Wykłady

Wykłady, prelekcje i panele dyskusyjne zarejestrowane na kolejnych edycjach Warszawskiego Festiwalu Piwa. Wszystkie filmy można także znaleźć na naszym kanale na YouTube.

2019

Docent przedstawia nowe browary





Michał Docent Maranda, polskieminibrowary.pl prezentuje nowe browary: Green Head, Przetwórnia Chmielu, Dwóch Braci, Cześć Brat, Browar Bury, Browar Zaścianki.

Kearu Beers: Beer Around The World – interview





Wywiad Michała Janiaka (MałePiwko.Fm) z Peterem, międzynarodowym dziennikarzem piwnym (Kaeru Beers).

Michał Janiak’s (MałePiwko.Fm) interview with Peter (Kaeru Beer), international craft beer writer.

Wszystko co chciałbyś wiedzieć o piwie, ale boisz się zapytać – dyskusja





Prowadzenie: Piotr Halicki (Onet.pl). Udział w dyskusji wzięli: Michał Docent Maranda (PolskieMinibrowary.pl), Łukasz Rokicki (piwowar, lekkoatleta), Marek Kamiński (Browar Kingpin), Przemek Iwanek (Cydr Pełnia, Alchemia podcast o piwie)

Cześć, jestem tu nowy – prelekcja





Cześć, jestem tu nowy, czyli jak zrozumieć kraft. Prelekcja: Michał Sidd Zaborowski (blog Chmielokracja).

Nagranie zrealizowano 25 października 2019 w trakcie 11 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa. 

Co to jest piwo rzemieślnicze? – dyskusja





Panel dyskusyjny prowadzi Michał Stemplowski (Chmielobrody Blog). Udział wzięli: Małgorzata Węgierska (Browar Warkot), Grzegorz Zwierzyna (Browar PINTA), Marek Kamiński (Browar Kingpin), Artur Karpiński (Browar Golem), Piotr Pawlak (Browar Wagabunda).

Nagranie zrealizowano 25 października 2019 w trakcie 11 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa. 

2018

Piwa niskoalkoholowe i bezalkoholowe – dyskusja





W panelu udział wzięli: Dawid Głuszczyński (Browar Szpunt, BeerLab Discoveries), Łukasz Rokicki (lekkoatleta, piwowar), Marcin Chmielarz (Jabeerwocky), Piotr Sosin (Trzech Kumpli – Browar Lotny). Prowadzenie Michał Sułkowski (Kilka Słów o Piwie, Piwna Mapa Warszawy).

Nagranie zrealizowano 5 października 2018 w trakcie 9 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Steve Dresler: The Early Days of Craft and My Career at Sierra Nevada – prelekcja (j. angielski)





Steve Dresler był jednym z pierwszych pracowników Sierra Nevada Brewing, przepracował jako główny piwowar ponad 34 lata i w tym czasie był odpowiedzialny za tworzenie niemal wszystkich nowych piw, wśród nich m.in. pierwszego nowożytnego piwa na tzw. mokrym chmielu, czyli szyszce świeżo zebranej z plantacji i wrzucanej do kotła bez żadnej obróbki. W czasie jego kariery browar Sierra Nevada zdobył 8 nagród i 31 medali na World Beer Cup. Jego obecność na #WFP9 to efekt nawiązania współpracy z Działem Rolnym Ambasady Amerykańskiej.

Nagranie zrealizowano 25 października 2018 w trakcie 9 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Granaty, wybuchające piwa – dyskusja





Granaty, wybuchające piwa. Skąd się biorą? Jak im zapobiegać? Kto za nie odpowiada? – panel dyskusyjny. Udział wzięli: Jurek Gibadło (Jerry Brewery, Brokreacja), Michał Stemplowski (Chmielobrody), Michał Kopik (Piwny Garaż, Kingpin), mec. Oskar Luty (kancelaria Fairfield). Prowadzenie Przemek Iwanek, prowadzący podcastu Alchemia, blogu Kraft Magia i inicjatywy Piwo i Cydr.

Nagranie zrealizowano 25 października 2018 w trakcie 9 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Podróż do początków craftu – dyskusja





W panelu udział wzięli: Dorota Chrapek (homebrewing.pl), Wojtek Frączyk (Browar Widawa), Michał Saks (AleBrowar), Grzegorz Zwierzyna (Browar PINTA), Jacek Materski (Browar Artezan). Prowadzenie: Michał Janiak (Małe Piwo TV).

Nagranie zrealizowano 25 października 2018 w trakcie 9 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Dyskusja z gościem specjalnym festiwalu Stevem Dreslerem (j. angielski)





Steve Dresler był jednym z pierwszych pracowników Sierra Nevada Brewing, przepracował jako główny piwowar ponad 34 lata i w tym czasie był odpowiedzialny za tworzenie niemal wszystkich nowych piw, wśród nich m.in. pierwszego nowożytnego piwa na tzw. mokrym chmielu, czyli szyszce świeżo zebranej z plantacji i wrzucanej do kotła bez żadnej obróbki. W czasie jego kariery browar Sierra Nevada zdobył 8 nagród i 31 medali na World Beer Cup. Jego obecność na #WFP9 to efekt nawiązania współpracy z Działem Rolnym Ambasady Amerykańskiej. Prowadzenie Artur Napiórkowski (Multitap Crawl).

Materiał nagrany 26.05.2018 na scenie głównej 8 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Viva la Mexico! Piwny raport z Meksyku – prelekcja





O piwnych podróżach po Meksyku opowiada Przemek Iwanek (Piwo i Cydr, Alchemia Podcast, Kraft Magia).

Materiał nagrany 27.05.2018 na scenie głównej 8 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa.

O najdziwniejszych dodatkach w piwie, czyli od śledzia po bycze jądra i nie tylko – prelekcja





Prowadzenie Michał Stemplowski (Chmielobrody Blog).

Nagranie zrealizowano 27 października 2018 w trakcie 9 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Steve Dresler: Brewing with Wet Hop – prelekcja (j. angielski)





Steve Dresler był jednym z pierwszych pracowników Sierra Nevada Brewing, przepracował jako główny piwowar ponad 34 lata i w tym czasie był odpowiedzialny za tworzenie niemal wszystkich nowych piw, wśród nich m.in. pierwszego nowożytnego piwa na tzw. mokrym chmielu, czyli szyszce świeżo zebranej z plantacji i wrzucanej do kotła bez żadnej obróbki. W czasie jego kariery browar Sierra Nevada zdobył 8 nagród i 31 medali na World Beer Cup. Jego obecność na #WFP9 to efekt nawiązania współpracy z Działem Rolnym Ambasady Amerykańskiej.

Nagranie zrealizowano 25 października 2018 w trakcie 9 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Polskie Stowarzyszenie Browarów Rzemieślniczych – rozmowa

Rozmowę z założycielami stowarzyszenia prowadzi Michał Janiak (Małe Piwo TV). Udział wzięli (od lewej): Ziemowit Fałat (PINTA), Agnieszka Dejna (Browar Spółdzielczy), Marek Kamiński (Kingpin), Piotr Sosin (Trzech Kumpli), Tomasz Rogaczewski (Pracownia Piwa).
Materiał nagrany 25.05.2018 na scenie głównej 8 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Sztosy: co to jest, kto o tym decyduje? jak je zdobyć? – dyskusja

Prowadzenie Michał Stemplowski (Chmielobrody Blog). Udział wzięli (od lewej): Wojtek Frączyk (Browar Widawa), Jurek Gibadło (Jerry Brewery, Brokreacja), Daniel Ciszczonik (Dobry Zbeer), Jacek Materski (Browar Artezan, WFP).
Materiał nagrany 26.05.2018 na scenie głównej 8 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Czy zagraniczne piwo jest lepsze? – dyskusja

Prowadzenie Michał Janiak (Małe Piwo TV). Udział wzięli (od lewej): Kuba Niemiec (The Beervault), Grzegorz Korcz (Mikkeller Bar Warsaw, SmakPiwa.pl, One More Beer Festival), Łukasz Rokicki (Browar Rockmill), Tomasz Rogaczewski (Pracownia Piwa, One More Beer Festival).
Materiał nagrany 25.05.2018 na scenie głównej 8 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Podchmielona historia Warszawy – wykład

Wykład poświęcony warszawskiemu piwowarstwu od średniowiecza do współczesności, będący zarazem promocją książki pt. „Podchmielona historia Warszawy”, która ukazała się w kwietniu nakładem „Skarpy Warszawskiej”. W powszechnej świadomości temat ten ogranicza się do firmy „Haberbusch & Schiele” oraz jej powojennego kontynuatora. Być może ktoś słyszał jeszcze o Machlejdzie, Kijoku i Jungu. Tymczasem jest to wierzchołek góry lodowej, którą autor książki Piotr Wierzbicki przedstawił nieco szerzej.
Materiał nagrany 24.05.2018 na scenie głównej 8 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Gorzko, gorzko: dlaczego Polacy NIE lubią goryczki? – prelekcja

