą otworem. Uczestnicy degustacji otrzymają próbki sześciu piw. Prowadzi Przemek Iwanek (Piwo i Cydr).

sobota
18:30

sala warsztatowa
Degustacja piw z browaru Van Moll

Uczestnicy tej degustacji spróbują 5 piw z holenderskiego browaru Van Moll.

Będą to:
1. TRIPLE TROUBLE, Tripel, 8,5%
2. ONS BLACKIE, Imperial Stout, 9%
3. MORRICONE, Imperial Tiramisu Stout, 10,2%
4. SHADOW ASSASSIN BOURBON BA, Black Barley Wine Bourbon Barrel Aged, 11%
5. ZOLTAN – BALLECHIN, Imperial Stout Whisky Barrel Aged, 11%

(lista piw może ulec zmianie)

Poprowadzi ją Freek Willems, kierownik sprzedaży browaru.
UWAGA! Ta degustacja odbędzie się w języku angielskim.

Wydarzenia bezpłatne

CZWARTEK, 25 PAŹDZIERNIKA

czwartek
17:30

strefa piłkarzyków
Zaproszenie na Turniej Piłkarzyków – Pij i graj!

Wszystkich miłośników małej piłki nożnej zapraszamy na turniej piłkarzyków „Pij i graj!”, jedyny turniej sportowy, na którym zachęcamy do picia rzemieślniczego piwa! Zapisy pod adresem pilkarzyki@warszawskifestiwalpiwa.pl.

czwartek
18:15

scena główna
Docent prezentuje Strefę Nowych Browarów #wfp9

W tej edycji na festiwalu debiutują:

Wpadnij koniecznie pod scenę główną by poznać ludzi, którzy za nimi stoją. Prowadzenie Michał „Docent” Maranda z Polskie Minibrowary.

czwartek
19:15

scena główna
Brewing with Wet Hop

Steve Dresler opowie na scenie głównej #wfp9 o warzeniu piwa przy użyciu mokrej szyszki.

Steve Dresler był jednym z pierwszych pracowników Sierra Nevada Brewing, przepracował jako główny piwowar ponad 34 lata i w tym czasie był odpowiedzialny za tworzenie niemal wszystkich nowych piw, wśród nich m.in. pierwszego nowożytnego piwa na tzw. mokrym chmielu, czyli szyszce świeżo zebranej z plantacji i wrzucanej do kotła bez żadnej obróbki. W czasie jego kariery browar Sierra Nevada zdobył 8 nagród i 31 medali na World Beer Cup.

Ten wykład obędzie się po angielsku.

czwartek
20:15

scena główna
Podróż do początków craftu – panel dyskusyjny

W panelu udział wezmą: Dorota Chrapek (homebrewing.pl), Wojtek Frączyk (Browar Widawa), Bartek Napieraj (AleBrowar), Grzegorz Zwierzyna (Browar PINTA). Prowadzenie Michał Janiak (Małe Piwo TV).

czwartek
21:00

murawa stadionu
Powitanie Gości Warszawskiego Festiwalu Piwa

PIĄTEK, 26 PAŹDZIERNIKA

piątek
16:30

scena główna
Dyskusja z gościem specjalnym #wfp9 Stevem Dreslerem

Steve Dresler był jednym z pierwszych pracowników Sierra Nevada Brewing, przepracował jako główny piwowar ponad 34 lata i w tym czasie był odpowiedzialny za tworzenie niemal wszystkich nowych piw, wśród nich m.in. pierwszego nowożytnego piwa na tzw. mokrym chmielu, czyli szyszce świeżo zebranej z plantacji i wrzucanej do kotła bez żadnej obróbki. W czasie jego kariery browar Sierra Nevada zdobył 8 nagród i 31 medali na World Beer Cup.

piątek
17:25

strefa piłkarzyków
Zaproszenie na Turniej Piłkarzyków – Pij i graj!

Wszystkich miłośników małej piłki nożnej zapraszamy na turniej piłkarzyków „Pij i graj!”, jedyny turniej sportowy, na którym zachęcamy do picia rzemieślniczego piwa! Zapisy: pilkarzyki@warszawskifestiwalpiwa.pl

piątek
17:30

scena główna
Browary Zagraniczne na #wfp9 – Poznaj Piwowara

Dyskusja na scenie z przedstawicielami zagranicznych browarów obecnych na #wfp9.

piątek
18:15

scena główna
Fermentum Mobile: Browar spod strzechy, czyli rzecz o warzeniu piwa w zagrodach Europy

Zanim stało się zuniformizowanym produktem wielkich koncernów, piwo było trunkiem warzonym w gospodarstwach w całej europie. W kilku miejscach naszego kontynentu tradycje przyrządzania „zagrodowych” piw przetrwały do dziś. Oto opowieść o współczesnych piwach typu farmhouse. 

Prowadzenie Filip Paprocki (Fermentum Mobile).

piątek
19:00

stoły ii piętro
Turniej Klaska

Zapraszamy na turniej w grze Klask. Klask to gra dla totalnie WSZYSTKICH, w której obowiązują jasne i czyste zasady: wspólna zabawa i radość grania. Stoły do Klaska będą dostępne przez niemalże cały festiwal.

