Nasz festiwal powstał z miłości do piwa rzemieślniczego i związanej z nim różnorodności. Może brzmi to banalnie, ale to prawda. Zapraszamy tylko małe, polskie browary, foodtrucki i ciekawych gości zza granicy, a piwowarzy osobiście polewają piwa. Tych często nie można kupić w butelce lub poza festiwalem więcej…

12. WARSZAWSKI FESTIWAL PIWA
26-28 marca 2020 r.
Stadion Legii Warszawa

 

 

PROGRAM
Pełną listę wykładów, szkoleń, degustacji, konkursów i wielu innych znajdziecie na stronie z programem. Lista uzupełniana jest na bieżąco i może nieco zmieniać się w trakcie postępu naszych prac nad kolejną edycją festiwalu.

 

JAK DOTRZEĆ
Stadion Legii Warszawa znajduje się nieopodal centrum Warszawy więcej…

 

FAQ

Bilety jednorazowe obowiązują na dowolny dzień festiwalu

Na stronie Eventim.pl przy biletach jednorazowych i karnetach podana jest data rozpoczęcia festiwalu, jednak można użyć ich dowolnego dnia festiwalu. Bilet jednorazowy uprawnia do jednorazowego wejścia, z karnetem imiennym na teren Festiwalu można wejść dowolną ilość razy.

Piwni przewodnicy

Jeśli kogoś taka ilość wystawców i piw przyprawi o zawrót głowy, mamy na to ratunek – wystarczy skorzystać z pomocy Piwnych Przewodników – to specjaliści od piwa zwracający na siebie uwagę specjalnymi koszulkami. Chętnie doradzą, czego warto spróbować i jak poruszać się na festiwalu.

Gdzie znaleźć listę piw i wystawców?

Listę piw, wystawców, mapę, informację o tym, które piwa są właśnie dostępne oraz powiadomienia o podpiętych piwach, które obserwujecie znajdziecie w naszym katalogu (zakładka na stronie). W systemie dostępne będą również informacje o foodtruckach i innych atrakcjach. Dopiero z czasem dodajemy najważniejsze dane, a wystawcy dodają przywożone przez siebie piwa, jeśli więc nie znajdziecie na stronie jakichś informacji, prosimy o cierpliwość.

Czy można przyjść na festiwal z dziećmi albo psem?

Oczywiście! Do tego dzieciaki (do pełnoletności) wchodzą za darmo. Jest tylko jedna zasada – nie piją piwa, za co bezpośrednio odpowiadają ich opiekunowie. Festiwal to też świetna okazja, żeby zobaczyć sobie – normalnie raczej niedostępną – strefę VIP Miejskiego Stadionu Legii Warszawa. Zamiast napojów trunkowych młodszym polecamy lemoniadę i przekąski.

Bankomaty i płacenie kartą

Niestety na terenie festiwalu nie ma bankomatów. Większość wystawców (ale nie wszyscy!) umożliwia płacenie kartą. Najbliższy bankomat jest ok. 50 metrów od stadionu przy Torwarze.

Szkło Zero Waste

Poza specjalnymi szklankami festiwalowymi, na stanowiskach dostępne będą proste szklanki bez nadruku za 2,5 zł, które mają na celu maksymalne ograniczenie plastikowych kubków.

Na 2, piętrze, obok stoiska festiwalowego, znajduje się punkt wymiany szkła. Każdy, kto potrzebuje szklanki, może wziąć ją ze stolika, a każdy, kto szklanki nie potrzebuje – może ją zostawić. Można też przynieść zbędne szkło do piwa z domu.

Parking

Na miejscu czeka na Was parking na 700 samochodów, może na niego wjechać każdy, kto ma ważny bilet na Festiwal. Wjazd Bramą nr 1 i 2.

Szatnia

Na pierwszym piętrze strefy VIP znajduje się szatnia. Jest darmowa i jeśli będziecie wystarczająco mili, osoby obsługujące ją zapewne pozwolą Wam zostawić tam ciężkie butelki, żeby nie chodzić z nimi po całym Festiwalu.

W jakich godzinach odbywa się festiwal i kiedy otwarte są bramki i kasy?

Bramki zamykamy ok. 20 minut przed zakończeniem festiwalu. Festiwal funkcjonuje w godzinach:
Czwartek: 16-24
Piątek: 12-24
Sobota: 12-24

Kasy (od strony ul. Łazienkowskiej) otwarte jest w godzinach:
Czwartek: 15-23:30
Piątek: 11-23:30
Sobota: 11-23:30

Planszówki, piłkarzyki, flippery, kapsle i kukudziura

Specjalnie dla Was przygotowaliśmy strefę fliperów i gier arkadowych na 1. piętrze. Gry planszowe, kukudziura, gry w kapsle rozstawione są na 2. piętrze. Stoły do piłkarzyków ustawione są natomiast na końcach korytarza na 3. piętrze.