Badania nie kłamią – Polacy nie znoszą goryczki! Jak to możliwe? Przecież piwna rewolucja przebiega pod jej sztandarem… Zasięgnij języka i poznaj tajemnice gorzkiego smaku. Skąd pochodzi, czym jest i dokąd nas zaprowadzi. Od pierwotnych instynktów, po miliony IBU w butelce. Zobacz, że prawda zawsze musi być gorzka! W programie wykładu między innymi: historia smaku i sekrety goryczy, dlaczego nie warto wierzyć mitycznemu IBU oraz najświeższe badania na żywych miłośnikach piwa. Prowadzi Michał Sidd Zaborowski z chmielokracja.pl Wykład we współpracy z Marxam Brewing.
Materiał nagrany 26.05.2018 na scenie głównej 8 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Hops, beer & rock’n’roll, czyli piwna rewolucja w muzycznej kontrze – prelekcja

O połączeniu miłości do muzyki i dobrego piwa; o piwach, warzonych dla muzyków i w końcu o tym, jak to wygląda w kraju nad Wisłą opowie Michał „Chmielobrody” Stemplowski – bloger oraz gitarzysta formacji J. D. Overdrive, mającej na swoim koncie pierwsze, autorskie piwo w Polsce, uwarzone na potrzeby promocji jednej ze swoich płyt. Hops, beer & rock’n’roll!
Materiał nagrany 25.05.2018 na scenie głównej 8 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Mierz ekstrakt, ale zdalnie! Czyli nowe technologie w browarze domowym wykład

Michał Chodzikiewicz i Krzysztof Kocel z Open Brewery opowiadają o projekcie BeerBob, spławiku WiFi, który ich zdaniem pomoże rozwiązać część z Twoich fermentacyjnych problemów.
Materiał nagrany 25.05.2018 na scenie głównej 8 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa.

Alchemia Podcast na żywo z #WFP8 – podcast

Odcinek specjalny podcastu Alchemia nagrany 26.05.2018 na scenie głównej 8 edycji Warszawskiego Festiwalu Piwa.

2015

Przepis na sukces: multitap – dyskusja

Panel dyskusyjny o zakładaniu, prowadzeniu i promocji multitapów. Zaproszeni goście: Ela Lucińska-Fałat (Hoppiness), Krzysztof „Josefik” Juszczak (Dom Piwa) i Marcin Kwil (Same Krafty) odpowiadają na pytania gospodarza Michała „Docenta” Marandy.
Wykład został zarejestrowany 17 października 2015 podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w Strefie Piwowara Domowego. Nagranie zostało sfinansowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i udostępnione dzięki uprzejmości uczestników panelu dyskusyjnego. Strefa Piwowara Domowego zorganizowana została przez Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przy jej organizacji udział wzięli m.in. Aleksander Hurko, Krystian Wydro, Wojtek Piątkowski, Miłosz Ostrowski, Adam Szewczyk, Michał Szewczyk i Darek Chachulski.

Otwórz swój własny browar kontraktowy – dyskusja

Łukasz Kojro (browar Faktoria, browar Palatum), Bernard Grabski (browar Spirifer) i Adam Czogalla (browar Perun) opowiadają o realiach prowadzenia w Polsce browaru kontraktowego.
Wykład został zarejestrowany 15 października 2015 podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w Strefie Piwowara Domowego. Nagranie zostało sfinansowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i udostępnione dzięki uprzejmości uczestników panelu dyskusyjnego. Strefa Piwowara Domowego zorganizowana została przez Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przy jej organizacji udział wzięli m.in. Aleksander Hurko, Krystian Wydro, Wojtek Piątkowski, Miłosz Ostrowski, Adam Szewczyk, Michał Szewczyk i Darek Chachulski.

Cydr: praktyczne aspekty produkcji – wykład

Jakub Piesio – doświadczony domowy cydrownik i piwowar browaru Maryensztadt przybliża zainteresowanym technologię wytwarzania domowego cydru.
Wykład został zarejestrowany 17 października 2015 podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w Strefie Piwowara Domowego. Nagranie zostało sfinansowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i udostępnione dzięki uprzejmości uczestników panelu dyskusyjnego. Strefa Piwowara Domowego zorganizowana została przez Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przy jej organizacji udział wzięli m.in. Aleksander Hurko, Krystian Wydro, Wojtek Piątkowski, Miłosz Ostrowski, Adam Szewczyk, Michał Szewczyk i Darek Chachulski.

Piwa kwaśne: praktyczne aspekty produkcji – wykład

Piotr „Coder” Wypych, współwłaściciel i piwowar browaru Artezan opowiada o warzeniu piw kwaśnych, takich jak Berliner Weisse, Lambik, czy Flandryjskie w domu.
Wykład został zarejestrowany 16 października 2015 podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w Strefie Piwowara Domowego. Nagranie zostało sfinansowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i udostępnione dzięki uprzejmości uczestników panelu dyskusyjnego. Strefa Piwowara Domowego zorganizowana została przez Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przy jej organizacji udział wzięli m.in. Aleksander Hurko, Krystian Wydro, Wojtek Piątkowski, Miłosz Ostrowski, Adam Szewczyk, Michał Szewczyk i Darek Chachulski.

Czy warto suplementować drożdże? – wykład

Filip Paprocki, właściciel pierwszego producenta Polskich płynnych drożdży piwowarskich – Fermentum Mobile prowadzi dyskusję o tym, czy warto suplementować drożdże przy produkcji piwa.
Wykład został zarejestrowany 17 października 2015 podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w Strefie Piwowara Domowego. Nagranie zostało sfinansowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i udostępnione dzięki uprzejmości uczestników panelu dyskusyjnego. Strefa Piwowara Domowego zorganizowana została przez Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przy jej organizacji udział wzięli m.in. Aleksander Hurko, Krystian Wydro, Wojtek Piątkowski, Miłosz Ostrowski, Adam Szewczyk, Michał Szewczyk i Darek Chachulski.

Niestandardowe dodatki do piwa – wykład

Michał Kopik – piwowar browaru Kingpin prowadzi wykład na temat niestandardowych dodatków do piwa.
Wykład został zarejestrowany 15 października 2015 podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w Strefie Piwowara Domowego. Nagranie zostało sfinansowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i udostępnione dzięki uprzejmości uczestników panelu dyskusyjnego. Strefa Piwowara Domowego zorganizowana została przez Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przy jej organizacji udział wzięli m.in. Aleksander Hurko, Krystian Wydro, Wojtek Piątkowski, Miłosz Ostrowski, Adam Szewczyk, Michał Szewczyk i Darek Chachulski.

„Kraft vs. Krafti” – dyskusja

Szanse, zagrożenia oraz możliwości dalszego rozwoju rynku piw rzemieślniczych w Polsce. Czy wszystkie zmiany, które zaszły przez ostatnie kilka lat, były pozytywne? Uczestnicy: Michał Kopik (PiwnyGaraz.pl, Browar Kingpin), Kuba Niemiec (TheBeervault.blogspot.com), Tomasz Kopyra (blog.kopyra.com), Elżbieta Lucińska-Fałat (Hoppiness Beer & Food), Jacek „Hasintus” Materski (Browar Artezan) i Bartek Napieraj (AleBrowar).
Nagranie: Ka Kowa, Smaki Piwa

100 pytań do… podwójnego Grand Championa – rozmowa

Warzenie wysokiej jakości piw w domu nie jest trudne, o ile przestrzegamy kilku ważnych zasad, o których opowiada Czesław „dagome” Dziełak.
Wykład został zarejestrowany 18 kwietnia podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w Strefie Piwowara Domowego. Nagranie zostało sfinansowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i udostępnione dzięki uprzejmości autora wykładu. Strefa Piwowara Domowego zorganizowana została przez Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przy jej organizacji udział wzięli m.in. Sławek Kwiatkowski, Wojtek Trześniowski, Marek Szała, Artur Pasieczny, Łukasz Rymkiewicz, Darek Chachulski i Artur Napiórkowski.

Browar domowy na poważnie – wykład

Wiktor Saczuk, z browaru Jan Olbracht, opowiada w jaki sposób piwowar domowy może wejść na wyższy poziom warzenia. Zajmuje się m.in. automatyzacją procesu i zwiększaniem wydajności. Jak zacząć? Gdzie szukać? Jak, w prosty sposób, przerobić swój sprzęt, aby pracował za nas?
Wykład został zarejestrowany 18 kwietnia podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w Strefie Piwowara Domowego. Nagranie zostało sfinansowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i udostępnione dzięki uprzejmości autora wykładu. Strefa Piwowara Domowego zorganizowana została przez Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przy jej organizacji udział wzięli m.in. Sławek Kwiatkowski, Wojtek Trześniowski, Marek Szała, Artur Pasieczny, Łukasz Rymkiewicz, Darek Chachulski i Artur Napiórkowski.

Modyfikacja Wody – wykład

Woda – podstawowy wagowo i ilościowo składnik piwa. Często wpływ jej składu na piwo jest pomijany, czy słusznie? Wykład poruszy tematykę wody, jej wpływu na gotowe piwo, możliwości modyfikowania i dzięki temu uzyskania jeszcze lepszego piwa. Marcin Chmielarz współpracuje z multitapem Jabeerwocky, odpowiada za piwa w browarach kontraktowych w browarze Piwoteka oraz Mason. Kontynuacja i rozwinięcie jesiennych rozważań o kreowaniu smaku piwa. Tym razem skoncentrujemy się na tworzeniu przykładowych receptur dla kilku stylów piwa. Będziemy brać pod uwagę różne warianty zasypu, chmielenia i fermentacji oraz rozważać, jaki wpływ na końcowy efekt w postaci smaku i aromatu gotowego piwa będą miały nasze wybory.
Wykład został zarejestrowany 18 kwietnia podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w Strefie Piwowara Domowego. Nagranie zostało sfinansowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i udostępnione dzięki uprzejmości autora wykładu. Strefa Piwowara Domowego zorganizowana została przez Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przy jej organizacji udział wzięli m.in. Sławek Kwiatkowski, Wojtek Trześniowski, Marek Szała, Artur Pasieczny, Łukasz Rymkiewicz, Darek Chachulski i Artur Napiórkowski.

A co będzie jak wrzucę… cz. II – wykład

Kontynuacja i rozwinięcie jesiennych rozważań Czesława „dagome” Dziełaka o kreowaniu smaku piwa. Tym razem koncentrujemy się na tworzeniu przykładowych receptur dla kilku stylów piwa. Bierzemy pod uwagę różne warianty zasypu, chmielenia i fermentacji oraz rozważać, jaki wpływ na końcowy efekt w postaci smaku i aromatu gotowego piwa będą miały nasze wybory.
Wykład został zarejestrowany 18 kwietnia podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w Strefie Piwowara Domowego. Nagranie zostało sfinansowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i udostępnione dzięki uprzejmości autora wykładu. Strefa Piwowara Domowego zorganizowana została przez Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przy jej organizacji udział wzięli m.in. Sławek Kwiatkowski, Wojtek Trześniowski, Marek Szała, Artur Pasieczny, Łukasz Rymkiewicz, Darek Chachulski i Artur Napiórkowski.

Dodatki w piwowarstwie. Co, z czym i dlaczego? – wykład

Laureatka nagrody Grand Champion Birofilia 2010, Dorota „Dori” Chrapek, właścicielka sklepu dla piwowarów domowych Homebrewing.pl opowie, jakie dodatki można stosować w piwowarstwie, jak je dodawać i co wnoszą do piwa.
Wykład został zarejestrowany 19 kwietnia podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w Strefie Piwowara Domowego. Nagranie zostało sfinansowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i udostępnione dzięki uprzejmości autora wykładu. Strefa Piwowara Domowego zorganizowana została przez Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przy jej organizacji udział wzięli m.in. Sławek Kwiatkowski, Wojtek Trześniowski, Marek Szała, Artur Pasieczny, Łukasz Rymkiewicz, Darek Chachulski i Artur Napiórkowski.

Higiena w browarze domowym – wykład

Piotr Wypych jest współwłaścicielem pierwszego rzemieślniczego browaru Artezan i redaktorem kwartalnika „Piwowar”. Wykład o podstawowym znaczeniu higieny w piwowarstwie domowym. Metody czyszczenia i dezynfekcji, dyskusja o bezpiecznych i mniej bezpiecznych metodach postępowania przy fermentacji i rozlewie.
Wykład został zarejestrowany 19 kwietnia podczas Warszawskiego Festiwalu Piwa w Strefie Piwowara Domowego. Nagranie zostało sfinansowane przez Polskie Stowarzyszenie Piwowarów Domowych i udostępnione dzięki uprzejmości autora wykładu. Strefa Piwowara Domowego zorganizowana została przez Mazowiecki Oddział Terenowy Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych. Przy jej organizacji udział wzięli m.in. Sławek Kwiatkowski, Wojtek Trześniowski, Marek Szała, Artur Pasieczny, Łukasz Rymkiewicz, Darek Chachulski i Artur Napiórkowski.