Strona wydarzenia

piątek
19:15

scena główna
Piwa niskoalkoholowe i bezalkoholowe – panel dyskusyjny

W panelu udział wezmą: Dawid Głuszczyński (Browar Szpunt, BeerLab Discoveries), Łukasz Rokicki (lekkoatleta, piwowar), Marcin Chmielarz (Jabeerwocky), Piotr Sosin (Trzech Kumpli – Browar Lotny). Prowadzenie Michał Sułkowski (Kilka Słów o Piwie, Piwna Mapa Warszawy).

piątek
20:00

murawa stadionu
Ogłoszenie wyników Warszawskiego Konkursu Piw Domowych im. Wojciecha Trześniowskiego

WKPD to jeden z największych konkursów piw domowych w Polsce. Zwyczajowo odbywa się w weekend poprzedzający Warszawski Festiwal Piwa, a podczas festiwalu Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych ogłasza wyniki konkursu. Zdobywca nagrody głównej – Grand Prix – warzy piwo na podstawie swojej zwycięskiej receptury razem z jednym z polskich browarów rzemieślniczych, a jego premiera ma miejsce przy okazji kolejnej edycji festiwalu. Nazwa konkursu upamiętnia naszego kolegę, Wojciecha Trześniowskiego, piwowara domowego i zawodowego, który m.in. pomagał nam przy okazji pierwszych edycji festiwalu. Wojtek zginął tragicznie w wypadku w browarze.

Strona wydarzenia.

SOBOTA, 27 PAŹDZIERNIKA

sobota
14:15

scena główna
Viva la Mexico! Piwny raport z Meksyku

Prelekcja Przemka Iwanka (Piwo i Cydr, KraftMagia, podcast Alchemia) Czym Meksykanie przepijają ostre taco, czy do Meksyku rewolucję przemycili Amerykanie i ile kilogramów habanero można kupić za jedną IPĘ. O tym wszystkim opowie Przemek podczas prelekcji. Do zobaczenia! ¡Hasta la vista!

sobota
15:00

strefa piłkarzyków
Zaproszenie na Turniej Piłkarzyków – Pij i graj!

Wszystkich miłośników małej piłki nożnej zapraszamy na turniej piłkarzyków „Pij i graj!”, jedyny turniej sportowy, na którym zachęcamy do picia rzemieślniczego piwa! Zapisy: pilkarzyki@warszawskifestiwalpiwa.pl

sobota
15:30

scena główna
Jarecki Gotuje na scenie #wfp9

Jarecki Gotuje to połączenie pasji piwowarskiej i gastronomicznej Jarka Pyciora (znanego m.in. z Craft Beer Muranów). Podczas sobotniego pokazu na scenie głównej #wfp9 zaprezentuje jak umiejętnie łączyć ze sobą pozornie niepasujące składniki, uwzględniając wśród nich zarówno piwo jak i surowce potrzebne do jego uwarzenia. Tym razem przygotuje dla Was między innymi precle ze słodem, chorizo i piwną musztardą, mus czekoladowy z podwójną IPA, oraz BeerBros. shrimp!

 

sobota
17:00

scena główna
O najdziwniejszych dodatkach w piwie, czyli od śledzia po bycze jądra i nie tylko

Często w trakcie warzenia i leżakowania piwa dodawane są doń wszelkiej maści dodatki. Zest z cytrusów, płatki dębowe czy najróżniejsze przeciery i pulpy owocowe. A co jeśli piwowar pójdzie o krok dalej? W końcu kraft to też sztuka tworzenia i komponowania piwa, a sztuka przecież nie zna granic. Stąd też nierzadko możemy w piwie spotkać bardziej ekstremalne ingrediencje. Bycze jądra? Śledzie? Drożdże, pobrane ze ścian budynku? A to tylko czubek góry lodowej! Góry, którą możecie poznać nieco lepiej podczas tego wykładu.

Prowadzenie Michał Stemplowski (Chmielobrody Blog).

sobota
18:00

scena główna
The Early Days of Craft and My Career at Sierra Nevada

Steve Dresler opowie na festiwalowej scenie o początkach amerykańskiej piwnej rewolucji i swojej karierze w browarze Sierra Nevada.

Steve Dresler był jednym z pierwszych pracowników Sierra Nevada Brewing, przepracował jako główny piwowar ponad 34 lata i w tym czasie był odpowiedzialny za tworzenie niemal wszystkich nowych piw, wśród nich m.in. pierwszego nowożytnego piwa na tzw. mokrym chmielu, czyli szyszce świeżo zebranej z plantacji i wrzucanej do kotła bez żadnej obróbki. W czasie jego kariery browar Sierra Nevada zdobył 8 nagród i 31 medali na World Beer Cup.

Ten wykład obędzie się po angielsku.

sobota
19:00

scena główna
Ogłoszenie wyników Turnieju Piłkarzykowego

Więcej informacji o samym turnieju i zapisach znajdziecie tutaj.

sobota
19:40

scena główna
Granaty, wybuchające piwa. Skąd się biorą? Jak im zapobiegać? Kto za nie odpowiada? – panel dyskusyjny

O granatach podyskutujemy na scenie WFP. Dogłębnie i przekrojowo. Rozłożymy eksplozje na czynniki pierwsze, od strony technologicznej, prawnej i wizerunkowej. Będą też przykłady z życia wzięte, poszkodowane browary i sklepy. Takiej dyskusji jeszcze nie było.

Udział wezmą znakomitości sceny kraftowej:
Jurek Gibadło (Jerry Brewery, Brokreacja), Michał Stemplowski (Chmielobrody), Michał Kopik (Piwny Garaż, Kingpin), mec. Oskar Luty (kancelaria Fairfield). Panel poprowadzi Przemek Iwanek, prowadzący podcastu Alchemia, blogu Kraft Magia i inicjatywy Piwo i Cydr.

Czy uczestnikom panelu uda się znaleźć właściwe odpowiedzi na zwarte w temacie pytania? Czy atmosfera dyskusji będzie równie gorąca, jak środek lata, który obfitował w butelkowe eksplozje?