Szkło i jego przemywanie

Szkło festiwalowe razem z kangurkiem, czyli torbą na szklankę, można go kupić na stoisku festiwalowym albo u poszczególnych piwnych wystawców. Dostępna będzie również niewielka ilość szkła degustacyjnego 0,1 i dużo szklanek Zero Waste w cenie zakupu, czyli 2,5 zł. Należy jednak pamiętać, że ilość szklanek jest ograniczona. Browary często sprzedają też własne, firmowe szkło. Szklanki można przemywać wodą z myjek przy wejściu na trybunę. Większość wystawców stosuje też specjalne systemy zraszające szkło przed nalaniem piwa.

Scena Główna

Na scenie głównej przez większość festiwalu odbywać się będą spotkania i prelekcje. Dokładny program znajdziecie na naszej stronie. Poza tym będą spotkania edukujące, kulinarne, a także bardzo emocjonujące dyskusje. Nie przegapcie tematów, które Was interesują. A jeśli macie pomysły na to, co w przyszłości mogłoby pojawić się na scenie festiwalowej, dajcie nam znać!

Czy będzie gdzie usiąść?

Na trybunie strefy VIP mamy około 2500 krzesełek (nie wiemy dokładnie, ile ;-). W samej strefie VIP jest mnóstwo stołów z krzesłami, tak samo przy foodtruckach.

Płatne szkolenia i degustacje

Poza wykładami otwartymi przygotowaliśmy dla Was płatne szkolenia, które poprowadzą najwięksi specjaliści w branży. Szczegóły na stronie z programem. Sale szkoleniowe znajdują się na I piętrze, pomiędzy ruchomymi schodami (nieopodal strefy flipperów, szatni i toalet).

Oficjalne powitanie gości Festiwalu

W czwartek o 21 zapraszamy na trybuny Miejskiego Stadionu Legii Warszawa, razem z piwowarami chcielibyśmy przywitać się z Wami na jesiennej edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa 🙂

Ile będzie kosztować piwo na festiwalu?

Ceny piw indywidualnie ustawiają wystawcy. Zazwyczaj są to ceny nieco niższe niż w warszawskich multitapach i oscylują od 9 do 15 złotych za pół litra, wyłączając piwa specjalne, leżakowane w beczkach i piwa zagraniczne. Szczęśliwie polskie piwa rzemieślnicze są jednymi z najtańszych na świecie!

Biuro Rzeczy Znalezionych

Jeśli znajdziecie jakieś zagubione przedmioty, albo sami przez przypadek coś zgubicie, zapraszamy na Stoisko Festiwalowe, gdzie będziemy prowadzić małe biuro rzeczy znalezionych. Zapraszamy też na odpowiednią grupę na Facebooku (zgubione - znalezione).

Gadżety festiwalowe

W sklepiku festiwalowym będzie można zakupić parę gadżetów, które przygotowaliśmy na festiwal. Tu prezentujemy listę z cennikiem:

– Szkło festiwalowe WFP12 – 20 zł
– Szklanka "Zero Waste" – 2,5 zł
– Elisir – specjalny pokal festiwalowy – 14 zł
– kangurek 9 zł
– torba bawełniana – 12 zł
– torba na 6 butelek – 20 zł
– czapka festiwalowa – 45 zł
– woda (gaz/ngaz) – 3 zł
– szkło festiwalowe z kangurkiem 27 zł
– koszulki z poprzedniej edycji festiwalu 15 zł

Garść porad praktycznych
  1. Pij dużo wody. Optymalna ilość to parę łyków pomiędzy każdą próbką piwa. Napij się też przed pójściem spać – alkohol działa odwadniająco pewien czas po wypiciu ostatniego piwa.
  2. Nie zapomnij o jedzeniu. Lepiej wchłaniamy alkohol i mniej podrażnia on żołądek i jelita, jeśli coś wcześniej zjemy. Przy czym należy unikać przejadania się czy potraw ciężkostrawnych.
  3. Jedz czosnek i witaminę C. Piwa rzemieślnicze mają często aldehyd octowy, związek, który negatywnie wpływa na nasze samopoczucie. Najpopularniejsza naturalną substancją, która pomaga naszemu organizmowi w jego rozkładzie jest czosnek. Również witamina C polepsza metabolizm organizmu oraz pomaga rozkładać aldehyd. Aspiryna zażyta przed snem też może pomóc, ale niestety źle działa na żołądek.
  4. Rozmawiaj z ludźmi. Choć może nie łączy się to zbyt dobrze z poprzednią radą (jedzeniem czosnku :-), warto skorzystać z obecności piwowarów, piwowarów domowych i innych specjalistów na Festiwalu. Jeśli coś Wam nie smakuje, albo smakuje wybitnie – powiedzcie o tym piwowarowi. To jeden z tych wyjątkowych momentów, kiedy można bezpośrednio porozmawiać o procesie produkcji czy o szczegółach aromatu. Również wielu blogerów czy piwowarów domowych może Wam pomóc w eksploracji. Pytajcie się ich, czym charakteryzują się dane style piwa, co oznacza chmielenie na zimno i czym różni się amerykańska pszenica od niemieckiej. Piwni specjaliści zazwyczaj są bardzo społeczni i gadatliwi, warto to wykorzystać.

 

 

 

 

WARSZAWSKI FESTIWAL PIWA W SOCIAL MEDIA

 

Zobacz, jak było na 11 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa